Câtă pâine trebuie să mâncăm, de fapt. Doru Negru: Nu văd de ce ți-ar trebui mai multă

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Paine - FOTO: Freepik
Paine - FOTO: Freepik

Câtă pâine trebuie să mâncăm, de fapt. Pâinea este cel mai consumat aliment, dar totuși care este cantitatea sănătoasă pe care ar trebui să o consumăm. Dr. Doru Negru ne-a explicat câtă pâine trebuie să mâncăm.

Câtă pâine trebuie să mâncăm, de fapt. Cantitatea recomandată de pâine sau produse din cereale poate varia în funcție de factori precum vârsta, sexul, nivelul de activitate fizică și obiectivele individuale de sănătate. În general, ghidurile alimentare sugerează consumul de alimente bogate în cereale integrale, care furnizează fibre, vitamine și minerale importante.

Câtă pâine trebuie să mâncăm

Dr. Doru Negru, medic primar Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL, care este cantitatea de pâine pe care ar trebui să o consumăm într-o zi. 

"Pâinea e foarte bună. Este pâinea noastră cea de toate zilele. E foarte bună. 150-200 de grame de pâine pe zi ar trebui să mâncăm. Mai mult nu avem nevoie. Acel ”papă, ia cu pâine că pâinea ține de foame” devine păgubos.

Cea mai bună pâine ar fi pâinea din cereale integrale, numai că ce găsim noi ca pâine neagră pe piață e un fel de pâine vopsită. Cea mai bună pâine este cea pe car o găsești la magazinul de lângă tine. Câtă, aici e discuția. Trebuie cântărită. Aici e mai complicat. E ușor de spus. Mai mult de 200 de grame de pâine, nu văd de ce ți-ar trebui într-o zi, dacă nu ești durduliu.

Dacă ești durduliu, poți să scazi la 150 de grame de pâine pe zi. Am fost cu toții obișnuiți că pâinea ține de foame. Dacă nu simt gust de pâine în gură parcă nu îmi ajunge mâncarea, parcă nu mă satur. Este de văzut cât anume mâncăm", a explicat dr. Doru Negru, medic primar Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Cantitatea exactă poate varia în funcție de nevoile calorice individuale, stilul de viață și obiectivele personale. Dacă sunteți foarte activ sau aveți nevoi calorice specifice, ar putea fi necesar să ajustați cantitatea în consecință.

FOTO: Freepik @Dragana Gordic

Pâinea, sursă de energie

Pâinea (și celelalte produse din cereale) ne furnizează combustibil pentru a fi folosit în producerea de energie. Ele conțin, de asemenea, vitamine din grupul B, minerale și fibre alimentare.

Vitaminele din grupul B contribuie la reglarea metabolismului și a sistemului nervos. Mineralele, cum ar fi fierul și magneziul, îmbunătățesc sistemul imunitar și mențin nivelurile de oxigen în sânge. Fibrele alimentare sunt esențiale pentru sănătatea intestinelor. Includeți o varietate largă de produse din cereale și alte tipuri de pâine în dieta dumneavoastră pentru a maximiza beneficiile nutriționale ale acestor alimente, potrivit Live Strong.

Pâinea din cereale integrale, sănătoasă

Cerealele integrale, care conțin toate părțile bobului de cereale, au cea mai mare cantitate de nutrienți și oferă cele mai mari beneficii pentru sănătate din toate produsele cerealiere. Produsele din cereale integrale includ pâine integrală și orez brun. USDA recomandă ca cel puțin jumătate dintre toate cerealele consumate să fie cereale integrale.

Produsele rafinate, pe de altă parte, sunt măcinate pentru a elimina tărâțele și germenele (care conțin toate vitaminele și fibrele) pentru a le conferi o textură mai fină și o stabilitate mai mare pe rafturi. Cerealele rafinate includ pâinea albă și orezul alb.

Cerealele îmbogățite pot părea mult mai sănătoase decât cele rafinate, dar diferența constă doar în faptul că unele (nu toate) dintre nutrienții îndepărtați sunt adăugați înapoi, conform Consiliului Cerealelor Integrale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel