Ce se întâmplă dacă dormi cu câinele lângă tine. Detaliul scârbos care te va pune pe gânduri

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
animalul de companie - FOTO: Freepik
animalul de companie - FOTO: Freepik

Ce se întâmplă când animalul de companie se află în preajma ta. Experții dezvăluie detaliul scârbos la care te expui.

Ce se întâmplă când animalul de companie se află în preajma ta atunci când dormi. Iată care sunt avantajele și dezavantajele pentru sănătate ale împărțirii patului cu câinele tău. Experții vorbesc despre beneficii precum reducerea stresului, dar și de un risc crescut de a dezvolta anumiți viermi. 

Experții Sleep Foundation au enumerat plusurile și minusurile dormitului cu câinii. Dar ei spun că a face sau nu acest lucru este o "decizie personală.

Vezi și: Școala pe care a pierdut-o România. Daniel Coriu și Irinel Popescu: Erau creiere! Nu i-a păsat nimănui, e un mare gol. E bine să nu distrugem ceea ce s-a creat!

Câinii, cei mai buni prieteni ai omului

Sunt cunoscuți ca fiind cei mai buni prieteni ai omului. Dar câinii sunt cu adevărat cei mai buni tovarăși de somn? Problema rămâne foarte controversată, aproximativ o treime dintre americanii care dețin câini permițându-și cățelușul să se urce în pat cu ei noaptea.

Unii antropologi au speculat că ideea ca câinii să doarmă cu oamenii este un îndemn străvechi codificat în ADN-ul nostru. Însă alții avertizează că dormitul în comun cu un animal de companie este neigienic sau chiar periculos pentru sănătate - vă perturbă somnul și crește riscul de a face viermi.

Experții de la Sleep Foundation, cu sediul la Washington, spun că dormitul cu câinele este o "decizie personală" și au întocmit o listă de argumente pro și contra pentru a-i ajuta pe oameni să ia o decizie în cunoștință de cauză.

Faptul de a avea un câine învelit în cearceafuri poate spori sentimentul de siguranță și protecție, spun experții, potrivit Daily Mail.

Vezi și: 6 supe de iarnă pe care trebuie să le încerci. Ce beneficii au asupra organismului și de ce trebuie să le incluzi în meniul zilnic

Dormitul cu animalele de companie stimulează somnul

Dormitul alături de câini poate stimula sentimentele de confort și securitate, spun experții. Într-un studiu din 2018, cercetătorii au chestionat 962 de femei americane - dintre care jumătate și-au împărțit patul cu un câine - cu privire la modul în care se simțeau în timp ce se aflau în pat.

Cele care au declarat că au fost cu un câine au raportat sentimente mai mari de protecție în comparație cu cele care au dormit cu o pisică, cu un partener sau singure.

Cercetătorii au sugerat că este posibil ca câinii să stimuleze aceste sentimente deoarece sunt văzuți ca "animale de pază" și sunt bine cunoscuți pentru că îi protejează pe stăpâni.

De asemenea, este posibil ca aceștia să își fi luat un câine pentru a-și proteja casa și pentru a descuraja infracțiunile.

Pro - reducerea stresului

Multe studii care arată cum îmbrățișarea sau mângâierea unui câine poate reduce nivelul de stres al cuiva. Multe studii arată că simpla mângâiere a unui câine reduce nivelul de cortizol - hormonul uman al stresului. 

Un studiu din 2017 a analizat 10 proprietari de câini de sex feminin care au interacționat cu labradorii lor timp de o oră, cu probe de sânge luate înainte și după.

Măsurând hormonii, au constatat niveluri crescute de oxitocină - asociată cu stimularea legăturii sociale, relaxarea și încrederea - și niveluri mai scăzute de cortizol după interacțiune.

Un alt studiu din același an a implicat 101 copii cu vârste cuprinse între șapte și 12 ani care au fost lăsați cu un câine, singuri sau cu un părinte. Rezultatele au arătat că cei cu un câine au avut un răspuns tamponat la stres în comparație cu copiii care au fost singuri sau cu părinții lor.

"Majoritatea studiilor efectuate cu privire la beneficiile pentru sănătatea mintală ale faptului de a avea un animal de companie au fost realizate atunci când participanții erau treji, așa că nu este clar dacă aceste beneficii se aplică atunci când oamenii dorm cu animalele lor de companie. Dacă dormitul cu câinii implică ghemuirea și contactul fizic direct, ar putea duce la mai puțin stres și la o relaxare sporită", notează experții de la Sleep Foundation.

