Ce este Dopamina? Înțelegerea hormonului fericirii

Georgiana Ioniță / 23 noi 2019 / 18:02

Te simți bine? Experimentezi vremuri fericite? Asta înseamnă că nivelul de dopamină este unul bun. Dar ce este dopamina și cum ne afectează?

Dopamina este hormonul declanșat atunci când ne apropiem și anticipăm o recompensă și este asociat cu euforie și fericire - de unde este porecla de „hormonul fericirii". Alături de dopamina eliberată în creier vine o senzație bună însoțită de o creștere a energiei, astfel încât să putem realiza această recompensă, notează University Health News.

Ați auzit despre asta, dar vă puteți întreba totuși, „Ce este dopamina?" Reputația sa se concentrează în jurul reputației sale de „hormon de simț." Dopamina este asociată cu sentimente de euforie, beatitudine, motivație și concentrare, cu toate acestea, există mai mult decât asta.

La fel ca serotonina, dopamina este un tip de substanță chimică din creier numită neurotransmițător. Eliberați de neuroni (celulele creierului), neurotransmițătorii controlează numeroase funcții ale corpului și transmit semnale de la creier la corp, trecând prin mici goluri (numite sinapse) între fiecare neuron.

Dopamina este implicată în multe căi ale creierului, jucând un rol important într-o serie de sisteme corporale, precum și funcții, inclusiv mișcare, somn, învățare, dispoziție, memorie și atenție. Deci, evident, este un produs chimic cheie. Nivelurile inadecvate sau dezechilibrate de dopamină pot juca un rol în mai multe afecțiuni, inclusiv depresie

Care este cauza cauzării de dopamină?

Deci, ce se întâmplă dacă nivelul nostru de dopamină este scăzut? „Prea puțină dopamină poate duce la boala Parkinson, o afecțiune a creierului care provoacă agitație și probleme cu mișcarea și coordonarea", spune Habibeh Khoshbouei, PharmD, doctor, profesor de neuroștiință la Universitatea din Florida, Colegiul de Medicină.

„Concentrații anormal de mari de dopamină sunt legate de schizofrenie și alte tulburări psihice", continuă dr. Khoshbouei. „Cocaina și metamfetamina afectează creierul blocând transportul normal al dopaminei înapoi în neuroni."

Profesorul Khoshbouei a fost implicat în cercetări care urmăresc să clarifice exact modul în care dopamina se transportă în și din celulele creierului. „Este un prim pas important", spune ea despre munca ei. „Dacă știm cum funcționează sistemul de transport de dopamină, atunci putem începe să îl reparăm atunci când este rupt sau funcționează defectuos."

14 SEMNE DE DEFICIENȚĂ A DOPAMINEI

Lipsa de interes pentru viață
Scăderea motivației
Letargie
Incapacitatea de a simți plăcere
Modificări ale somnului
Sindromul picioarelor neliniștite
Oboseală
Modificări ale dispoziției
Sentimente excesive de neajutorare sau de vinovăție
Memorie slabă
Incapacitate de concentrare / concentrare afectată
Comportamente impulsive sau autodistructive
Dependențe de cofeină sau alți stimulanți
Creștere în greutate

 
Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.201
YesMy