Ce este tulburarea bipolară? Cum recunoști această boală

Persoanele cu simptome de tulburare bipolară au schimbări emoționale extreme. Dacă doriți să știți cum să ajutați pe cineva cu această boală, este important să recunoașteți semnele.

Majoritatea oamenilor își trăiesc viața liniar. Zi de zi, temperamentul lor rămâne același, deși pot experimenta perioade de fericire și tristețe ca răspuns la evenimentele din viață. Cu toate acestea, pentru persoanele cu depresie bipolară, viața este adesea o plimbare în rollercoaster. Starea lor de spirit se poate schimba radical de la săptămână la săptămână și nu știu întotdeauna unde să găsească ajutor, notează University Health News.

În timpul punctelor înalte, persoanele cu tulburări bipolare pot fi aproape euforice, fericite și pline de energie și activitate, dorm puțin sau deloc zile întregi, se angajează într-un comportament nechibzuit, pot avea sclipiri intense de iritabilitate și pot avea convingeri grandioase despre ei înșiși. De asemenea, pot avea gânduri dezorganizate și vorbesc aproape prea repede pentru a fi înțeleși. Acesta este cunoscut sub numele de episod maniacal

Episoade maniacale

Uneori, persoanele aflate într-un stadiu maniacal al tulborării bipolare halucinează sau au delir. O persoană care este maniacală poate, de exemplu, să-și abandoneze familia, deoarece crede că trebuie să contacteze imediat guvernul, deoarece este datoria ei să salveze lumea.

O formă ceva mai puțin intensă de manie este cunoscută sub numele de hipomanie. Cineva aflat într-o stare hipomanică se poate simți grozav, dar probabil îi lipsește bunul simț. S-ar putea, de exemplu, să stea jumătate de noapte curățând casa, deoarece se simte plină de energie și scop și apoi își petrece ziua la cumpărături pentru încălțăminte pe care nu și le poate permite. Adesea, oamenii aflați într-o stare hipomanică pot trece la manie.

Episoadele maniacale și hipomanice durează de obicei de la patru sau cinci zile la câteva săptămâni. Din păcate, atunci când mania și hipomania se opresc, adesea persoana se scufundă în adâncurile cele mai profunde ale unui episod depresiv.

Episoade depresive

În timpul episoadelor „pure" de depresie, simptomele tulburării bipolare sunt greu de diferențiat de simptomele depresiei majore. Persoana se va simți adesea tristă, obosită și / sau retrasă și va avea probleme să se concentreze, să doarmă și să mănânce. Pot experimenta gânduri de lipsă de valoare, vinovăție, moarte sau sinucidere.

Deși mania este o caracteristică definitorie a tulburării bipolare, majoritatea indivizilor cu tulburare bipolară prezintă depresie mult mai frecvent și pentru perioade de timp mult mai lungi decât experimentează manie. Din acest motiv, persoanele cu tulburare bipolară sunt adesea diagnosticate greșit ca având depresie. De fapt, cercetările constată că unele persoane cu simptome depresive majore pot avea de fapt o formă „ascunsă" de tulburare bipolară.

Ce este tulburarea bipolară?

În timpul episoadelor maniacale sau mixte, nivelul energetic aproape frenetic și comportamentele impulsive și riscante pot copleși prietenii, membrii familiei și colegii, ajungând uneori la cariere și căsătorii compromise. În timpul episoadelor depresive, o persoană se poate retrage complet și poate petrece zile întregi în pat. Este obișnuit ca persoanele cu tulburări bipolare să abuzeze de alcool sau droguri, să facă performanțe slabe la școală sau la muncă și să aibă conflicte în relații.

Într-un studiu din 2010, care a implicat mai mult de 9.200 de persoane, aproape 40 la sută dintre respondenții care au avut un istoric de tulburare depresivă majoră au descris perioade de hipomanie care se încadrează chiar sub radar pentru un diagnostic oficial al tulburării bipolare, o afecțiune numită „hipomanie subzentrală. Autorii spun despre criteriile pentru tulburarea bipolară că ar trebui sa fie largite, deoarece unii pacienti cu hipomanie ar putea beneficia mai mult de tratamente pentru tulburarea bipolara decat de depresie.

Episoade mixte

Deși episoadele maniacale și depresive alternează de obicei între ele, medicii recunosc acum că la unii oameni, tulburarea bipolară apare ca un amestec dintre cele două stări: mania și depresia.

Pentru cei cu tulburare bipolară, viața poate fi o plimbare cu emoții și sentimente.

În timpul acestor episoade mixte, o persoană poate experimenta elementele maniei (cum ar fi energie mare, neliniște fizică și impulsivitate), în același timp cu simptomele depresiei (cum ar fi tristețe intensă, vinovăție sau îndemnuri sinucigașe). Nu numai că statele mixte sunt mai frecvente decât se credea odată, ele pot fi deosebit de periculoase, deoarece nivelul de energie al persoanei este suficient de ridicat pentru a acționa asupra gândurilor negative, cum ar fi gândurile de auto-vătămare.

În mod evident, schimbarea între astfel de extreme în starea de spirit și comportament poate perturba sever viața, munca și relațiile unei persoane.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel