Ce nu știai despre înghețată. Cât de sănătoasă este și ce se întâmplă dacă o mănânci de două ori pe săptămână

Monika Baciu |
Data publicării:
ce nu stiai despre inghetata - FOTO: Freepik@weyo
ce nu stiai despre inghetata - FOTO: Freepik@weyo

Ce nu știai despre înghețată. Ce se întâmplă dacă o consumi de două ori pe săptămână.

Ce nu știai despre înghețată. Iubitorii de înghețată din întreaga lume s-au bucurat, probabil, atunci când un articol recent a sugerat că a te răsfăța cu aroma ta preferată ar putea fi sănătos. Articolul s-a bazat pe o teză de doctorat din 2018, care a sugerat că persoanele cu diabet de tip 2 care consumau mai multă înghețată prezentau riscuri mai mici de boli de inimă.

Dar, oricât de interesant ar suna acest lucru pentru aceia dintre noi care se bucură uneori să se răsfețe cu o cupă de înghețată, atunci când examinăm de fapt studiul, este probabil ca această legătură să se datoreze unei varietăți de alți factori.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă mănânci struguri. Consumați în exces, riscurile pot fi fatale

Care este legătura între înghețată și stilul de viață

Cercetarea din 2018 pe care s-a bazat articolul a analizat datele din Nurses' Health Study I și din Health Professionals Follow-Up Study. Acestea au fost două mari studii observaționale efectuate de cercetătorii de la Universitatea Harvard, care au început în 1976 și 1986 și au continuat timp de aproximativ 20 de ani.

Scopul acestor studii a fost acela de a urmări starea de sănătate a participanților pe o perioadă lungă de timp și de a descoperi dacă există legături între anumite boli și factorii legați de stilul de viață (cum ar fi dieta).

Pentru a-și efectua analiza, cercetătorii au inclus doar datele participanților la aceste două studii care au raportat că sufereau de diabet de tip 2 la începutul studiilor - deci aproximativ 16.000 de persoane în total.

Participanții cu diabet au furnizat, de asemenea, informații cu privire la alimentele pe care le consumaseră în mod obișnuit în anul precedent. Ei nu au fost instruiți să mănânce sau să evite înghețata în niciun moment, potrivit The Conversation.

Vezi și: Creierul supervârstnicilor, la fel de ascuțit ca al tinerilor. Cum este posibil acest lucru

Ce se întâmplă dacă mănânci înghețată de două ori pe săptămână

Cercetătorii au descoperit că cei care mâncau înghețată de cel mult două ori pe săptămână aveau cu 12% mai puține șanse de a dezvolta boli cardiovasculare, în comparație cu cei care nu mâncau înghețată.

Dar este important de menționat că această legătură dintre înghețată și bolile de inimă a devenit evidentă doar atunci când au fost luate în considerare și alte aspecte ale sănătății unei persoane, inclusiv cât de sănătos mănâncă.

Acest lucru sugerează că o dietă sănătoasă în general este poate mai importantă în reducerea riscului de boli cardiovasculare la persoanele cu diabet de tip 2, decât consumul de înghețată.

De asemenea, s-ar putea ca participanții care au declarat că au mâncat înghețată înainte de a se alătura studiului să fi încetat să mai mănânce înghețată imediat după ce s-au alăturat studiului - posibil pentru că ar fi putut fi conștienți de faptul că prezintă un risc mai mare de boli cardiovasculare. Acest lucru ar face să pară că mâncatul de înghețată a fost legat de un risc mai mic de boli cardiovasculare, când în realitate este adevărat contrariul.

Vezi și: Ce să faci ca să scapi de constipație. Fructul care te poate ajuta se regăsește în toate gospodăriile

De asemenea, este important de precizat că acesta a fost un studiu observațional - ceea ce înseamnă că poate arăta doar o asociere între consumul de înghețată și un risc mai mic de boli de inimă. Nu poate dovedi de fapt că mâncatul înghețatei în sine este direct responsabil pentru scăderea riscului de boli cardiovasculare la persoanele cu diabet de tip 2.

Pentru a putea testa dacă înghețata are un efect asupra riscului de boli cardiovasculare, ar trebui probabil să se treacă printr-un studiu clinic, în care un grup să mănânce înghețată ca parte a dietei, iar celălalt grup să mănânce un placebo pentru înghețată.

Acest lucru ar fi dificil de realizat din punct de vedere practic și, având în vedere costurile potențiale, este puțin probabil să se întâmple vreodată fără o finanțare semnificativă din partea industriei alimentare.

Vezi și: De ce să mănânci pepene verde. Ce efecte are consumul de lubeniță pentru organism

Cât de sănătoasă este înghețata

În mod surprinzător, nu au existat o mulțime de studii care au analizat efectul specific al înghețatei asupra sănătății.Studiile care au făcut-o au avut, de obicei, doar participanți care au consumat o cantitate destul de mică (în jur de mai puțin de un sfert de porție pe zi) - ceea ce înseamnă că nu a fost suficient pentru a dezvolta concluzii semnificative cu privire la efectul său.

Dar un studiu italian a sugerat că un consum mai mare de înghețată poate fi legat de un risc mai mare de ficat gras non-alcoolic (un factor de risc pentru diabetul de tip 2 și bolile de inimă). Cu toate acestea, cercetătorii au constatat, de asemenea, că această legătură exista și pentru alte alimente, cum ar fi carnea roșie - ceea ce sugerează că calitatea dietei globale a unei persoane poate conta mai mult pentru sănătate decât un anumit aliment.

Vezi și: 8 alimente pe care să le eviți vara. Ce să NU mănânci pe timp de caniculă

Înghețata, aliment ultraprocesat

Înghețata este, de asemenea, considerată un aliment ultraprocesat - ceea ce înseamnă că, din cauza metodelor de procesare folosite pentru a o crea, este de obicei foarte bogată în calorii, grăsimi și zahăr. Alimentele ultraprocesate au fost asociate cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv cu un risc crescut de a dezvolta atât diabet de tip 2, cât și boli cardiovasculare.

Din această cauză, ghidurile de nutriție ne încurajează, de asemenea, să ne limităm consumul de zahăr și grăsimi. Acest lucru face destul de probabil ca prea multă înghețată să aibă un efect negativ asupra sănătății.

Dar s-ar putea să nu fie toate veștile rele dacă sunteți o persoană care se bucură de produsele lactate în general. Dovezile privind beneficiile potențiale ale grăsimilor din lactate au crescut în ultimii 20 de ani, cercetările arătând că produsele lactate fermentate - cum ar fi unele tipuri de iaurt - și brânza, în special, pot reduce riscul de boli de inimă și de diabet de tip 2.

Vezi și: Sindromul colonului iritabil: primele simptome, cauze, remedii. Ai grijă cum îți trăiești viața

Cu toate acestea, vor fi necesare mai multe cercetări pentru a vedea dacă înghețata poate fi asociată cu beneficii similare datorită conținutului său de grăsimi lactate. Cercetările arată, de asemenea, că dietele care conțin alimente bogate în calciu sunt asociate cu o scădere a riscului de diabet de tip 2 și de boli de inimă.

Dar există multe alte alimente - inclusiv lactate, leguminoase și nuci - care sunt, de asemenea, surse de calciu. Acestea au și alte beneficii nutriționale, fără conținutul ridicat de zahăr negativ al înghețatei.

În acest moment, cercetătorii nu dispun de suficiente dovezi de bună calitate pentru a sugera că înghețata are cu siguranță beneficii pentru sănătate. Dar câteva porții mici pe săptămână - asociate cu o dietă sănătoasă și un regim de exerciții fizice - este puțin probabil să facă mult rău.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel