Ce să mănânci la cină pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare grave

Consumul ridicat de carbohidrați și proteine animale (de calitate slabă) la cină poate crește riscul de boli cardiovasculare grave.
Calitatea și sursele de hrană ale macronutrienților joacă un rol esențial în dezvoltarea bolilor cardiovasculare, cum ar fi insuficiența cardiacă, bolile de inimă sau accidentul vascular cerebral. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aceste boli sunt „principala cauză de deces la nivel mondial” și, până în 2030, aproximativ 24 de milioane de oameni „vor muri din cauza bolilor cardiovasculare.
Adoptarea unor obiceiuri sănătoase este esențială pentru a preveni riscul de boli cardiovasculare și mâncarea este una dintre soluții.
Pariază pe proteine de origine vegetală
Un studiu publicat recent în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism relevă faptul că un consum excesiv de carbohidrați de calitate slabă și proteine animale la cină, și nu la micul dejun este asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare. În schimb, consumul de acizi grași nesaturați „a fost asociat cu un risc mai mic”.
Astfel, cercetătorii arată că „înlocuirea carbohidraților de calitate inferioară sau a proteinelor animale cu carbohidrați de înaltă calitate sau proteine vegetale la cină ar putea reduce riscul”.
"Momentul meselor și calitatea alimentelor sunt factori importanți de luat în considerare. Studiul nostru a constatat că persoanele care consumă mese pe bază de plante cu mai mulți carbohidrați din cereale integrale și grăsimi nesaturate își scad riscul de boli de inimă cu 10%", explică Ying Li, de la Universitatea medicală din Harbin (China), unul dintre autorii studiului.
Pentru realizarea acestui studiu, cercetătorii au inclus rezultatele unui total de 27.911 de participanți la sondajul național de examinare a sănătății și nutriției (2003-2016). Astfel, au verificat relația dintre consumul de grăsimi, carbohidrați și proteine la micul dejun sau la cină și apariția bolilor cardiovasculare.
În timpul studiului, participanții care au consumat mai mulți carbohidrați rafinați au avut un risc mai mare de angină pectorală și atac de cord. Cei care au ingerat mai multe proteine animale au avut un risc mai mare de boli coronariene, spre deosebire de persoanele care au consumat mai mulți acizi grași nesaturați (au avut un risc mai mic).
-
-
-
Cum se transmite HIV?17.09.2025, 18:19
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
Cum să devii un "super-senior". Harvard dezvăluie secretul longevității: Nu au Alzheimer sau demență. Creier impecabil la 90 de ani
Cum să faci o cafea mai intensă acasă. Sfaturile surprinzătoare ale experților
Andreea Mantea, infecție la măsea: "Tremur de durere. Iau foarte multe pastile". De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată
Andreea Mantea are probleme cu o măsea. De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată și ce trebuie să faci?
Spitalul Sfântul Sava, liderul recuperării medicale complete din România
Câte grade trebuie să ai în cameră noaptea. De asta ai insomnii și te trezești obosit. Vlad Ciurea: Scade concentrația de oxigen
7 remedii naturiste pentru arsuri solare: calmează pielea rapid
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
Dacă pui sare în chiuvetă, uite ce se întâmplă!
Ai fiert greșit ouăle. Cum se fierb, de fapt, pentru a le curăța ușor
Aspartam: otrava dulce din "zero zahăr". Ce se întâmplă atunci când îl consumi și cum declanșează cancerul
Semnul de pe conservă că peștele e contaminat. Ce este codul FAO și ce număr să EVIȚI: Uite secretul pentru un pește necontaminat
Băile de gheață: miracol pentru sănătate sau risc ascuns? Iată ce spune știința
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
5 greșeli comune în bucătărie care îți pot îmbolnăvi familia. Ai mare grijă la asta
Cele 5 greșeli comune pe care le faci în bucătărie și care îți pot îmbolnăvi toată familia.