Ce înseamnă dacă scaunul are nu are miros. Ce transmit, de fapt, intestinele

Monika Baciu |
Data publicării:
scaunul - FOTO: Freepik@nomadsoul1
scaunul - FOTO: Freepik@nomadsoul1

Unul dintre factorii principali care influențează mirosul scaunului este dieta. Dacă scaunul nu are miros sau are un miros foarte slab, acest lucru poate fi cauzat de mai multe motive. 

Te-ai întrebat vreodată ce înseamnă dacă scaunul nu are miros. Ei bine, este un semnal transmis de organism asupra dietei. În general, mirosul scaunului este influențat de compușii chimici eliberați în timpul procesului de digestie și fermentație a alimentelor în tractul digestiv. 

Defecarea reprezintă o funcție normală a corpului și, mai mult decât atât, este un indicator crucial al stării tale de sănătate digestivă.

Scaunul poate avea consistențe, culori și, da, chiar mirosuri diferite. Multe dintre aceste aspecte depind de ceea ce mănânci și de sănătatea ta digestivă. Și dacă simți un miros neobișnuit, acest lucru ar putea fi un semn al unei probleme de sănătate.

Dr. Anish Sheth, un gastroenterolog cu sediul în Princeton și autorul cărții "What's Your Poo Telling You?", a împărtășit informații în revista Men's Journal despre digestie.

Medicul a explicat că, la persoanele cu un sistem digestiv sănătos, "cea mai mare parte a digestiei și a proceselor va avea loc în intestinul subțire", rezultând într-un minim de alimente nedigerate care ajung la colon. În schimb, la cei cu o digestie mai puțin eficientă, alimentele nedigerate pot ajunge în colon, unde sunt supuse fermentației de către bacterii, rezultând în scaun cu miros neplăcut și producție crescută de gaze, potrivit Health Digest.

Dacă scaunul tău are un miros mai puțin puternic decât în trecut, ai putea să te întrebi de ce. Răspunsul poate fi la fel de simplu precum ceea ce mănânci.

Vezi și: Cum să elimini mucegaiul de pe pereți. De ce contează tipul de vopsea. Cristian Oancea: Afectează groaznic plămânii

Dieta pe bază de plante, impact asupra mirosului

Dar digestia nu este singurul factor. Dieta joacă și ea un rol semnificativ. Cu toate acestea, ajustarea alimentației poate influența de fapt mirosul scaunului. Deci, dacă tocmai ți-ai schimbat obiceiurile alimentare și ai observat că ultimele tale vizite la toaletă sunt puțin mai puțin aromate, există o explicație bună pentru asta.

Numeroase cercetări demonstrează cât de benefice sunt dietele bazate pe plante pentru microbiomul intestinal al unei persoane și pentru sănătatea digestivă generală. Datorită efectelor unei diete bazate pe plante asupra digestiei tale, are sens să influențeze și mirosul scaunului. Dr. Sheth împărtășește cu Fast Company că "dieta bazată pe plante creează flatulență și scaun mai puțin mirositoare pentru că sunt sărace în mercaptani".

Vezi și: Primul semn vizibil al colesterolului mărit. Simptomul care îți arată că arterele sunt blocate

Dietă vegetariană - FOTO: Freepik@jcomp

Atunci când corpul tău digeră alimente precum carnea roșie, produce acești compuși conținând sulf care conferă scaunului - și chiar urinei tale - mirosul său de varză sau ou putrezit. Dacă ai trecut recent la o dietă mai bogată în legume și mai puțină carne, s-ar putea să observi că scaunul tău nu miroase la fel de puternic. Asta pentru că probabil consumi mai puțini dintre acești compuși sulfurici mirositori.

The Atlantic subliniază și faptul că numeroase fructe și legume sunt bogate în probiotice, care stimulează bacteriile benefice din intestin și îmbunătățesc funcționarea digestivă. În plus, aceste bacterii bune joacă un rol nu doar în promovarea sănătății digestive, ci și în ajutarea ta să ai gaze și scaun mai puțin mirositoare.

Vezi și: Ce simte, de fapt, o persoană aflată în comă. Care sunt șansele de recuperare ale pacienților care sunt în comă

Alte moduri în care alimentația bazată pe plante influențează scaunul tău

Dar scaunul mai puțin mirositor este doar una dintre multele moduri în care alimentația bazată pe plante influențează scaunul tău. Conform unui studiu din 2022 publicat în jurnalul Nutrients, vegetarienii sunt mai puțin predispuși la tulburări intestinale precum constipația decât cei care consumă carne, datorită aportului lor mai mare de fibre, care duce la mișcări intestinale mai moi și regulate.

Între timp, un studiu din 2021 a căutat să compare diferitele efecte ale dietelor de tip occidental și mediteranean și a descoperit că persoanele care țineau dieta mediteraneană produceau scaune mai mari și aveau mai multe flatulențe.

Este demn de menționat și faptul că cercetările sugerează că adoptarea unei diete bazate pe plante poate crește bacteriile benefice din intestin și poate îmbunătăți în general sănătatea ta. Institutul Național al Sănătății afirmă că un microbiot intestinal sănătos este crucial pentru menținerea integrității intestinale, procesarea nutrienților vitali și susținerea sistemului imunitar.

În plus, reducerea sau renunțarea la carne poate contribui la scăderea tensiunii arteriale, prevenirea bolilor precum boala cardiacă și diabetul și poate contribui la o viață mai lungă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel