Ce este MSG din produsele alimentare. Cum afectează organismul
Ce este MSG din produsele alimentare și cum ne influențează funcționarea organismului
Ce este MSG din produsele alimentare pe care le consumăm aproape zilnic. Glutamat monosodic (MSG) este un potențiator de aromă, care a fost utilizat pe scară largă pentru aproximativ 100 de ani. Pe lângă faptul că este prezent în mod natural în anumite alimente, este un aditiv alimentar comun în rețetele chinezești, conservele de legume și supe și alte bunuri prelucrate.
Ce este MSG
Glutamatul monosodic (MSG) este un potențator de aromă adesea adăugat în alimentele de la restaurant, legumele conservate, supele, delicatesele din carne și alte alimente. FDA a clasificat MSG ca un ingredient alimentar care este în general recunoscut ca fiind sigur. Dar utilizarea sa este încă dezbătută. Din acest motiv, atunci când MSG este adăugat la produsele alimentare, FDA cere să fie enumerate pe etichetă.
MSG a fost folosit ca aditiv alimentar de mulți ani. În acest timp, unele autorităţi, cum este şi FDA ( Food and Drug Administration) au primit multe rapoarte despre reacții îngrijorătoare pe care oamenii le-au atribuit alimentelor care conțineau MSG . Aceste reacții - numite complex de simptome MSG - includ:
- Durere de cap
- Înroşirea pielii
- Transpiraţie
- Presiunea resimţită la nivelul feței
- Lipsa de senzație (amorțeală), furnicături sau arsuri la nivelul feței, gâtului și în alte zone
- Bătăi ale inimii rapide
- Dureri în piept
- Senzație de rău (greață)
- Slăbiciune
Simptomele apar la scurt timp după ingestia alimentelor cu conţinut de MSG, notează Mayo Clinic.
MSG, efecte asupra tinerilor
Mai multe studii au arătat că MSG are efect toxic asupra dezvoltării fetale, a copiiloe, adolescenților, și adulților. Complicația fiziologică asociată cu toxicitatea MSG sunt hipertensiunea arterială, obezitatea, problemele tractului gastro-intestinal și afectarea funcției creierului, a sistemului nervos, a reproducerii și a sistemului endocrin.
Efectul MSG depinde de doză, calea de administrare și timpul de expunere, arată National Library of Medicine.
Compoziția MSG
MSG este un potențiator de aromă derivate din acid L-glutamic, care este prezent în mod natural în multe alimente. Acidul L-glutamic este un aminoacid neesenţial, ceea ce înseamnă că organismul tău îl poate produce de la sine şi nu are nevoie să-l obţină din alimente.
MSG este o pulbere albă, inodoră, cristalină utilizată în mod obișnuit ca aditiv alimentar. În industria alimentară, este cunoscut sub numele de E621. Se dizolvă ușor în apă, separându-se în sodiu și glutamat liber. Se face prin fermentarea surse de carbohidraţi cum ar fi sfecla de zahăr, trestia de zahăr, și melasă.
Nu există nici o diferență chimică între acidul glutamic găsit în mod natural în unele alimente și că găsite în MSG. Acest lucru înseamnă corpul tău nu poate face diferenţa între cele două tipuri. MSG are un gust specific cunoscut sub numele de umami - al cincilea gust de bază alături de dulce, acru, sărat și amar. Umami are o aromă de carne care se referă la prezența proteinelor în alimente, arată Healthline.
Vezi și: Somnul de frumusețe, mit sau realitate. Ce se întâmplă cu pielea ta atunci când dormi
MSG, sigur pentru consum
Astăzi, autoritățile din domeniul sănătății, cum ar fi Comitetul mixt de experți FAO/OMS pentru aditivii alimentari (JECFA), Food and Drug Administration (FDA) și Asociația Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) consideră că MSG este în general recunoscută ca fiind sigură.
Ei au determinat, de asemenea, un aport zilnic acceptabil (DZA) de 14 mg pe kilogram (30 mg pe kilogram) de greutate corporală pe zi. Acest lucru este mult mai mult decât suma pe care o persoană le-ar ingera de obicei în urma unei diete normale.
Efectul asupra sănătății creierului
Glutamatul joacă multe roluri importante în funcția creierului. Pentru început, acționează ca un neurotransmițător - o substanță chimică care stimulează celulele nervoase să transmită semnale.
Unele studii susțin că MSG poate duce la toxicitate creier prin provocarea niveluri excesive de glutamat din creier pentru a suprastimula celulele nervoase, care rezultă în moartea celulelor. Cu toate acestea, glutamatul alimentar are probabil un efect redus sau deloc asupra creierului, deoarece aproape niciuna dintre ele nu trece din intestin în sânge sau traversează bariera creierului.
De fapt, Cercetările arată că o dată ingerat, MSG este complet metabolizat în intestin. De acolo, fie servește ca sursă de energie, este transformată în alți aminoacizi, fie este utilizată în producția de diferiți compuși bioactivi, mai arată Healthline.
Vezi și: Panarițiu, infecția pielii din jurul unghiilor. Cât de gravă poate deveni
Alimente comune care conțin MSG
MSG este prezent în mod natural în multe alimente diferite, în special cele care sunt bogate în proteine. De asemenea, se adaugă la ingrediente și alte alimente în timpul procesării. Alimentele comune care conțin MSG sunt:
Proteine pe bază de animale: pui, carne de vită, somon, macrou, scoici, crabi, creveți
Brânză: parmezan, Emmenthal, cheddar, Roquefort
Legume: roșii, ceapă, varză, mazăre verde, spanac, ciuperci, broccoli
Carne procesată: pepperoni, slănină, pastramă, cârnați, salam
Sosuri și dressinguri: sos de soia, ketchup, muștar, maioneză, sos de grătar, sos pentru salate
Alimente prefabricate și ambalate: supe conservate, conserve de ton, mese congelate, biscuiți, chipsuri de cartofi, gustări aromate
Condimente
MSG este un aditiv care îmbunătățește aroma, care este, de asemenea, prezent în mod natural în multe alimente bogate în proteine, brânzeturi și legume. Deși a fost considerat un ingredient toxic în anii 1960, dovezile actuale au spulberat acest mit, indicând faptul că MSG este sigur atunci când este consumat în cantități moderate.
-
-
Ceaiul de ghimbir: când ajută și când nu27.12.2025, 10:02
-
Semne că ai o criză de fiere sau probleme cu fierea27.12.2025, 09:05
-
Pune câteva frunze de dafin în dulap. Te vei îndrăgosti de acest truc26.12.2025, 21:36
-
AVC este de la inimă: mit sau adevăr?26.12.2025, 18:27
Alimentul banal care șterge ridurile. E elixirul anti-ageing și reface structurile pielii
Condimentul care face varza murată să reziste mai mult. Trucul care păstrează aroma autentică până la primăvară
Ce se întâmplă dacă mănânci zilnic ouă. Oul, sursă excelentă de proteine și vitamine esențiale
Rețeta preferată a lui Ion Iliescu. Atât de simplă, dar ar putea fi secretul longevității lui
Cum se fierb pastele, de fapt. Greșeala pe care ai făcut-o mereu. Să nu mai faci asta niciodată
Carnea roșie slabă curăță intestinul și inima. Cum o consumi corect
Rețeta plină de fibre pe care o recomandă Mihaela Bilic: Măcar de 2 ori pe săptămână. E gata în 20 de minute
Ce sunt striațiile albe de pe pieptul de pui. Cum alegi carnea de calitate
Ține cartofii în apă cu gheață 10 minute. Nu-i mai prăji fără să faci asta!
Ți-au ieșit iar cartofii moi, lipicioși sau făcuți doar pe margini? Ține-i 10 minute în apă cu gheață și vezi diferența!
Clătite cu banane și nuci: rețetă. Le poți face în 10 minute. E desertul iernii
Clătite cu banane și nuci: rețetă. Un desert rapid pentru weekendurile de iarnă. Trebuie să-l încerci.
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Trucul pe care îl vei adora
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Lămâia face minuni. Te vei îndrăgosti de această combinație.
5 rețete de supă cremă pentru sezonul rece, recomandate de nutriționiști
Supa de pui: remediul tradițional al bunicilor pentru răceală. Cum ajută sistemul imunitar
Ce înseamnă, de fapt, "bio"? Detaliul nespus despre stilul de viață eco. Degeaba dacă tot umpli coșul de gunoi
Rețeta de ceai antifrig pentru serile reci. Ceaiul care îți scoate frigul din oase
A băut o cană cu apă caldă și lămâie zilnic. Ce s-a întâmplat după 30 de zile e uimitor
Probiotice și prebiotice explicate simplu: de ce ai nevoie de ambele?
Ce se întâmplă dacă mânânci ardeii cu tot cu semințe. Stai să afli ASTA!
Ce se întâmplă dacă mânânci ardeii cu tot cu semințe? Detaliul pe care sigur nu l-ai știut despre semințele ardeilor.
Ai peste 40 de ani? Iată de ce trebuie să bei apă cu castravete în fiecare dimineață
Cel mai puternic medicament pentru creier. E natural! Creierul tău ruginește fără el
Cafeaua cu lapte: remediu minune pentru inflamații. Ce se întâmplă atunci când o bei
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
