Cancer avansat, confundat cu stresul: Am aflat după ce m-am prăbușit într-un supermarket. Am plâns, am țipat. Nu credeam că este atât de rău

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cancer avansat - FOTO: Freepik@luisbanerescaus
cancer avansat - FOTO: Freepik@luisbanerescaus

Un tip de cancer avansat a fost confundat cu stresul. Care sunt simptomele.

Un tip de cancer avansat a fost confundat cu stresul în cazul unei tinere de 24 de ani din Marea Britanie. Medicii au considerat că tânăra este doar stresată, dar în urma unui episod de leșin, acesteia i s-a pus diagnosticul de cancer în stadiul 4.

Mollie Mulheron, în vârstă de 24 de ani, a dezvoltat simptome ciudate în timp ce se afla în Galapagos. Medicii de acolo au spus că simptomele erau ”în capul ei” și că era ”prea stresată.

”Doctorii mi-au spus că sunt doar stresată, dar de fapt am cancer în stadiul patru - și am aflat abia după ce m-am prăbușit într-un supermarket”, a spus Mollie Mulheron, potrivit Daily Mail. 

O profesoară de limba engleză care s-a prăbușit într-un supermarket după ce medicii i-au spus că simptomele sale sunt cauzate de stres a fost diagnosticată cu cancer în stadiul patru. Mollie Mulheron, în vârstă de 24 de ani, se întorsese recent dintr-o călătorie în Insulele Galapagos, unde a început să aibă dificultăți de respirație și de înghițire.

În ciuda faptului că a avut probleme atât de mari încât aproape s-a înecat în timp ce făcea snorkeling, medicii de pe insule i-au spus că problemele erau ”în capul ei” și că era ”prea stresată”.

Vezi și: Ce trebuie să știi despre un prematur. Care sunt riscurile la care este expus. Preda: Sunt o mare surpriză. Sunt pacienți speciali

S-a întors în Marea Britanie pe 4 februarie, după nouă luni petrecute în străinătate, iar în 48 de ore a început să vomite și s-a prăbușit într-un supermarket Booths din North Yorkshire.

Mulheron a fost transportată de urgență la Spitalul Airedale din Steeton, în apropiere de Bradford, unde medicii i-au descoperit o tumoare de 15 cm deasupra inimii și a plămânilor și au diagnosticat-o cu limfom non-Hodgkin (NHL) în stadiul patru.

”Pur și simplu am plâns și am țipat și am țipat - a fost de nicăieri, știam că ceva nu este în regulă, dar nu credeam că este atât de rău”, a spus doamna Mulheron.

Vezi și: Boala Alzheimer cu debut precoce, forma de demență care afectează persoanele tinere. De la ce vârstă începe și care sunt primele semne

Limfomul, ce este

Limfomul este un cancer al sistemului limfatic, care este rețeaua de combatere a bolilor din organism. Este un tip de cancer rar, reprezentând doar 4% din toate cazurile din Marea Britanie.

Mollie Mulheron, din Skipton, North Yorkshire, a declarat că diagnosticul șocant a fost ”cea mai proastă veste din viața mea, nici măcar nu pot explica cum m-am simțit”.

”Nici acum nu pot să înțeleg - când mi s-a spus, țipam la mama mea despre planurile mele de viitor, despre cum vreau să fiu mamă și să mă căsătoresc, tot ce puteam face era să mă uit la perete și să plâng și să țip”, a mai spus Mollie.

Din cauza agresivității cancerului său, Mulheron nu a putut fi supusă unei crioconservări - conservarea materialului biologic prin răcire la temperaturi foarte scăzute - pentru a-și proteja fertilitatea înainte de a începe chimioterapia pe 21 februarie.

În schimb, medicii i-au administrat o injecție pentru a o plasa într-o menopauză timpurie temporară, în speranța că, odată terminată chimioterapia, va putea concepe.

În timp ce se afla în Galapagos a început să aibă simptome ciudate, inclusiv erupții cutanate. A leșinat două zile mai târziu și a fost transportată la spital cu o ambulanță înainte de a fi supusă unor analize de sânge, radiografii și tomografii.

”Am fost în formă și sănătoasă toată viața mea, întotdeauna am fost complet bine - nu știu ce a cauzat acest lucru, sunt sănătoasă și tânără, în urmă cu trei săptămâni eram în Galapagos, trăind cea mai frumoasă viață a mea”, a adăugat ea.

Statisticile sugerează că în stadiul limfomul în stadiul 4 are o rată de supraviețuire la cinci ani de aproximativ 64%.

Vezi și: Bolile de inimă la femei, simptome atipice. Care sunt cele mai frecvente afecțiuni cardiace și cum pot fi acestea prevenite. Rotaru: Au efect vasodilatator

Limfomul, ce este

Limfomul este un cancer al ganglionilor limfatici, care reprezintă rețeaua de combatere a bolilor din organism. Această rețea este formată din splină, măduva osoasă, ganglionii limfatici și timusul.

Există diverse tipuri de limfom, dar două tipuri principale: limfomul non-Hodgkin și limfomul Hodgkin. Ambele au un prognostic mult mai bun decât multe alte tipuri de cancer.

Limfomul Hodgkin, ce este

Limfomul Hodgkin este un tip de cancer care debutează la nivelul celulelor albe din sânge. Este numit după Thomas Hodgkin, un medic englez care a identificat pentru prima dată boala în 1832. 

Afectează aproximativ 2.000 de persoane în fiecare an în Marea Britanie și 8.500 pe an în SUA. Limfomul Hodgkin este cel mai frecvent între 20 și 24 de ani și între 75 și 79 de ani.

Ratele de supraviețuire la cinci ani:

Ratele de supraviețuire sunt mult mai favorabile decât în cazul majorității celorlalte tipuri de cancer.

- Stadiul 1: 90%.

- Stadiul 2: 90%.

- Stadiul 3: 80%.

- Stadiul 4: 65%

Vezi și: Ce se întâmplă dacă bei apă cu lămâie timp de o lună. Schimbările sunt impresionante și vizibile

Simptomele includ:

- o umflătură nedureroasă la subsuori, gât și inghinali

- transpirație nocturnă abundentă

- pierdere extremă în greutate

- mâncărimi

- dificultăți de respirație

- tuse

Factori de risc:

- imunitate scăzută

- antecedente familiale de afecțiune

- fumători

- cei care sunt supraponderali

Vezi și: Cancerul colorectal: cauze, simptome și tratament. Majoritatea cazurilor sunt vindecabile, dacă sunt în faze incipiente. Copăescu: Orice semn trebuie reclamat

Tratament:

- chimioterapie

- radioterapie

- steroizi

- transplant de celule stem sau de măduvă osoasă

Limfomul non-Hodgkin, ce este

Limfomul non-Hodgkin poate apărea oriunde în organism, dar de obicei este observat pentru prima dată în ganglionii limfatici din jurul gâtului bolnavilor.

Limfomul non-Hodgkin afectează aproximativ 14.000 de persoane noi în fiecare an în Marea Britanie. În SUA, peste 80.000 de persoane sunt diagnosticate anual.

Este mai frecvent la bărbați decât la femei și este diagnosticat de obicei fie la începutul vârstei de 20 de ani a pacientului, fie după vârsta de 55 de ani.

Vezi și: De ce ne îmbolnăvim de cancer. Vlad Ciurea: Nu lăsați pe mâine! Poate fi prea târziu

Ratele de supraviețuire la cinci ani:

Supraviețuirea poate varia foarte mult în cazul limfomului non-Hodgkin. Rata generală de supraviețuire timp de cinci ani este de 70%, iar șansa de a trăi 10 ani este de aproximativ 60%.

Simptomele includ:

- Umflături nedureroase la nivelul gâtului, axilei sau inghinală

- Transpirație nocturnă abundentă

- Pierdere inexplicabilă în greutate de mai mult de o zecime din corpul unei persoane

- Mâncărimi

Factori de risc:

- peste 75 de ani

- au un sistem imunitar slab

- suferiți de boala celiacă

- aveți un istoric familial de afecțiune

- au avut alte tipuri de cancer

Tratament:

Depinde de numărul și de locurile din organism afectate de limfomul Non-Hodgkin. Terapia include de obicei chimioterapie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel