Cătina cu miere, aliat împotriva răcelilor. Cum se prepară leacul
Cătina cu miere este un leac care poate ameliora simptomele răcelilor. În plus, întărește sistemul imunitar.
Cătina cu miere ține departe răcelile și întăresc sistemul imunitar. Cătina este un fruct care are efecte benefice pentru organism, chiar și în perioada iernii. Cătina este un remediu pentru afecțiunile interne, cât și externe.
Cătina cu miere, beneficii pentru imunitate
Pentru administrare facilă și un plus de imunitate, fructele acestei plante pot fi transformate în suc sau puteți încerca un amestec delicios de cătină cu miere. Ce beneficii are mierea cu cătină, arată Healthy with Honey.
Combate răceala și gripa
Boabele de catină cu miere sunt cu adevărat uimitoare când vine vorba de vindecarea durerilor de gât și a gripei. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) recomandă, de asemenea, utilizarea mierii dacă durerea în gât este însoțită de o tuse.
Cum se prepară
Într-un recipient de sticlă (un borcan), adăugați fructele de cătină până când acoperă 3 sferturi din volumul recipientului.
Peste cătină, adăugați mierea, puțin câte puțin, în etape, astfel încât să se scurgă între fructele de cătină și, în cele din urmă, să le acopere.
Sigilați recipientul strâns cu un capac și apoi depozitați-l într-un loc întunecos și răcoros (frigider).
Poate fi consumat după 15 zile, după ce cătina a fost bine macerată cu miere. Preparatul va fi apoi păstrat în frigider până când este consumat complet. După macerare, se va obține un sirop subțire, iar fructele de cătină vor fi precum stafidele, sucul lor fiind omogenizat cu miere, notează Old Cures
Stimulează autoapărarea organismului
Se recomandă 1 – 2 lingurițe de cătină cu miere pe zi, în fiecare dimineața, pe stomacul gol, deoarece actionează ca un excelent imunostimulent, luptând cu diverse boli ale pielii, anemie, hepatită și afecțiuni vasculare.
Vezi și: Dinții, afectați de rosul unghiilor. Cum te poate ajuta un obicei la modă
Optimizează sănătatea inimii și a ficatului
Consumul de cătină cu miere stimulează sistemul digestiv, îmbunătățește funcțiile inimii și pe cele hepatice.
Are proprietăți antiinflamatoare
Ajută la prevenirea infecțiilor, împiedicând bacteriile infecțioase să provoace inflamații în organism. Experții atribuie acest efect, în mare parte, conținutului mare de flavonoide, compuși vegetali benefici care vă pot crește rezistența la boli.
Cât timp se recomandă administrarea de cătina cu miere
În studiile clinice, fructele de cătină uscate la aer sau sub formă de ulei din semințe sau pulpă au fost consumate zilnic în doze cuprinse între 5 si 45 g, timp de 2 până la 6 luni. Sucul obținut din fructele arbustului a fost administrat în cantități de până la 300 ml zilnic, timp de 8 săptămâni.
Cătina, utilizări multiple
Cătina se poate consuma sub diverse forme, precum ceai, sirop, tinctură, pulbere, ulei sau extract din muguri, toate acestea putându-se cumpăra sau prepara chiar în propria bucătărie. Fructele de cătină se pot culege sau cumpăra din pieţe, unde se găsesc de la finalul verii până la începutul iernii.
Cătina, bogată în nutrienți
Cătina este bogată în nutrienți și conține vitamina C într-o cantitate mai mare decât măceșele și de 10 ori decât citricele. Mai precis, 100 grame de suc din fructe de cătină conţine undeva între 400 şi 800 mg de vitamină C. Fructele mai conţin vitamina A, complexul de vitamine B (B1, B2, B6, B9, colină, inositol), vitaminele E, K, P şi F, celuloză, carotenoide (beta caroten - în concentraţie mai mare decât se regăseşte în morcovi, xanthophila), microelemente precum calciu, fosfor, magneziu, potasiu, fier, sodiu, acizi grasi polinesaturati, uleiuri complexe din care se obţine uleiul de cătină, uleiuri volatile, flavonoide, pectine, taninuri, serotonină, aminoacizi, fitosteroli şi enzime.
Cătina, ce beneficii are
Cătina are efect energizant. Sucul de cătină cu miere consumat dimineața va asigura porţia de vitamine şi energie pe tot parcursul zilei. Cătina ajută organismul să se menţină sănătos şi puternic şi, la nevoie, să lupte împotriva bolilor. Mai mult, are proprietăţi antibiotice şi combate direct infecţiile bacteriene.
Datorită vitaminelor pe care le conține, cătina are și antioxidanţi puternici ce ajută la neutralizarea radicalilor liberi, a substanţelor toxice preluate din mediu şi previn apariţia celulelor canceroase.
Vezi și: Postul parțial, efect reversibil pentru diabetici. Rezultatele au fost vizibile după 3 luni de post
Cătina, uz extern
În administrarea externă cătina are un puternic efect cicatrizant, hrăneşte pielea şi o ajută să se refacă. Poate fi folosită cu succes ca înlocuitor al loţiunilor sau cremelor calmante de după expunerea la soare. Produsele cosmetice care conțin cătină au rolul de a catifela pielea și a reface stratul afectat. La nivelul pielii, cătina vindecă cu succes eczemele, urticaria, infecţiile, pojarul, erupţiile cutanate şi dermatozele. Surmenajul, stările letargice, stresul, depresia şi anxietatea pot fi şi ele tratate cu preparate din cătină, la fel ca afecţiunile oculare sau ateroscleroza.
-
-
Noile ghiduri pentru tensiunea arterială extind criteriile de diagnostic15.12.2025, 21:02
-
Manichiura cu gel, pericol pentru unghii. Semnul banal adesea ignorat15.12.2025, 19:55
-
Jumătate dintre pacienții cu COVID-19 dezvoltă long-COVID15.12.2025, 19:11
-
Leguma care distruge cancerul și regenerează celulele. Curăță corpul de toxine
Planta care scade glicemia și ajută digestia
Cea mai subestimată legumă din bucătărie. Ajută inima, sistemul osos și scade riscul de boli
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
Extractul de coacăze negre accelerează arderea grăsimilor cu 200%. Efecte mai mari la femei
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.
Uleiul esențial de scorțișoară: 5 motive să îl folosești. Luptă împotriva îmbătrânirii și bolilor cronice
Alimentul poate scăpa milioane de oameni de diabet și boli de inimă
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
Planta care îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!
Bea asta zilnic și trăiești mai mult. Băutura banală care îți curăță arterele, reduce stresul și prelungește viața
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe.
Ceaiul care promovează un somn liniștit și reduce anxietatea. Câte cești să bei înainte de culcare
Oferind soluții naturale pentru stres și oboseală, acest remediu străvechi ne ajută să redescoperim armonia dintre corp și minte.
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Leacurile bunicii revin: 5 remedii naturiste care chiar funcționează, confirmate de știință
5 plante medicinale care chiar funcționează (confirmate de știință).
Ceaiul medicament pentru gripă. Îți încălzește corpul, scoate toxinele și te calmează
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.
Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
10 plante medicinale utile pentru stres și anxietate. Trebuie să le consumi dupa 35 de ani
Cum transformi ceaiul în medicament pentru răceală
Cum transformi ceaiul obișnuit în medicament pentru răceală. Iată câteva trucuri simple cu efecte uimitoare.
Uleiul care reduce inflamația din organism. Cercetătorii spun că ar putea fi secretul unei vieți mai sănătoase
Acest ulei reduce semnificativ inflamația din organism. Pur și simplu mătură deșeurile.
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
