Ce este Dopamina? Înțelegerea hormonului fericirii

Te simți bine? Experimentezi vremuri fericite? Asta înseamnă că nivelul de dopamină este unul bun. Dar ce este dopamina și cum ne afectează?

Dopamina este hormonul declanșat atunci când ne apropiem și anticipăm o recompensă și este asociat cu euforie și fericire - de unde este porecla de „hormonul fericirii". Alături de dopamina eliberată în creier vine o senzație bună însoțită de o creștere a energiei, astfel încât să putem realiza această recompensă, notează University Health News.

Ați auzit despre asta, dar vă puteți întreba totuși, „Ce este dopamina?" Reputația sa se concentrează în jurul reputației sale de „hormon de simț." Dopamina este asociată cu sentimente de euforie, beatitudine, motivație și concentrare, cu toate acestea, există mai mult decât asta.

La fel ca serotonina, dopamina este un tip de substanță chimică din creier numită neurotransmițător. Eliberați de neuroni (celulele creierului), neurotransmițătorii controlează numeroase funcții ale corpului și transmit semnale de la creier la corp, trecând prin mici goluri (numite sinapse) între fiecare neuron.

Dopamina este implicată în multe căi ale creierului, jucând un rol important într-o serie de sisteme corporale, precum și funcții, inclusiv mișcare, somn, învățare, dispoziție, memorie și atenție. Deci, evident, este un produs chimic cheie. Nivelurile inadecvate sau dezechilibrate de dopamină pot juca un rol în mai multe afecțiuni, inclusiv depresie

Care este cauza cauzării de dopamină?

Deci, ce se întâmplă dacă nivelul nostru de dopamină este scăzut? „Prea puțină dopamină poate duce la boala Parkinson, o afecțiune a creierului care provoacă agitație și probleme cu mișcarea și coordonarea", spune Habibeh Khoshbouei, PharmD, doctor, profesor de neuroștiință la Universitatea din Florida, Colegiul de Medicină.

„Concentrații anormal de mari de dopamină sunt legate de schizofrenie și alte tulburări psihice", continuă dr. Khoshbouei. „Cocaina și metamfetamina afectează creierul blocând transportul normal al dopaminei înapoi în neuroni."

Profesorul Khoshbouei a fost implicat în cercetări care urmăresc să clarifice exact modul în care dopamina se transportă în și din celulele creierului. „Este un prim pas important", spune ea despre munca ei. „Dacă știm cum funcționează sistemul de transport de dopamină, atunci putem începe să îl reparăm atunci când este rupt sau funcționează defectuos."

14 SEMNE DE DEFICIENȚĂ A DOPAMINEI

Lipsa de interes pentru viață
Scăderea motivației
Letargie
Incapacitatea de a simți plăcere
Modificări ale somnului
Sindromul picioarelor neliniștite
Oboseală
Modificări ale dispoziției
Sentimente excesive de neajutorare sau de vinovăție
Memorie slabă
Incapacitate de concentrare / concentrare afectată
Comportamente impulsive sau autodistructive
Dependențe de cofeină sau alți stimulanți
Creștere în greutate

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel