Ce să faci dacă te-a zgâriat pisica. Când trebuie să te prezinți la medic. Ce complicații grave riști

Monika Baciu |
Data publicării:
pisica - FOTO: Freepik
pisica - FOTO: Freepik

Ce trebuie să faci dacă te-a zgâriat pisica. Sunt câteva semne care ar trebui să te trimită la medic.

Ce trebuie să faci dacă te-a zgâriat pisica. Mulți dintre noi avem un membru al familiei o pisică. Tocmai de aceea, nu este nimic neobișnuit să te mai alegi cu zgârieturi. Cu toate acestea, este important să aveți grijă de rană și să o monitorizați cu atenție pentru a observa dacă apar anumite complicații.

Nu toate zgârieturile pisicilor sunt periculoase, dar anumite circumstanțe pot crește riscul de a dezvolta anumite boli și alte riscuri pentru sănătate.

Riscuri asociate cu zgârieturile de pisică

Chiar și în timpul jocului aparent inofensiv cu partenerul tău felin, zgârieturile ocazionale ale pisicilor sunt inevitabile. Johns Hopkins Medicine spune că pisoii sub 1 an sunt și mai predispuși să te zgârie.

Vezi și: Lumânările parfumate, ce nu știai despre ele. Cum îți influențează sănătatea

Zgârieturile de pisică, complicații

Indiferent de vârstă, zgârieturile pisicilor pot însemna mai mult decât durere și semne roșii sau decolorare temporară a pielii. Aceste răni pot uneori să înțepe, să sângereze și chiar să se infecteze.

Atât pisicile sălbatice, cât și cele domesticite pot transmite, de asemenea, anumite virusuri și bacterii atunci când zgârie pielea umană. Unele dintre posibilele complicaţii de sănătate includ:

- febra zgârieturilor de pisică (numită și boala zgârieturilor de pisică)

- tetanos

- turbare, notează Healthline.

Cum să tratați zgârieturile de pisică acasă

În primul rând, ar trebui să spălați întotdeauna orice zgârietură de pisică cu săpun și apă caldă. Urmați această regulă pentru toate zgârieturile, chiar dacă este propria pisică. Tamponați apoi zona cu un prosop uscat și curat.

Dacă zgârietura sângerează, aplică o presiune blândă cu un tampon de tifon curat. De asemenea, puteți alege să aplicați o cantitate mică de unguent antibiotic înainte de a acoperi cu un bandaj steril.

Monitorizați cu atenție zgârietura în următoarele câteva zile pentru a vedea dacă nu cumva s-a infectat. La ce să fiți atenți:

- Umflătura a crescut

- Există puroi sau drenaj

- Dungi roșii sau decolorate care se ramifică de la zgârietura inițială

- Simptome asemănătoare gripei, inclusiv febră, dureri de cap și frisoane

Sunați la un medic dacă vă confruntați cu oricare dintre simptomele de mai sus. De asemenea, ar trebui să căutați tratament dacă ați fost recent zgâriat, mușcat sau ați avut o rană deschisă linsă de o pisică care nu este a voastră.

Vezi și: Stopul cardiac brusc, mai periculos în cazul femeilor. Își neglijează sănătatea. Multe femei nu recunosc acest lucru

Tratarea zgârieturilor din zona ochilor

Uneori, o pisică îți poate zgâria accidental fața, inclusiv zona ochilor. Dacă se întâmplă acest lucru, trebuie să clătiți imediat ochiul afectat fie cu apă curată, fie cu soluție salină. Aveți grijă să nu vă frecați ochii în cazul în care există vreun obiect blocat, cum ar fi particulele din ghearele pisicii.

Apoi, ar trebui să vă sunați medicul, astfel încât acestea să poată examina cu atenție ochiul pentru posibile daune.

Academia Americană de Oftalmologie spune că zgârieturile ochilor tind să se vindece rapid. Cu toate acestea, dacă sunt lăsate netratate, acestea pot provoca:

- dureri oculare

- lăcrimare excesivă

- cefalee

- sensibilitate la lumină

- vedere încețoșată

Febra zgârieturilor de pisică, ce este

Febra zgârieturilor de pisică se referă la o infecție bacteriană cauzată de Bartonella henselae. Felinele pot transporta bacteria în saliva lor. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) estimează că până la 40% din pisici pot transporta această bacterie la un moment dat, dar cele mai multe nu prezintă nici un simptom.

Inițial, pisicile pot obține această bacterie de purici. Pisicile pot răspândi bacteria în timpul luptelor cu pisicile. Apoi, bacteria poate fi apoi transmisă oamenilor prin zgârietura pisicii afectate, mușcarea sau linsul unei plăgi deschise.

Vezi și: Cât de des trebuie să îți vopsești părul. Care este cea mai dăunătoare culoare pentru păr și ce se întâmplă dacă alegi culori precum roz, roșcat, mov sau albastru

Simptomele febrei zgârieturilor de pisică

Dacă aveți febra zgârieturii de pisică, CDC spune că este posibil să observați următoarele simptome în termen de 3 până la 14 zile de la incidentul inițial:

- zgârieturi sau mușcături care devin din ce în ce mai roșii sau decolorate și mai umflate

- febră, dureri și alte simptome asemănătoare gripei

- erupții cutanate corporale

- umflarea ganglionilor limfatici

- oboseală excesivă și slăbiciune

Tratament pentru febra zgârieturilor de pisică

Febra zgârieturilor de pisică poate fi tratată cu antibiotice, precum și îngrijirea rănilor la domiciliu pentru a vă ajuta să vă clarificați simptomele și să preveniți posibilele complicații.

Este important de știut că unele dintre simptomele febrei zgârieturilor de pisică sunt similare cu cele cauzate de alte infecții. Aceasta include tetanosul, care este cauzat de bacteria Clostridium tetani.

Este important să sunați la un medic dacă prezentați simptome ale unei infecții, astfel încât să puteți fi tratat în mod corespunzător. Riscul de a dezvolta febra zgârieturii de pisică poate fi, de asemenea, mai mare dacă ați fost în preajma unei pisici infestate cu purici.

CDC mai spune că complicațiile cauzate de febră zgârieturilor de pisică sunt mai probabile dacă ai sub 14 ani sau ai un sistem imunitar slăbit. Deși rare, astfel de posibilități includ:

- leziuni cerebrale

- alte leziuni ale organelor interne

- angiomatoza bacilară, o tulburare progresivă a pielii care provoacă leziuni roșii sau decolorate, ridicate care au inele exterioare solzoase

- ochii roșii, iritați, împreună cu simptome asemănătoare gripei

Vezi și: Stresul cronic: simptome, cauze și remedii. Dafinoiu: Să facem din asta întotdeauna o prioritate

Rabia, boală transmisă și de pisici

Rabia este o infecție virală gravă care se dezvoltă ca urmare a faptului că o persoană a fost mușcată de un animal infectat. O pisică infectată poate prezenta schimbări comportamentale bruște, inclusiv agresiune neobișnuită. Alte simptome includ pierderea poftei de mâncare, pierderea controlului muscular, și paralizie.

Pisicile turbate sunt mai susceptibile de a transmite virusul oamenilor prin salivă lor prin mușcături. Cu toate acestea, există încă o posibilitate mai mică ca o pisică infectată să poată transmite virusul prin zgârieturi. Simptomele inițiale la om le imită pe cele ale gripei, iar acestea se pot dezvolta până la săptămâni sau luni mai târziu, potrivit CDC.

Dacă bănuiți că ați avut interacțiuni cu o pisică turbată, ar trebui să solicitați tratament de urgență - chiar dacă această boală fatală nu a cauzat simptome. Îngrijirea rapidă cu anticorpi antirabici și vaccinarea pot ajuta la prevenirea complicațiilor care pun viața în pericol.

Cum să preveniți riscurile asociate cu zgârieturile de pisică

Puteți ajuta la minimizarea riscurilor pentru sănătate prin:

- spălarea și îngrijirea rănilor accidentale în timpul tuturor tipurilor de interacțiuni

- evitarea jocului dur, în special în cazul pisoilor

- să îți ții fața departe de pisică în timpul jocului pentru a preveni rănirea ochilor

- acoperirea rănilor deschise pe care le ai, astfel încât pisica ta să nu le poată linge

- crearea unui mediu exclusiv interior pentru pisica ta

- vaccinarea periodică a pisicilor

- deparazitarea permanentă a pisicilor

Vezi și: Gripa: zeci de morți, sute de cazuri grave, aceeași părere: "o simplă răceală". Ne-au scăzut anticorpii "naturali" în 3 ani? Există și long-gripă? Dorobăț: Reușește să distrugă inima și plămânii

Zgârieturile ocazionale pot părea o parte naturală atunci când aveți pisici, dar ar trebui să aveți întotdeauna grijă să spălați orice răni accidentale pe care le puteți obține după ce vă jucați cu bebelușii de blană. Deoarece unele cazuri se pot transforma în infecții, este important să fiți conștienți de simptomele suspecte și să contactați imediat un medic.

Deși poate fi dificil să evitați zgârieturile pisicilor în întregime atunci când aveți o felină jucăușă în casă, există anumite măsuri pe care le puteți lua pentru a ajuta la prevenirea complicațiilor. Acestea includ curățarea adecvată, evitarea animalelor sălbatice și menținerea la curent cu vaccinurile recomandate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel