Ce este sindromul inimii în vacanță. Cum se manifestă afecțiunea mortală care poate duce la AVC sau infarct

Monika Baciu |
Data publicării:
sindromul inimii in vacanta - FOTO: Freepik
sindromul inimii in vacanta - FOTO: Freepik

Sindromul inimii în vacanță este o afecțiune serioasă care îți poate pune viața în pericol. Așa cum îi spune și numele, afectează inima.

În timpul petrecerilor și adunărilor de familie în jurul sezonului sărbătorilor, este posibil să experimentați sau să observați la altcineva sindromul inimii în vacanță. În esență, este o afecțiune cauzată de consumul excesiv de alcool.

Cu toate acestea, sindromul inimii în vacanță nu are o definiție formală, a explicat Regina S. Druz, MD, de la Integrative Cardiology Center of Long Island și Holistic Heart Centers of America.

"Este o observație că oamenii care consumă mult alcool pot ajunge să fie internați în spital cu palpitații sau aritmii, adesea cauzate de fibrilația atrială," a spus dr. Druz, potrivit Health.

Fibrilația atrială este o bătaie neregulată a inimii care apare atunci când camerele superioare ale inimii - atriile - pompează sânge prea repede, ieșind din sincron cu camerele inferioare și afectând capacitatea inimii de a distribui sânge în întregul corp.

Vezi și: Chef Cătălin Scărlătescu, rețetă de piftie de porc. Ingredientul secret care îi dă un gust aparte

Alcool, impact asupra inimii

National Library of Medicine indică faptul că sindromul inimii în vacanta poate rezulta din conexiunea dintre consumul excesiv de alcool, stresul crescut și deshidratarea, chiar dacă situația poate fi mai complexă decât atât.

Este posibil să aibă legătură și cu modul în care alcoolul afectează sistemul cardiovascular. Un articol din 2017 publicat în Alcohol Research a remarcat că alcoolul nu permite inimii să se contracte corespunzător.

Cercetătorii dintr-un studiu din iulie 2021 publicat în Clinical Autonomic Research au spus că chiar și cantități mici de alcool pot duce "la o creștere a activității simpatice ("luptă sau fugi”) și o scădere a activității parasimpatice ("odihnă și digestie”), rezultând într-un dezechilibru autonom...” - ceea ce înseamnă că ritmul cardiac va începe să crească.

În cele din urmă, aritmia poate fi rezultatul acestor afecțiuni, cu alcoolul la baza problemei.

Fibrilația atrială - FOTO: Freepik@abdulmoizjaangda

Sindromul inimii în vacanță, simptome

Potrivit medicilor, într-un moment, veți sta de vorbă cu rudele, vă veți umple paharul și veți gusta din preparate, iar în următorul moment, puteți simți lipsa de aer, dureri în piept, amețeli sau palpitații ale inimii (o senzație că inima bate mai repede decât de obicei), a spus dr. Druz, adăugând că oamenii pot chiar să se simtă amețiți sau să leșine.

Fibrilația atrială este, de asemenea, cea mai comună formă de aritmie cu sindromul.

"Simptomul caracteristic dacă cineva se află în fibrilație atrială este un ritm cardiac neregulat,” a explicat dr. Druz.

Vezi și: Trucul care ajută aluatul de cozonac să dospească. Cât timp se frământă, de fapt, și unde trebuie să îl lași să se odihnească

Sindromul inimii în vacanță, factor de risc pentru AVC

Este important să știți că AFib este asociată cu un risc crescut de accident vascular cerebral din cauza cheagurilor de sânge, a spus dr. Druz. Un accident vascular cerebral este o problemă serioasă, iar simptomele sindromului inimii în vacanță (dureri în piept, amețeli, palpitații ale inimii) pot părea îngrijorătoare. 

Dacă aveți antecedente de probleme cardiace, este mai bine să căutați ajutor medical, a adăugat dr. Druz. Și dacă durerea în piept persistă mai mult de 20 de minute, este și mai înțelept să căutați ajutor, ceea ce poate include vizitarea unui serviciu de urgență.

Vestea bună este că sindromul inimii în vacanță este reversibil.

"Consen­susul este că odată ce încetați să consumați alcool, sindromul inimii de sărbători dispare", a spus dr. Druz.

Chiar și dacă aveți doar un episod trecător în timpul sezonului sărbătorilor, este o idee bună să faceți un programare la medicul dumneavoastră, pentru a vedea despre o evaluare pentru fibrilația atrială.

Vezi și: Ingredientul care îți curăță bradul artificial. Îi redă strălucirea și îți menține sănătatea

Sindromul inimii în vacanță, prevenție

Deoarece alcoolul duce la sindromul inimii în vacanță, evitarea completă a băuturilor alcoolice este singura modalitate sigură de a preveni aceste simptome inconfortabile. 

Fibrilația atrială tinde să fie mai frecventă la femei și adulți mai în vârstă - în special cei cu tensiune arterială ridicată sau obezi - dar sindromul poate apărea la oricine, a spus dr. Druz.

Nu există un număr cunoscut de băuturi care să ducă la sindromul inimii de sărbători, deoarece toleranța fiecărui individ este diferită, a adăugat dr. Druz. Cu toate acestea, unele comportamente sunt cunoscute că cresc probabilitatea de aritmie atunci când sunt combinate cu alcool, a remarcat dr. Druz - cum ar fi să nu fiți bine hidratați sau să vă răsfățați cu mâncăruri bogate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel