11 alimente care provoacă grăsime viscerală. AVC și Alzheimer, printre riscurile asociate cu grăsimea abdominală

Sonia Baciu |
Data publicării:

Grăsimea viscerală este foarte greu de topit și poate duce la accident vascular cerebral sau chiar la boala Alzheimer.

Grăsimea viscerală, cea aflată în interiorul abdomenului, este greu de topit doar cu exerciții fizice. Iar pe lângă aspectul neplăcut pe care îl dă corpului, această grăsime ascunsă este și foarte periculoasă pentru sănătate. De altfel, există persoane care pot avea abdomenul plat și pe care să nu fie suspectate de acest lucru.

Printre afecțiunile pe care le poate provoca grăsimea viscerală se află:

- bolile de inimă

- boala Alzheimer

- diabetul de tip 2

- accidentul vascular

- colesterolul mărit.

Cercetătorii suspectează că grăsimea viscerală produce mai multe proteine care inflamează țesuturile și organele corpului și îngustează vasele de sânge.

Acest lucru poate face ca tensiunea arterială să crească și poate cauza alte probleme, arată WebMD.

Potrivit sursei menționate singura metodă care să indice cu exactitate unde și câtă grăsime viscerală se află în organism este prin realizarea unui test imagistic, care este însă foarte costisitor.

Pentru a știi dacă ai prea multă grăsime viscerală, trebuie să măsori corect circumferința taliei. Iată ce trebuie să faci:
- stai în picioare și măsoară-ți abdomenul cu un centimetru

- poziționează corect centimetrul în jurul abdomenului, chiar deasupra osului șoldului

- nu strânge centimetrul, astfel încât să împingi pielea, capetele centimetrului trebuie să se suprapună lejer

- măsoară talia după ce ai expirat, rezistând impulsului de a ”suge burta”.

O talie de peste 100 de cm la bărbați, respectiv de 90 cm la femei indică faptul că vă aflați în zona de risc.

Pentru a scăpa de grăsimea viscerală este nevoie, în primul rând, să vă revizuiți dieta și să eliminați alimentele care provoacă acest tip de grăsime.

11 alimente care provoacă grăsimea viscerală

În acest sens, nutriționiștii au realizat o listă cu cele mai periculoase alimente care vă pun nu doar centimetri pe talie, dar și grăsime pe organele interne.

Cerealele îndulcite de la micul dejun

Chiar dacă par sănătoase, cerealele cu fructe uscate pe care le serviți la micul dejun pot să nu fie. 

”Consumul acestor alimente cu un nivel glicemic ridicat dimineața poate servi ca o dublă lovitură pentru sănătatea ta - în primul rând prin adăugarea de calorii goale cu o valoare nutritivă redusă, dar în al doilea rând prin provocarea unui vârf al nivelului de insulină, care, la rândul său, poate face ca cineva să se simtă lipsit de energie la aproximativ 2 ore după ce a mâncat”, a afirmat dr. Megan Mescher-Cox, nutriționist, notează EatThis.

Uleiul de palmier

Acest tip de ulei este extrem de bogat în grăsimi saturate, despre care se știe că provoacă multă grăsime viscerală. Într-un studiu din 2014, participanții care au consumat brioșe realizate cu ulei de palmier au avut o creștere a grăsimii, în special pe ficat și abdomen, în comparație cu cei care au consumat brioșe produse cu ulei de floarea soarelui, care are grăsimi polinesaturate.

Băuturile înghețate de cafea

Acest tip de băutură pe cât este de delicioasă și răcoritoare vara, pe atât este de plină de calorii care se pot transforma în grăsime viscerală.

Băuturile cremoase

Dr. Cox susține că în băuturile cremoase se găsește un conținut ridicat de grăsimi saturate și zahăr rafinat, ”ceea ce reprezintă o rețetă pentru dezvoltarea grăsimii viscerale.

Multe dintre aceste băuturi au mai mult zahăr decât cantitatea recomandată pentru o zi întreagă și, uneori, mai multe calorii decât o masă obișnuită.

De asemenea, excesul de calorii va fi transformat în grăsime depozitată”.

Fursecurile, prăjiturile și produsele de patiserie

Combinația de zahăr rafinat și calorii goale din prăjituri și produsele de patiserie duce la rezistența șa insulină și exces de greutate, în special grăsime viscerală. Pe lângă acest lucru, dulciurile ajută și la creșterea nivelului de colesterol ”rău”.

Carnea procesată

Carnea procesată, precum baconul, cârnații, șunca sau mezelurile, dar și carnea roșie au fost asociate cu grăsimea viscerală. Un studiu din 2020 a arătat că un aport mare de produse de carne procesată duce la o creștre a grăsimii viscerale, în special la femeile de peste 45 de ani.

Produsele de tip fast-food

Cheeseburgerul, unul dintre cele mai răspândite produse de tip fast-food, are o combinație  care cauzează producerea grăsimii viscerale. Este vorba de conținutul de calorii, grăsimi saturate și factorii inflamatori din carnea roșie și brânză. La acestea se mai adaugă maioneza și alte sosuri.

Gogoșile

Gogoșile sunt gustoase, dar nu aduc decât multe calorii, din ele lipsind fibrele și antioxidanții.

Un studiu realizat în 2020 a arătat că aportul de zahăr adăugat este asociat cu acumularea de grăsime viscerală în jurul inimii, iar un studiu realizat pe adolescenți supraponderali a arătat că un aport mai mare de grăsimi și alimente prăjite a fost asociat cu acumularea de grăsime în jurul ficatului, arată EatThis.

Cartofii prăjiți

Cartoful, în sine, este o legumă sănătoasă, însă în forma sa prăjită este o adevărată bombă calorică. prin prăjire sunt adăugate grăsimile trans, dar și acrilamide cancerigene care se formează atunci când un aliment bogat în carbohidrați este expus la temperaturi foarte ridicate.

Alcoolul

Excesul de alcool poate duce și el la grăsimea viscerală. Acest lucru se vede cu precădere la consumatorii de bere, așa numita ”burtă de bere”, însă nici băutorii de vin nu sunt scutiți.

Nutriționiștii recomandă ca femeile să consume o unitate de 150 ml de alcool pe zi, în timp ce bărbații se pot bucura de o unitate în plus.

Sucurile carbogazoase

Multiple studii au asociat conținutul de zahăr din băuturile carbogazoase cu grăsimea viscerală. De altfel, acest tip de băutură este factor de risc și pentru diabet ori bolile de inimă.

Ca o concluzie, pentru a putea scăpa de grăsimea viscerală eliminați aceste alimente, ori măcar limitați-le, și încercași să aduceți în dieta voastră cât mai multe fructe și legume, proteine de bună calitate și nu uitați nici de hidratare.

Trebuie să știi și:

Postul parțial, efect reversibil pentru diabetici. Rezultatele au fost vizibile după 3 luni de post

Indigestia, dispepsia, cauze și simptome. Cum să descarci bila pentru o digestie bună

Cum să extinzi durata de valabilitate a pâinii. Aplică trucul cu folia de aluminiu și o poți consuma chiar și după trei luni

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel