Cazul BRomania. Diferența între a fi sub influența substanțelor interzise și a le avea prezente în sânge/urină. Curcă, 3 situații de ȘTIUT: E important să faci și analize de sânge, și de urină

EXCLUSIV
Lumina in cazul BRomania - Foto: Instagram BRomania / Freepick @microstocks
Lumina in cazul BRomania - Foto: Instagram BRomania / Freepick @microstocks

Lumină în cazul BRomania. Care e diferența între a fi sub influența substanțelor interzise la volan și a avea prezente substanțele în sânge/urină la momentul prelevării probelor. Ce analize se fac la INML și ce trebuie să știi dacă ajungi într-o asemenea situație.

În urmă cu doi ani, Matei Dima, cunoscut sub numele de BRomania, ar fi fost prins la volan, în județul Brașov, sub influența substanțelor interzise. Cu toate acestea, potrivit raportului toxicologic cu rezultatele analizelor de sânge și urină, actorul nu s-a aflat sub influența substanțelor psihoactive când a fost tras pe dreapta de polițiști și testat cu aparatul DrugTest, deși actorul a recunoscut în fața procurorilor fapta de "conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe".

Practic, verdictul arată că BRomania nu s-ar fi drogat înainte de a urca la volan, așa cum fusese acuzat, ci consumase (cu câteva zile înainte) o substanță psihoactivă, care îi rămăsese în sânge.

VEZI ȘI: BRomania: de ce avea Metilecgonina în sânge dacă nu consumase la volan. Cum funcționează DrugTestul. Ciuhodaru, despre Halep și Dima: Și medicamente pentru gripă pot da test pozitiv

Prof. univ. dr. George Cristian Curcă, directorul general al Institutului Național de Medicină Legală ”Mina Minovici” a vorbit despre cazul BRomania și e explicat care este diferența între a fi sub influența substanțelor la volan și a avea prezente substanțele în sânge/urină la recoltarea probelor.

"A fost un caz recent, ultramediatizat, un influencer, BRomania, a fost testat pozitiv la substanțele psihoactive. Unele știri au spus că a consumat substanțe interzise, altele că nu a consumat. Dar decizia instanței a fost o amendă. Cum poți să fi sub influența substanțelor sau să consumi fără să fi sub prezența substanțelor psihoactive?", a spus Val Vâlcu.

"Ar fi un secret care s-ar vinde bine dacă ar putea fi și cu consum și în afara stării de a fi sub influență. Din păcate, se leagă între ele și una o aduce pe cealaltă în marea majoritate a cazurilor", spune George Cristian Curcă

"E o problematică aceasta, de foarte mare actualitate și este adusă la lumină într-o măsură din ce în ce mai importantă de controalele preventive pe care le efectuează Poliția Rutieră în orașe. Se poate spune că se consumă atât cât se testează. Testăm mai mult, arătăm mai mult consumul care există!

Oamenii consumă și trebuie să avem în vedere că nu toată lumea care consumă are mașină sau merge cu mașina. Probabil că acest consum este mai mare decât ce este descoperit în trafic", a declarat George Cristian Curcă, în exclusivitate pentru DC Medical.

Substanța e depistată timp de 3 zile sau are efecte timp de 3 zile?

 

"Aceasta este întrebarea cel mai adesea transmisă prin adrese în cadrul expertizelor medico-legale, dacă persoana respectivă se află în raport cu dozele care i-au fost determinate în sânge și în ser și în urină, dacă se află sub influența substanțelor în ceea ce privește conducerea autovehiculului pe drumurile publice.

Adică, cu alte cuvinte, dacă are simțurile afectate la momentul opririi în trafic", a mai spus George Cristian Curcă, directorul INML.

Altfel spus, substanța se poate identifica în teste, dar ea nu are un efect în acel moment.

"Se referă la momentul opririi în trafic. Așa încât, există un proces verbal pe care polițistul îl completează, îl consemnează cu ora și minutul al opririi în trafic, apoi cu ora și minutul aducerii la INML, apoi ora și minutul când se face recoltarea, pentru a căuta aceste corespondențe în timp.

Ei întreabă ora și minutul în raport cu ora și minutul opririi în trafic, pentru că oprirea în trafic indică starea de pericol, pentru că atunci, cu câteva secunde înainte era în circulație și era neoprit în trafic", a mai spus el.

"Deci cazul lui BRomania ar avea o explicație. Ipotetic, el era sub cele 3 zile de la consum, se descoperă substanța, dar în momentul conducerii nu avea efecte de scădere a atenției, a vigilenței", a remarcat Val Vâlcu.

"Da, adică nu mai era sub starea de a fi sub influență. Asta însemnând că nu mai prezenta substanțele respective în sânge deloc și deloc în corp. În sânge, aceste substanțe se află un scurt interval de timp. E foarte important dacă sunt determinate în sânge sau nu se mai află în sânge, în schimb se află în urină.

Cine face cancer de col uterin și când trebuie făcut testul Babeș Papanicolau. Herghelegiu: E ușor de realizat

Chist ovarian: simptome și tratament. Dijmărescu: RMN-ul va arăta dacă este un chist malign, belign sau inflamator

Prin urină se elimină 30% dacă vorbim de canabis, iar prin fecale se elimină 40%", a mai spus el.

Hidroxi - forma activă vs. Carboxi - forma inactivă. Ce teste trebuie să faci la INML și ce este gas-cromatograful

 

"Deci, e în perioada de eliminare, astfel încât în sânge nu se mai află, este o situație. A doua situație este că se află în sânge în formă activă și intoxică toate structurile nervoase și se află în stare de a fi sub influență.

A treia situație e dacă se mai află încă în corp, dar forme inactive ale substanței, pentru că formele active precum Hidroxi Tetrahidrocanabinolul, hidroxi este forma activă, carboxi este forma inactivă.

Prin urmare:

- se găsește în urină carboxi, forma inactivă care nu mai are efect asupra corpului, este procesul de metabolism prin care ele au fost metabolizată și de elimină

- hidroxi forma încă activă, dar e doar în urină și nu se mai află în sânge

- hidroxi forma activă care se află chiar în sânge în momentul în care se face recoltarea.

Cu alte cuvinte, sunt trei variante, toate fiind foarte important de lămurit și de asta e important de efectuat analizele atât din sânge, cât și din urină.

În urină se poate efectua prin teste radio-imunologice, adică prin teste imunologice mai rapide, dar care sunt calitative, cele mai multe dintre ele nu măsoară și cantitatea, în așa fel încât, pentru confirmare trebuie neapărat să se efectueze, e gold standardul toxicologic testul cantitativ pe gas-cromatograf, care măsoară și cantitatea.

Prin urmare, e o etapă importantă aceasta a stabilirii prezenței în sânge sau urină din perspectivă imunologică care confirmă testul calitativ pe salivă pe care-l face Poliția Rutieră, acel DrugTest și care ridică suspiciunea în trafic pe care se reține carnetul.

Apoi, se aduce persoana respectivă la INML pentru prelevarea probelor și aici sunt două etape:

1. calitativă, pe teste imunologice care efectuează analiza pe urină sau pe sânge

2. în cazul în care aceste teste sunt pozitive și confirmă testul de salivă pe stradă, atunci se merge pe gas-cromatograf care va și confirma și măsura din punct de vedere cantitativ", a conchis medicul.

În concluzie, în cazul lui BRomania, surse judiciare indică faptul că acesta a primit o amendă penală, fiind vorba, practic, de cea mai blândă măsură care i-ar fi putut fi aplicată. Judecătorii din Zărnești l-au obligat, astfel, să plătească 10.000 de lei, fără să dispună condamnarea la închisoare, fie și cu suspendare, tocmai pentru că nu s-a drogat înainte de a urca la volan, așa cum fusese acuzat, ci consumase cu câteva zile înainte.

VEZI ȘI: Lista bolilor care interzic șofatul și te pot lăsa fără permis de conducere. Mulți șoferi le au deja: Se interzice temporar sau permanent

Vezi emisiunea aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel