Ce se întâmplă când bei băuturi fără zahăr. Cum influențează glicemia și senzația de foame

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
ce se intampla cand bei bauturi fara zahar - FOTO: Freepik@pvproductions
ce se intampla cand bei bauturi fara zahar - FOTO: Freepik@pvproductions

Ce se întâmplă când bei băuturi fără zahăr. Care este efectul asupra organismului.

Ce se întâmplă când bei băuturi fără zahăr. Îndulcitorii artificiali au efect asupra organismului. Cele mai recente cercetări arată că consumul unei băuturi îndulcite fără sau cu conținut scăzut de calorii fără îndulcitor nutritiv (NNS) nu a fost diferit de consumul de apă în ceea ce privește efectul asupra nivelurilor postprandiale de glucoză de 2 ore și a hormonilor legați de apetit sau de aportul alimentar.

Cu toate acestea, consumul unei băuturi îndulcite cu zahăr (SSB) a avut un efect diferit asupra nivelurilor postprandiale de glucoză și a hormonilor insulină, peptidă asemănătoare glucagonului 1 (GLP-1), polipeptidă inhibitoare gastrică (GIP), peptidă YY (PYY), grelină, leptină și glucagon.

Aceste constatări provin dintr-o nouă meta-analiză realizată de Roselyn Zhang și colegii săi, susținută de organizația non-profit Institute for the Advancement of Food and Nutrition Sciences (IAFNS). Studiul a fost publicat recent în Nutrients.

”Îndulcitorii nenutritivi nu au efecte metabolice sau endocrine acute și sunt asemănători cu apa din acest punct de vedere și prezintă un răspuns diferit față de îndulcitorii calorici”, a rezumat autorul studiului, Tauseef Khan, MBBS, PhD, într-un interviu acordat Medscape, în urma unui briefing de presă al IAFNS.

Vezi și: COVID-19, în creștere. Jurma: Vom avea peste 1000 de cazuri pe zi. Este de 5 ori mai periculos decât gripa

”Studiul nostru susține că îndulcitorii non-nutritivi sunt o alternativă mai sănătoasă la băuturile îndulcite cu zahăr sau la băuturile calorice”, a spus Khan, epidemiolog în cadrul Departamentului de Științe Nutriționale al Universității din Toronto, Ontario.

Majoritatea participanților la cele 36 de studii incluse în meta-analiză erau sănătoși, a precizat el. Cu toate acestea, pentru anumite tipuri de băuturi NNS, ”am avut suficiente studii pentru diabetul de tip 2 pentru a evalua și acest lucru separat, iar rezultatele au fost aceleași: îndulcitorii nenutritivi nu au fost diferiți de apă; totuși, au fost diferiți de îndulcitorii calorici”.

De remarcat, niciunul dintre studii nu a inclus eritritol - un alcool de zahăr (poliol) utilizat din ce în ce mai des ca îndulcitor artificial în keto și alte tipuri de alimente - care a fost asociat cu un risc de evenimente cardiace adverse într-un articol publicat în Nature Medicine la începutul acestei săptămâni.

”Această meta-analiză implică faptul că îndulcitorii sunt în mare parte inerți”, în ceea ce privește răspunsul acut postprandial al glucozei și al hormonilor, dar revizuirea nu a inclus rapoarte mai noi care diferă, Duane Mellor, PhD, RD, RNutr, care nu a fost implicat în cercetare, a remarcat într-un e-mail către Medscape.

Vezi și: Cancer avansat, confundat cu stresul: Am aflat după ce m-am prăbușit într-un supermarket. Am plâns, am țipat. Nu credeam că este atât de rău

Ce sunt îndulcitorii artificiali

Dacă consumați adesea alimente și băuturi cu mult zahăr adăugat, caloriile goale se pot aduna. Zahărul adăugat poate juca un rol în creșterea în greutate. De asemenea, vă poate crește riscul de probleme grave de sănătate, cum ar fi diabetul și bolile de inimă.

Ați putea încerca să stați departe de zahărul de masă folosind îndulcitori mai puțin procesați, cum ar fi mierea și melasa. Dar și acestea sunt forme de zahăr adăugat. Acestea adaugă calorii la dieta dumneavoastră.

Unii oameni folosesc produse numite înlocuitori de zahăr, cunoscuți și ca îndulcitori artificiali. Aceștia au un gust dulce ca și zahărul, dar au mai puține calorii. Unii nu au calorii.

Vezi și: Cât de des ar trebui să te vopsești. Trucul care te salvează dacă ai fire albe sau vrei să-ți schimbi culoarea părului

Utilizări pentru înlocuitorii de zahăr

Mulți înlocuitori de zahăr au un gust mai dulce decât zahărul. Astfel, este nevoie de foarte puțin pentru a îndulci alimentele și băuturile. Alți înlocuitori ai zahărului, numiți alcooli de zahăr, nu sunt la fel de dulci ca zahărul.

Înlocuitorii de zahăr se găsesc în multe tipuri de alimente și băuturi etichetate fără zahăr sau dietetice. Acestea includ băuturi răcoritoare, dulciuri și produse de patiserie.

Unii înlocuitori de zahăr sunt, de asemenea, vânduți ca atare în pachete sau alte recipiente. Aceștia pot fi adăugați în alimente sau băuturi la domiciliu.

Îndulcitorii artificiali pot fi o modalitate pe termen scurt de a-i ajuta pe unii oameni să reducă consumul de zahăr și să piardă sau să gestioneze greutatea. În general, înlocuitorii de zahăr sunt siguri pentru adulții sănătoși.

Vezi și: Raed Arafat: Ne pregătim pentru un cutremur de 8 pe Richter

Dar fiți conștienți de modul în care înlocuitorii de zahăr vă afectează alegerile dvs. de alimente și băuturi. Aceste ingrediente vă pot obișnui papilele gustative cu dulceața. Iar acest lucru poate face ca băutul unei cantități suficiente de apă să devină o provocare.

De asemenea, produsele fabricate cu înlocuitori de zahăr vă pot transmite un mesaj greșit cu privire la alimentele procesate. O gustare etichetată cu conținut scăzut de zahăr sau fără zahăr poate să nu fie cea mai nutritivă alegere. Alimentele integrale, cum ar fi fructele și legumele, au de obicei cel mai bun amestec de nutrienți pentru organism.

Dar îndulcitorii artificiali îi pot ajuta pe unii oameni să se bucure de dulceață fără exces de calorii. Iar dacă sunt folosiți cu moderație, îndulcitorii artificiali pot face parte dintr-o dietă sănătoasă, notează Mayo Clinic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel