EXCLUSIV Ce mănânci de Crăciun și Revelion dacă ești musafir. Hâncu: Sigur că vom lăuda toate preparatele gazdei pentru a-i face plăcere, dar aveți grijă

Ce anume mâncăm atunci când suntem invitați în vizită la prieteni sau la rude de sărbători.
De Sărbătorile de iarnă, în special de Crăciun, masa se servește cu familia și prietenii.
Medicul nutriționist Anca Hâncu, doctor în medicină, a explicat pentru DC Medical, cum trebuie să mâncăm de Crăciun, atunci când suntem musafiri, dar ținem totuși dietă.
"De Crăciun, când suntem musafiri sau când mergem la restaurant avem de ales între o multitudine de feluri deosebite tradiționale care poate ne plac sau poate nu și atunci vom alege ceea ce ne place mai mult.
Vom pune cantități micuțe pentru a gusta, nu trebuie din fiecare fel de mâncare pentru că știm că mai urmează și altele. Sigur că vom lăuda toate preparatele gazdei pentru a-i face plăcere și trebuie să avem grijă cum le combinăm.
Putem încerca la masa de dimineața să gustăm tradiționalele salate de boeuf, de vinete, cârnați, niște mezeluri specifice Crăciunului.
La masa de prânz să mâncăm friptură, sărmăluțe, iar spre seară lăsăm puțină mămăliguță sau salată de sfeclă și astfel nu încărcăm organismul cu toate alimentele tradiționale specifice Crăciunului la o singură masă", a declarat medicul nutriționist Anca Hâncu.
În privința băuturilor care însoțesc bucatele tradiționale, vinul este de cele mai multe ori băutura nelipsită de pe mesele românilor de Crăciun.
Cât vin fiert putem bea de Crăciun. Paharele recomandate pentru bărbați și femei
Astfel, medicul nutritionist a spus că vinul fiert, care este atât de gustos, ar fi foarte bine să se bea fără zahăr, doar cu scorțișoară, cuișoare și alte condimente care dau savoare vinului.
Vinul merge bine lângă o friptură, sarmale sau alte bucate tradiționale de pe masa de Crăciun sau Revelion. Medicul nutriționist Anca Hâncu a explicat în ce cantitate ar trebui să bem vin astfel încât să profităm din plin de beneficiile pe care le are asupra sănătății.
“Cât bem de Crăciun, o bună întrebare. Sigur, că moderația este recomandată în continuare și pentru consumul de Crăciun. Aici aș face niște mențiuni speciale legate de vinul fiert, care este atât de gustos, dar ar fi foarte bine, dacă se poate, să se adauge o cantitate mică de zahăr sau chiar fără zahăr, în acel vin fiert și să se pună cuișoare, scorțișoară, toate celelalte condimente care dau savoarea vinului fiert, evitându-se aportul de zahăr în exces.
Un consum moderat înseamnă, apropos de vin, două pahare pentru bărbați, un pahar pentru femei. Bine, la o masă se mai poate depăși puțin această cantitate, însă e bine să fie consumat vinul cu moderație, treptat.
Să lăsăm bucuria acestei sărbători și a meselor în familie sau cu prietenii să fie în prim plan și consumul de alcool să rămână pe planul doi”, a spus dr. Anca Hâncu.
VEZI ȘI:
Cozonac, rețetă. Sorin Bontea, secretul care-l face fraged și pufos. Unde ai greșit până acum
-
Diferența dintre medic specialist și medic primar16.09.2025, 21:22
-
Diferența dintre control medical și consult medical16.09.2025, 18:50
-
-
Alimentele care provoacă inflamație în organism16.09.2025, 15:49
-
Robert Redford a murit la 89 de ani16.09.2025, 15:36
Biopsia lichidă, rol în diagnosticul și supravegherea dinamică a cancerului
Ce nu ți-a spus nimeni despre biopsia clasică. Adevărul care te va surprinde.
Când ar trebui să se adreseze un cuplu medicului specialist în infertilitate. Dr. Lucia Luchian: Foarte important
Spitalele primesc mai mulți bani pentru salarii decât pentru tratamente. Conf. univ. dr. Horațiu Moldovan: Nu se încurajează munca
Câte scaune pe zi e normal să ai? Primul semn că ești constipat
Cât de periculoși sunt polipii de pe colon. Dr. Gabriela Lamatic: Nu resimte durere
Radioterapia stereotaxică și brahiterapia, decontate prin CNAS. Dr. Matei Bâră: Oferim pacienților un tratament personalizat și adaptat fiecărei formațiuni tumorale
Recent, radioterapia a beneficiat de progrese importante nu doar în plan tehnologic, ci și în ceea ce privește accesibilitatea financiară pentru pacienți.
Prevenția cancerului de col, sub semnul întrebării. Conf. univ. dr. Michael Schenker: A fost un adevărat șoc
Sedentarismul, factor agravant pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: La fiecare două ore, o mică pauză de două minute
Tumorboard, rol esențial în cazul pacientului oncologic. Conf. univ. dr. Michael Schenker: Entitate extrem de importantă
Sindromul de coadă de cal. Dr. Dan Aurel Nica: simptomul urgent care îi rușinează pe pacienți
Criza vârstei mijlocii a dispărut. Tinerii suferă cel mai mult de probleme de sănătate mintală
Anxietatea și depresia, combinație periculoasă în context oncologic. Psihiatrul, rol-cheie în tratament. Prof. dr. Adela Magdalena Ciobanu: Greu de tratat
Cancerul care se poate moșteni. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), avertisment pentru părinți
Prevenția, investiția esențială pentru viitorul sănătății în România. Iulian Trandafir: Este o chestiune de educare a oamenilor
Cum aleg medicii tratamentul care îți poate salva viața în cancer
Depresia, boală a dezechilibrelor cerebrale. Prof. dr. Adela Magdalena Ciobanu: Poate duce până la cancer
Primul semn că ai colică renală: cauze și prevenție. Dr Bogdan Pârlițeanu: Blochează fluxul urinar
Dermatita atopică NU e o formă de alergie. Dr. Alin Nicolescu: Provoacă astm sau rinită
Psihoterapeutul Ioana Milea, la ”Dr.Psy”, live la DC Medical, DCNews și DCNewsTV
Testele genetice, rol în personalizarea tratamentului oncologic. Conf. dr. Viorica Rădoi: Facem plan de screening. Diagnostic precoce. Dr. Eduard Dănăilă: Sunt gratuite
Un simplu test îți poate dezvălui riscul de cancer cu ani înainte ca boala să apară. Se poate face gratuit.
Ispitele de la Insula Iubirii ajung să dezvolte "tricupluri" în viața reală. Psihologul Radu Leca, avertisment
Boala care afectează un milion de români. Prof. dr. Florin Mihălțan: Exacerbări severe. Capcane care ascund afecțiunea
Boala care afectează un milion de români. Poți suferi de aceasta și să nu îți dai seama încă de la început, iar consecințele sunt grave.