EXCLUSIV Ce mănânci de Crăciun și Revelion dacă ești musafir. Hâncu: Sigur că vom lăuda toate preparatele gazdei pentru a-i face plăcere, dar aveți grijă

Ce anume mâncăm atunci când suntem invitați în vizită la prieteni sau la rude de sărbători.
De Sărbătorile de iarnă, în special de Crăciun, masa se servește cu familia și prietenii.
Medicul nutriționist Anca Hâncu, doctor în medicină, a explicat pentru DC Medical, cum trebuie să mâncăm de Crăciun, atunci când suntem musafiri, dar ținem totuși dietă.
"De Crăciun, când suntem musafiri sau când mergem la restaurant avem de ales între o multitudine de feluri deosebite tradiționale care poate ne plac sau poate nu și atunci vom alege ceea ce ne place mai mult.
Vom pune cantități micuțe pentru a gusta, nu trebuie din fiecare fel de mâncare pentru că știm că mai urmează și altele. Sigur că vom lăuda toate preparatele gazdei pentru a-i face plăcere și trebuie să avem grijă cum le combinăm.
Putem încerca la masa de dimineața să gustăm tradiționalele salate de boeuf, de vinete, cârnați, niște mezeluri specifice Crăciunului.
La masa de prânz să mâncăm friptură, sărmăluțe, iar spre seară lăsăm puțină mămăliguță sau salată de sfeclă și astfel nu încărcăm organismul cu toate alimentele tradiționale specifice Crăciunului la o singură masă", a declarat medicul nutriționist Anca Hâncu.
În privința băuturilor care însoțesc bucatele tradiționale, vinul este de cele mai multe ori băutura nelipsită de pe mesele românilor de Crăciun.
Cât vin fiert putem bea de Crăciun. Paharele recomandate pentru bărbați și femei
Astfel, medicul nutritionist a spus că vinul fiert, care este atât de gustos, ar fi foarte bine să se bea fără zahăr, doar cu scorțișoară, cuișoare și alte condimente care dau savoare vinului.
Vinul merge bine lângă o friptură, sarmale sau alte bucate tradiționale de pe masa de Crăciun sau Revelion. Medicul nutriționist Anca Hâncu a explicat în ce cantitate ar trebui să bem vin astfel încât să profităm din plin de beneficiile pe care le are asupra sănătății.
“Cât bem de Crăciun, o bună întrebare. Sigur, că moderația este recomandată în continuare și pentru consumul de Crăciun. Aici aș face niște mențiuni speciale legate de vinul fiert, care este atât de gustos, dar ar fi foarte bine, dacă se poate, să se adauge o cantitate mică de zahăr sau chiar fără zahăr, în acel vin fiert și să se pună cuișoare, scorțișoară, toate celelalte condimente care dau savoarea vinului fiert, evitându-se aportul de zahăr în exces.
Un consum moderat înseamnă, apropos de vin, două pahare pentru bărbați, un pahar pentru femei. Bine, la o masă se mai poate depăși puțin această cantitate, însă e bine să fie consumat vinul cu moderație, treptat.
Să lăsăm bucuria acestei sărbători și a meselor în familie sau cu prietenii să fie în prim plan și consumul de alcool să rămână pe planul doi”, a spus dr. Anca Hâncu.
VEZI ȘI:
Cozonac, rețetă. Sorin Bontea, secretul care-l face fraged și pufos. Unde ai greșit până acum
-
De ce să-ți pui coajă de banană pe față timp de 7 zile22.08.2025, 23:05
-
De ce a fost inventat vibratorul, de fapt. Ce boală trata22.08.2025, 20:42
-
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”22.08.2025, 20:06
-
-
România, progrese importante în sănătate. Cătălin Radu, Bristol Myers Squibb: Ritmul s-a accelerat. Nu ne oprim niciodată din a inova
Prevenția cancerului de col, sub semnul întrebării. Conf. univ. dr. Michael Schenker: A fost un adevărat șoc
Bolile inflamatorii intestinale, afecțiuni sistemice cu impact digestiv, hepatic și cutanat. Dr. Răzvan Iacob: Inflamația digestivă să fie stăpânită
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.
Brahiterapia, ce presupune. Dr. Beatrice Anghel: Dirijăm iradierea și o controlăm
Inovația farma în comunism. Cătălin Radu, Bristol Myers Squibb: Nu se încuraja diferența de opinii
Trucul care te scapă de mirosul de prăjeală după ce ai gătit
Acest truc te scapă instantaneu de mirosul de prăjeală din casă.
Boala care afectează un milion de români. Prof. dr. Florin Mihălțan: Exacerbări severe. Capcane care ascund afecțiunea
Boala care afectează un milion de români. Poți suferi de aceasta și să nu îți dai seama încă de la început, iar consecințele sunt grave.
Chirurgia viitorului: vor putea roboții să opereze singuri. Dr. Mugurel Bosînceanu: Chirurgul își asumă întreaga responsabilitate
Totul despre cancerul colorectal. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), la DC Medical și DC News
Cât de periculoși sunt polipii de pe colon. Dr. Gabriela Lamatic: Nu resimte durere
Videocapsula digestivă, investigație modernă, dar cu indicații limitate. Dr. Răzvan Iacob: Trebuie administrată cu mult discernământ
Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente. Dr. Răzvan Iacob: Extrem de important să le putem diagnostica corespunzător
Limfedemul, complicația ascunsă după operația de cancer mamar. Ramona Schenker: Invalidantă pentru paciente
Terapia care regenerează celulele. Dr. Mihai Băican: E medicament
Medicina regenerativă revoluționează tratamentele moderne prin puterea oxigenului, de la vindecarea celulelor la reducerea inflamațiilor.