Vezi și: Rezecția hepatică, complicații. Duduș: Sunt legate de afecțiunile preexistente operației. Ciroza hepatică, o boală fulminantă. Poate duce la deces

Pro - imunitate crescută

Mulți adulți ordonă câinilor să nu intre în dormitor de teama germenilor, paraziților și viermilor pe care i-ar putea aduce. Dar experții de la Sleep Foundation spun că expunerea la germeni poate fi benefică pentru sistemul imunitar uman - mai ales la o vârstă fragedă.

Împărtășirea patului cu câinele vă expune la o varietate mai mare de germeni. Dar poate crește, de asemenea, riscul unei infecții grave sau de a contracta viermi.

Intrarea în contact cu o mare varietate de germeni la începutul vieții programează celulele imunitare să recunoască care sunt periculoase și care nu sunt - sporind protecția și reducând riscul de rateuri care declanșează alergiile.

"Cercetătorii au emis ipoteza că expunerea la o diversitate de microorganisme este benefică pentru sănătatea și imunitatea umană, în timp ce lipsa de diversitate ar putea fi de vină pentru creșterea numărului de alergii și de tulburări autoimune.

Cercetările anterioare arată că mângâierea unui câine crește răspunsul imunitar, astfel încât contactul apropiat al împărțirii unui spațiu de dormit poate fi mai benefic pentru sistemul imunitar decât simpla prezență a unui câine în casă”, mai notează experții de la Sleep Foundation.

Cercetări anterioare au arătat că traiul cu o pisică în primul an de viață reduce riscul de a dezvolta alergii până la vârsta de 18 ani. Costurile unei expuneri deficitare la microorganisme la începutul vieții ies la iveală anul acesta, în urma încuviințărilor succesive.

Copiii s-au confruntat cu epidemii de boli comune, inclusiv gripă și VSR - după ce ordinele de a sta acasă i-au privat de contactul cu acestea la începutul vieții și de modul de a se proteja împotriva lor.

Vezi și: Hipotermia de apartament, simptome. Când și la cine apare. Ciuhodaru: Mulți au fost descoperiți după zile întregi. Atenție la sedative. Dați un telefon vârstnicilor

Pro - scăderea tensiunii arteriale

Există un număr tot mai mare de cercetări care arată că deținerea unui câine poate reduce tensiunea arterială și poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară, beneficii care, potrivit experților, pot fi extinse și în dormitor.

Aceștia citează un studiu din 1988 care a constatat că simpla mângâiere a unui câine sau discuția cu unul a declanșat o reducere a tensiunii arteriale în rândul participanților. Iar un studiu al Universității din Missouri din 2004 a constatat că tensiunea arterială umană a scăzut cu zece procente după doar 15-30 de minute de mângâiere a unui câine.

Fundația Sleep Foundation sugerează că simpla atingere a unui câine înainte de a merge la culcare ar putea ajuta pe cineva să își reducă tensiunea arterială.

"Dacă atingerea animalului de companie face parte din cheia pentru a obține beneficii pentru sănătate, îmbrățișarea împreună noaptea ar putea ajuta", mai notează Sleep Foundation.

Experții de la Universitatea Harvard adaugă, cu privire la beneficiile generale pe care câinii le au asupra tensiunii arteriale.

"Mai multe studii au arătat că proprietarii de câini au o tensiune arterială mai mică decât non-proprietarii - probabil pentru că animalele lor de companie au un efect calmant asupra lor și pentru că proprietarii de câini tind să facă mai multă mișcare.

Puterea atingerii pare să fie, de asemenea, o parte importantă a acestui "efect al animalelor de companie". Mai multe studii arată că tensiunea arterială scade atunci când o persoană mângâie un câine”, notează experții de la Universitatea Harvard.

Vezi și: Ce faci dacă e cutremur noaptea. Ce este "triunghiul supraviețuirii" și de ce trebuie să ai un rucsac de URGENȚĂ. Biriș: Se rămâne fără curent și fără semnal la telefon

Contra - reacții alergice 

Aproximativ 10 până la 20% dintre americani sunt alergici la câini și pisici, în timp ce aproape unul din zece are o alergie la polen. Experții avertizează că împărțirea patului cu un câine crește riscul de a suferi o reacție alergică și că cei cu alergii ar trebui să se gândească de două ori înainte de a invita un câine în dormitor.

O alergie apare atunci când sistemul imunitar acționează greșit și atacă o substanță nepericuloasă, declanșând o reacție. Persoanele cu alergii la câini răspund la părul de la câini - celule moarte de piele în aer sau care se adună sub formă de praf - precum și la părul de la animale sau la salivă.

Simptomele includ curgerea nasului, strănut sau respirație șuierătoare după ce au mângâiat un câine. Animalele pot, de asemenea, să transporte alergeni precum polenul în dormitor în blana lor, declanșând din nou o reacție alergică la proprietari.

"Deși expunerea la animale de companie în copilărie face ca o persoană să fie mai puțin predispusă la alergii la animale de companie, cercetările sugerează că faptul că a avea un animal de companie pentru prima dată la vârsta adultă poate face ca o persoană să fie mai sensibilă la alergenii animalelor de companie.

S-a constatat, de asemenea, că a avea o pisică pentru prima dată la vârsta adultă este mai asociat cu eczema, o afecțiune a pielii legată de alergii”, arată experții de la Sleep Foundation.

Cel mai bun mod de a evita o alergie la un animal de companie este să te asiguri că ești expus la animalul respectiv încă din copilărie. Acest lucru ajută sistemul imunitar să recunoască faptul că părul de la animal nu reprezintă o amenințare și, ca urmare, să nu declanșeze o reacție imunitară.

Oamenii sunt de două ori mai predispuși să fie alergici la pisici în comparație cu câinii, probabil pentru că animalele se spală în mod regulat.

Vezi și: Amiloidoza, cancerul foarte greu și complicat: simptome, tratament. Coriu: Nu exista până în 2005! Terapia care a făcut Revoluție în supraviețuire. Înainte dădeam 6 luni pacientului

Contra - infecții 

În timp ce expunerea la germeni de la animalele de companie poate întări sistemul imunitar, cercetătorii avertizează că există și riscul unor infecții grave. Împărtășirea patului cu un câine poate duce la transmiterea de boli și paraziți către tine, posibil prin lingere, fecale sau din blana lor.

În 2017, peste 100 de americani au fost infectați cu "boala cățelușilor" Campylobacter după ce și-au mângâiat câinii. Cinci dintre ei au fost spitalizați cu simptome care includeau diaree severă, vărsături și crampe.

Anul trecut, o mamă a trei copii a fost spitalizată timp de trei zile după ce a contractat o boală de stomac atunci când animalul ei de companie, un chihuahua, a decis să își facă nevoile în gura ei în timp ce dormea.

Există, de asemenea, temeri că un câine de companie ar putea transfera viermi parazitari stăpânilor săi în cazul în care aceștia împart același pat. Câinii captează acești viermi în timp ce se furișează în mizerie sau înghit fecale infectate cu ouă sau larve de viermi.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) avertizează că aceștia îi pot transmite apoi la oameni prin contactul cu fecalele, ceea ce se poate întâmpla în dormitor. Aceștia adaugă că ouăle viermilor pot supraviețui în murdărie ani de zile.

”Pe de o parte, expunerea la o varietate mai mare de bacterii și alți microbi poate contribui la întărirea sistemului imunitar uman. Pe de altă parte, animalele de companie pot aduce bacterii, viruși și paraziți dăunători în dormitor, expunând familiile cu care locuiesc la riscul de boli zoonotice”, mai arată Sleep Foundation.

Pentru a minimiza riscul de infecție în pat, ei spun că proprietarii de câini ar trebui să își spele așternuturile și lenjeria de pat în mod regulat. Ei spun că proprietarii de animale de companie nu ar trebui să le permită câinilor lor să le lingă sau să le sărute fața, deoarece acest lucru crește riscul de infectare.

Vezi și: Multitasking, obiceiul "comunist" care ne obosește și îmbătrânește înainte de termen. Tot mai mulți oameni și tineri îl pun în practică. Leca: Generează stres! Atunci a început să existe

Contra - somnul întrerupt 

Mulți oameni spun că împărțirea patului cu câinele lor îi ajută să se simtă confortabil sau mai în siguranță atunci când închid ochii, iar șapte din zece spun că au senzația că somnul lor este îmbunătățit.

Dar animalele pot, de asemenea, să perturbe somnul cuiva și să îl determine să se trezească de mai multe ori în timpul nopții. Un studiu din 2018, la care au participat aproape 1.000 de persoane, a constatat că proprietarii de animale de companie au avut o calitate mai scăzută a somnului.

O altă lucrare din 2017 a analizat dormitul cu câini în paturi în comparație cu alte locuri din dormitor. Implicând 40 de adulți cu tulburări de somn, aceștia au descoperit că eficiența somnului uman era mai scăzută atunci când câinii erau în pat, comparativ cu atunci când nu erau.

”Cu toate acestea, dacă doriți să reduceți la minimum tulburările de somn, cercetătorii au descoperit că dacă câinele doarme în altă parte în dormitor nu are același impact asupra somnului în aceeași măsură”, notează Sleep Foundation.

Oamenii au nevoie de aproximativ opt ore de somn în fiecare noapte, dar mai mult de o treime dintre adulții americani nu reușesc să doarmă mai mult de șapte ore pe noapte în mod regulat. 

Printre motivele pentru care nu reușesc să doarmă suficient se numără stresul de la locul de muncă, orele târzii de culcare și alegerile legate de stilul de viață, cum ar fi fumatul sau consumul de cafea după-amiaza.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel