Somnul de frumusețe, mit sau realitate. Ce se întâmplă cu pielea ta atunci când dormi

Monika Baciu |
Data publicării:
somnul de frumusete - FOTO: Freepik@lookstudio
somnul de frumusete - FOTO: Freepik@lookstudio

Somnul de frumusețe se presupune că are efecte asupra pielii. Dar oare acesta chiar există?

Somnul de frumusețe chiar există, potrivit specialiștilor. În timp ce dormim pielea noastră se regenerează.Există unele studii de cercetare  în spatele conceptului de somn de frumusete. Somnul este momentul în care are loc o recuperare internă – și epidermică – cea mai importantă!

Cum îți afectează somnul pielea

O noapte nedormită va avea efecte asupra pielii. Cercetările mai vechi din 2013 spun chiar că o noapte de somn sărac poate provoca:

- pleoape căzute

- ochii umflați

- cearcăne

- piele mai palidă

- mai multe riduri și linii fine

- mai multe riduri în jurul gurii

Un studiu din 2017 a constatat că două zile de somn neregulat au afectat negativ atractivitatea percepută de participanți. Deci, ceea ce pare a fi o problemă peste noapte s-ar putea transforma în ceva mai permanent, notează Healthline.

În primul rand, trebuie să înțelegi că somnul este momentul în care corpul tău se repara singur. Acest lucru este valabil pentru epiderma la fel de mult precum este pentru creier sau mușchi. În timpul somnului, fluxul sanguin al pielii crește, iar organul își reconstruiește colagenul și repară daunele cauzate de expunerea la UV, reducând ridurile și petele de vârstă.

Vezi și: Ecografia de tiroidă, recomandări. Medic: Nu prezintă riscuri și complicații

Știința din spatele somnului de frumusețe

Somnul joacă un rol cheie în menținerea și repararea întregului corp, de la creier și sistemul imunitar la metabolism și chiar la piele. Multe procese de restaurare apar în timpul somnului, cum ar fi:

- Creșterea producției de hormon de creștere, care este gândit pentru a ajuta la creșterea masei musculare și reconstruirea celulelor

- Crearea de hormoni care previn boala și luptă împotriva infecțiilor

- Formarea și menținerea căilor neuronale în creier

Aceste procese pot juca un rol în aspectul fizic al unei persoane, ceea ce poate influența percepția de sine a frumuseții.

Beneficiile potențiale ale somnului de frumusețe

În timpul somnului, corpul trece printr-o serie de procese de reparare și restaurare. Unele dintre aceste procese influențează elemente ale aspectului fizic al unei persoane, inclusiv pielea și părul, potrivit Sleep Foundation.

Vezi și: Panarițiu, infecția pielii din jurul unghiilor. Cât de gravă poate deveni

Somnul de frumusețe reduce ridurile

Un beneficiu potențial al somnului de frumusețe poate fi o reducere a ridurilor. Pielea este alcătuită din mai multe proteine, cum ar fi colagenul și elastina, care fac pielea elastică și flexibilă. Cercetările sugerează că, fără un somn suficient, sistemul imunitar este slăbit, ceea ce poate afecta calitatea și rezistența colagenului produs. Ca urmare, sănătatea pielii scade, putând provoca riduri.

Somnul insuficient a fost asociat cu creșterea ridurilor. Un mic studiu al femeilor coreene în vârstă de 40 de ani a constatat că aceste schimbări au avut loc după doar o zi de privare de somn. Elasticitatea pielii a scăzut semnificativ.

Somnul de frumusețe îmbunătățește aspectul tenului

Somnul regulat de calitate poate juca, de asemenea, un rol în menținerea unui ten tânăr. Ritmul circadian nu numai că reglează ceasul intern al organismului și spune corpului când este timpul să doarmă, dar reglează și funcțiile organelor corpului, inclusiv comportamentul pielii.

Vezi și: Lista medicamentelor gratuite și compensate, extinsă. Cele mai multe sunt pentru pacienții oncologici 

Somnul de frumusețe întărește părul

Somnul insuficient poate avea un impact negativ asupra aspectului și rezistenței părului. Obiceiurile proaste de somn pot plasa niveluri ridicate de stres asupra organismului, ceea ce duce la eliberarea cortizolului hormonului stresului. Când nivelurile de cortizol sunt ridicate, organismul produce mai mult ulei sebaceu, inclusiv la rădăcina fiecărui fir de păr. Creșterea producției de ulei poate duce la păr gras.

Ce este, de fapt, somnul de frumusețe

Somnul de frumusețe este considerat de specialiști, somnul de calitate din timpul nopții. Somnul de frumusețe este considerat a se încadra între 7 și 8 ore pe noapte, dar nu va duce de fapt la beneficii de înfrumusețare dacă somnul în sine este de slabă calitate, arată Clean Beauty Gals.

Prioritizarea somnului este o modalitate naturală și complet gratuită de a vă crește atractivitatea și de a vă îmbunătăți starea generală de sănătate. A arăta bine nu este singurul motiv pentru a investi în somn. Dar este un memento că efectele calității somnului ating aproape fiecare aspect al bunăstării noastre.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel