Ce să faci ca să scapi de constipație. Fructul care te poate ajuta se regăsește în toate gospodăriile

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
ce sa faci ca sa scapi de constipatie foto:freepik@jcomp
ce sa faci ca sa scapi de constipatie foto:freepik@jcomp

Ce să faci ca să scapi de constipație. Care e fructul care te poate ajuta și îl ai în gospodărie.

Ce să faci ca să scapi de constipație. Oamenii pot experimenta constipația din cauza alimentelor pe care le consumă sau le evită, a alegerilor de stil de viață, a medicamentelor pe care le iau sau a afecțiunilor medicale pe care le au. Pentru mulți, cauza constipației cronice este necunoscută, aceasta fiind denumită constipație cronică idiopatică.

Vezi și: Stil de viață sănătos și echilibrat: Ce înseamnă și cum putem trăi în echilibru

Simptome

- mai puțin de trei mișcări intestinale pe săptămână

- scaune dure, uscate

- dificultate sau durere la eliminarea scaunului

- senzația că nu s-a eliminat toată materia fecală

Constipația poate avea un impact negativ serios asupra calității vieții, precum și asupra sănătății fizice și mentale.

Există multe modalități naturale care ajută la ameliorarea constipației. Acestea pot fi realizate la domiciliu și majoritatea dintre ele sunt susținute de cercetări științifice.

Uite ce poți să faci ca să scapi de constipație:

1. Consumă prune

Prunele pot fi cea mai accesibilă soluție naturală disponibilă.

În plus față de fibre, prunele conțin sorbitol. Acesta este un alcool de zahăr, care are un efect laxativ.

Unele studii au arătat că prunele pot fi mai eficiente decât fibrele.

Doza eficientă poate fi de aproximativ 50 g, adică șapte prune medii, de două ori pe zi.

Cu toate acestea, persoanele cu sindromul colonului iritabil, ar putea dori să evite prunele, deoarece alcoolii de zahăr din prune pot avea un impact semnificativ pentru organism.

2. Bea mai multă apă

Deshidratarea regulată poate provoca constipație, așa că este important să bei suficientă apă și să rămâi hidratat. Unele studii au arătat că apa carbogazoasă poate fi mai eficientă decât apa de la robinet în ameliorarea constipației, inclusiv în cazul persoanelor cu indigestie sau constipație cronică idiopatică.

Totuși, nu este o idee bună să consumi băuturi carbogazoase, cum ar fi sucurile carbogazoase zaharoase, deoarece acestea pot avea efecte nocive asupra sănătății și pot agrava constipația.

Unii oameni cu sindromul de colon iritabil (SCI) constată că băuturile carbogazoase le agravează simptomele, astfel că ar putea să evite apa carbogazoasă și alte băuturi carbogazoase.

3. Consumă mai multe fibre, în special fibre solubile non-fermentabile

Consumul de fibre ajută la creșterea volumului și consistenței scaunelor, făcându-le mai ușor de eliminat. De asemenea, ajută la trecerea lor mai rapidă prin sistemul digestiv. Fibrele solubile non-fermentabile, cum ar fi psylliumul, sunt cele mai bune pentru tratarea constipației. 

Vezi și: Psyllium: ce sunt și care sunt beneficiile pentru organism. Ce efecte adverse poate da

4. Fă mișcare

Exercițiile fizice pot ajuta la ameliorarea simptomelor constipației și pot preveni apariția acesteia.

5. Bea cafea, în special cafea cu cofeină

Pentru unele persoane, consumul de cafea poate crește senzația de a merge la baie. Acest lucru se datorează faptului că stimulează mușchii din sistemul digestiv.

Într-adevăr, un studiu din 1998 a constatat că băutura cu cofeină poate stimula intestinul în același mod în care o face o masă sănătoasă. Acest efect a fost cu 60% mai puternic decât consumul de apă și cu 23% mai puternic decât consumul de cafea decofeinizată.

Cafeaua poate conține, de asemenea, cantități mici de fibre solubile, care ajută la prevenirea constipației, prin îmbunătățirea echilibrului bacteriilor intestinal.

Cu toate acestea, calitățile stimulatoare ale cafeinei asupra intestinului pot fi mai puternice la persoanele cu sindromul colonului iritabil și ar putea să agraveze simptomele digestive. 

6. Folosește senna, un laxativ din plante

Senna este un laxativ herbal popular și eficient pentru tratarea constipației.

7. Consumă alimente probiotice sau ia suplimente probiotice

Probioticele pot ajuta la prevenirea constipației cronice. Probioticele sunt bacterii benefice vii, care apar în mod natural în intestin.

Unele persoane care suferă de constipație cronică au un dezechilibru al bacteriilor din intestine. Consumul de mai multe alimente probiotice ar putea ajuta la îmbunătățirea acestui echilibru și prevenirea constipației.

Un studiu din 2019 a constatat că administrarea de probiotice timp de 2 săptămâni poate ajuta la tratarea constipației, crescând frecvența și consistența scaunelor.

8. Mănâncă alimente prebiotice

Prebioticele sunt fibre de carbohidrați nedigerabile, care îmbunătățesc sănătatea digestivă prin hrănirea bacteriilor benefice din intestin.

9. Încearcă să eviți lactatele

Consumul de lactate poate cauza constipație, în cazul persoanelor intolerante la lactoză.

Aceste remedii naturale pot fi eficiente pentru ameliorarea constipației, însă este important să consulți un medic înainte de a încerca orice tratament, mai ales dacă constipația este frecventă sau persistentă.

Vezi și: De ce să mănânci pepene verde. Ce efecte are consumul de lubeniță pentru organism

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel