Căsnicia fericită, sincronizare între creierul partenerilor. Care este legătura

Monika Baciu |
Data publicării:
casnicia fericita - FOTO: Freepik
casnicia fericita - FOTO: Freepik

Căsnicia fericită face ca și creierii partenerilor să funcționeze similiar.

Căsnicia fericită face ca activitatea creierului partenerilor să funcționeze asemănător. Deși cercetările sugerează că mai mulți factori pot contribui la o relație armonioasă, ceea ce prezice satisfacția conjugală nu este pe deplin înțeles. Cercetările indică, de asemenea, că cuplurile pe termen lung încep adesea să gândească și să se comporte în mod similar, lăsând multe întrebări fără răspuns despre modul în care acest lucru ar putea juca un rol în satisfacția conjugală.

Un studiu recent de la Universitatea Stanford, în colaborare cu cercetătorii din China, a descoperit dovezi că activitatea comună a creierului poate prezice fericirea conjugală. Descoperirile lor oferă, de asemenea, perspective asupra fundamentului neurobiologic al legăturii conjugale umane.

Satisfacția conjugală și compatibilitatea romantică au făcut obiectul unor cercetări de zeci de ani. Cu toate acestea, oamenii de știință abia încep să înțeleagă de ce unele cupluri raportează fericirea într-o relație, iar altele nu experimentează acest tip de satisfacție în relație, notează Medical News Today.

Căsnicia fericită și legătura cu creierul

Până în prezent, cercetările au identificat mai mulți factori care pot contribui la fericirea unui individ în relația lor de cuplu. De exemplu, o analiză sistematică din 2016 a cercetărilor a constatat că religia, sexul și comunicarea au avut un impact asupra satisfacției conjugale. Factorii interpersonali și sănătatea mintală au jucat, de asemenea, un rol, împreună cu ocupația, durata căsătoriei, vârsta și numărul de copii pe care i-a avut un cuplu.

În plus, în timp, cuplurile armonioase încep adesea să gândească și să se comporte în moduri similare. De exemplu, un studiu din 2021 a găsit dovezi ale sincronizării personalității de-a lungul timpului în cadrul cuplurilor adulte mai în vârstă. Cu toate acestea, oamenii de știință nu au înțeles încă pe deplin dacă această sincronizare între partenerii romantici indică o satisfacție mai mare a relației.

Cu toate acestea, un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Stanford, în colaborare cu oamenii de știință din China, a descoperit mai multe informații despre satisfacția conjugală. Mai exact, ei au descoperit că partenerii heterosexuali căsătoriți care au raportat o satisfacție conjugală mai mare au avut, de asemenea, o activitate sincronizată a creierului atunci când au vizionat imagini legate de căsătorie.

Mai mult decât atât, spre deosebire de alte cercetări, oamenii de știință nu au găsit nicio asociere semnificativă între satisfacția conjugală și vârstă, sex, trăsături de personalitate sau durata căsătoriei.

Sincronizarea creierului, secretul unei căsnicii fericite

Tot mai multe dovezi indică faptul că activitatea neuronală la persoanele partenere devine din ce în ce mai sincronizată în timp. Potrivit cercetătorilor, aceste sincronizări ar putea contribui la o mai mare satisfacție maritală.

Pentru a investiga în continuare această teorie, oamenii de știință au recrutat 35 de cupluri heterosexuale din China care au fost căsătorite timp de cel puțin un an. Cercetătorii au inclus, de asemenea, perechi de bărbați-femei selectate aleatoriu care nu au fost căsătorite.

Investigarea neurobiologiei satisfacției maritale

În primul rând, echipa de cercetare a stabilit dacă factorii comportamentali sau de personalitate au prezis fericirea conjugală prin faptul că participanții la studiu au completat mai multe chestionare privind satisfacția conjugală și atașamentul adulților.

Apoi, participanții au fost supuși unor scanări ale creierului în timp ce vizualizau clipuri video legate de relații și obiecte. Oamenii de știință au sperat să identifice dacă cuplurile căsătorite au arătat mai multă sincronizare a activității creierului decât perechile selectate aleatoriu. Oamenii de știință au analizat datele calculând sincronizarea intersubjectă între cuplurile căsătorite.

Analiza a arătat că cuplurile căsătorite care au raportat o satisfacție maritală mai mare au fost mai susceptibile de a arăta activitate în părți similare ale creierului atunci când au vizionat clipurile video legate de relație.

Cu toate acestea, această activitate neuronală sincronizată nu s-a întâmplat atunci când au vizualizat imagini legate de obiecte, indiferent de satisfacția conjugală raportată.

Mai mult decât atât, cuplurile căsătorite fericite au arătat o activitate cerebrală mai sincronizată decât cuplurile asociate aleatoriu. Într-un articol de la Stanford Medicine, autorul studiului, dr. Vinod Menon, profesor de psihiatrie și științe comportamentale la Universitatea Stanford, a declarat: "am constatat că legăturile dintre fericirea conjugală și măsurile comportamentale, cum ar fi testele de personalitate, au fost destul de slabe".

În articol, Dr. Vinod a explicat că "cuplurile căsătorite în general, în comparație cu cuplurile aleatorii, au avut o activitate cerebrală mai similară, independentă de nivelurile de satisfacție.

Originile minților sincronizate

Indivizii se reunesc și creează legături de cuplu din cauza multor factori complecși. Dar când și cum un cuplu dezvoltă gândirea sincronizată nu este pe deplin înțeleasă.

"Nu știm dacă există comportamente bazate pe selecție care decurg din activitatea similară a creierului într-o relație sau dacă cuplurile evoluează în timp pentru a dezvolta reprezentări cerebrale anticipative și predictive similare", a explicat dr. Menon în interviul de la Stanford Medicine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel