Ce boală riscă persoanele care se culcă târziu

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Ce boala risca Foto: Freepik @amenic181
Ce boala risca Foto: Freepik @amenic181

Ce boală riscă persoanele care se culcă târziu. Află cum ora la care te culci îți afectează viața dincolo de cât de odihnit te simți.

Persoanele care se culcă târziu au cu 54% mai multe șanse de a dezvolta obiceiuri nesănătoase în ceea ce privește stilul de viață, potrivit unui studiu. Ca urmare, studiul a constatat că aceștia au, de asemenea, cu 19% mai multe șanse de a dezvolta diabet.

A fi o persoană nocturnă este asociat cu o incidență mai mare a diabetului de tip 2, potrivit unui nou studiu realizat de Brigham and Women's Hospital din Massachusetts.

Studiul a constatat că persoanele care se culcă târziu și se trezesc târziu au cu 19% mai multe șanse de a dezvolta diabet de tip 2 decât cele care se trezesc devreme, după luarea în considerare a tuturor factorilor sociodemografici și a stilului de viață, conform Medical News Today.

Cercetarea se concentrează asupra cronotipurilor - momentul din zi spre care o persoană gravitează. Așa-numitele "persoane matinale" au un cronotip de dimineață, în timp ce persoanele care preferă orele de seară și de noapte au un cronotip "de seară".

La studiu au participat 63.676 de asistente medicale cu vârste cuprinse între 45 și 62 de ani. Fiecare participant a completat un chestionar la fiecare doi ani, din 2009 până în 2017. Niciunul nu avea antecedente de cancer, boli cardiovasculare sau diabet la începutul studiului.

Dintre participanți, 11% s-au descris ca având un cronotip "clar de seară", în timp ce 35% au spus că au un cronotip "clar de dimineață".

Cercetătorii au luat în considerare, de asemenea, un cronotip intermediar pentru persoanele care nu se asociază puternic cu celelalte cronotipuri.

Persoanele cu cronotip de seară aveau cu 54% mai multe șanse de a avea obiceiuri nesănătoase în ceea ce privește stilul de viață, inclusiv fumatul, durata inadecvată a somnului, o greutate și un IMC mai mare, lipsa de activitate fizică și o dietă de proastă calitate.

Înainte de a lua în considerare factorii socioeconomici, munca în schimburi, antecedentele familiale de diabet și câteva dintre aceste obiceiuri de viață - în special un IMC ridicat și un nivel scăzut de activitate fizică - riscul de diabet pentru persoanele cu un cronotip de seară a fost mult mai mare, de 72%. Acest lucru sugerează că acești factori, spre deosebire de un cronotip de seară în sine, ar putea avea mult de-a face cu incidența mai mare a diabetului.

Cum afectează cronotipul stilul de viață și riscurile de boală?

Dr. Kehuan Lin, autorul editorialului care însoțește studiul, întreabă retoric: "Este cronotipul un factor de risc cauzal, sau reflectă pur și simplu gruparea stilului de viață și a altor factori?"

"De exemplu, studenții care se confruntă cu un volum mare de muncă ar putea raporta un cronotip de seară, deoarece au tendința de a lucra și sunt mai atenți noaptea.

În același timp, aceștia ar putea, de asemenea, să experimenteze un stres crescut și sentimente de semi-depresie, să aibă probleme cu somnul și să adopte un stil de viață prost."

Dr. Lin a adăugat că, în cazul în care circumstanțele studentului se schimbă, acesta poate trece mai târziu la un cronotip de dimineață.

"Este posibil ca circumstanțele cursului vieții sau tipurile de muncă să servească drept cauză comună atât pentru cronotip, cât și pentru stilul de viață", a declarat Dr. Lin.

Cronotipul cuiva este, de asemenea, probabil să fie individualizat, a declarat Dr. Steven Malin, profesor asociat de metabolism și endocrinologie la Universitatea Rutgers.

"Cred că cei mai mulți ar spune că este în general mai mult un interval dintr-o perspectivă practică, de exemplu, ar putea fi orele de dimineață, de la mijlocul dimineții până la începutul după-amiezii, de la sfârșitul după-amiezii până la începutul serii", a spus Dr. Malin.

El a sugerat că ar putea "să aibă legătură, într-o anumită măsură, cu potrivirea ceasului intern al organismului cu ceasul pe care funcționează societatea în fiecare zi".

Acest lucru, a spus el, se numește antrenare circadiană.

Dr. Malin a adăugat că cronotipurile de dimineață "sunt, în general, mai bune la activități la aproximativ cinci ore de la trezire, în comparație cu cronotipurile de seară, care ar putea avea nevoie mai aproape de 10-12 ore".

Persoanele nocturne pot fi mai predispuse la greșeli în ceea ce privește stilul de viață

"Nu se știe cu adevărat de ce cronotipurile de seară preferă unele dintre aceste comportamente", a explicat Dr. Malin.

"Pe măsură ce indivizii se angajează să se trezească mai târziu, să se miște mai târziu și/sau să mănânce alimente mai târziu, corpul lor se antrenează în acest sens. Nepotrivirea comportamentului cu biologia circadiană predispune la o stocare mai mare a acestor nutrienți, ceea ce poate crește riscul de obezitate."

- Dr. Malin

În cercetările sale, Dr. Malin a descoperit că cronotipurile de seară au o serie de factori de risc care nu sunt împărtășiți de omologii lor de dimineață, inclusiv "o mai mare rezistență la insulină, o tensiune arterială mai mare și niveluri mai ridicate ale ritmului cardiac atunci când efectuează acte zilnice de viață până la exerciții fizice intense, precum și [utilizarea] mai puțin de grăsimi pentru energie".

Dr. Malin a legat mâncatul mai târziu în timpul zilei de o întrerupere a somnului "astfel încât devine un cerc vicios al somnului slab și al comportamentelor care promovează boala".

Unii se referă la deconectarea dintre nevoia sau dorința organismului de a dormi și ora reală de trezire a cuiva drept "decalaj social".

Rezultatul este un răspuns la stres numit "axa hipotalamo-hipofizo-suprarenală care promovează activitatea neurologică favorizând dorința". Dorința de mai târziu în zi pentru anumite alimente sau substanțe, cum ar fi alimentele dulci/grase sau țigările, "se aliniază cu circuitele neuronale și sprijină comportamentul și se simte bine".

"Ceea ce ar fi putut măsura autorii", a spus Dr. Lin, "ar putea fi, de fapt, efectul stilului de viață și al altor factori legați de stilul de viață, cum ar fi factorii psihologici și tipul de muncă (de exemplu, asistente medicale în ambulatoriu, în spital sau la terapie intensivă), mai degrabă decât efectul direct al cronotipului asupra diabetului".

Poate o persoană să își schimbe cronotipul?

Dr. Malin consideră că cronotipul are o bază genetică, deși Dr. Lin a preconizat cercetări viitoare care ar putea investiga diferențele dintre cei care sunt în mod natural păsări de noapte și cei care devin astfel din alte motive.

Dr. Malin a sugerat că, pentru a schimba cronotipul cuiva, trebuie să ia în considerare stimulii care ar putea pune corpul cuiva pe un program mai sănătos. Lumina, a subliniat el, "este un motor principal al reglării sistemului nervos central al organismului, iar comportamente precum alimentația și exercițiile fizice au un impact asupra ceasurilor noastre periferice (de exemplu, mușchi, ficat, intestine, inimă etc.). "

Dr. Malin a propus reantrenarea corpului nostru ținând cont de astfel de indicii.

Un cronotip de seară care încearcă să devină o persoană matinală ar putea lua în considerare să se trezească cu 15-30 de minute mai devreme, când încă este ziuă, să ia micul dejun și să se miște puțin mai mult dimineața. Aceștia ar putea încerca să evite mâncarea și activitatea fizică pe timp de noapte, să coboare luminile puternice mai devreme și să încerce să se culce cu 15-30 de minute mai devreme.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel