EXCLUSIV Ce se întâmplă dacă mâncăm mâncare picantă. Dr. Ovidiu Calapod: Poate agrava simptomele

Aceste lucruri se întâmplă dacă mâncăm mâncare picantă. Care sunt bolile ale căror simptome pot fi agravate.
Ce se întâmplă dacă mâncăm mâncare picantă. În general, consumul moderat de mâncare picantă poate fi parte a unei diete sănătoase pentru majoritatea oamenilor. Mâncarea picantă poate avea diverse efecte asupra organismului, iar reacțiile pot varia de la persoană la persoană.
Ce se întâmplă dacă mâncăm mâncare picantă
Dr. Ovidiu Calapod, medic specialist gastroenterologie, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL, ce se întâmplă când mâncăm mâncare picantă. Ingredientele picante, cum ar fi ardeii iuți sau condimentele, pot provoca o senzație de arsură în gură și în gât. Acest lucru se datorează capsaicinei, un compus chimic care stimulează receptorii de căldură și durere din corp.
"Unul dintre riscurile asociate cu consumul excesiv de mâncare picantă este iritarea mucoasei gastro-esofagiene, ceea ce poate determina simptome precum senzatia de arsura la nivelul portiunii superioare a abdomenului sau reflux gastric.
De asemenea, mâncarea picantă poate agrava simptomele unor afecțiuni digestive preexistente, precum sindromul de intestin iritabil, determinând dureri abdominale, balonare sau tulburări de tranzit", a explicat dr. Ovidiu Calapod, medic specialist gastroenterologie, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Consumul de mâncare picantă poate stimula secreția de sucuri gastrice și poate accelera tranzitul intestinal. Pentru unele persoane, acest lucru poate duce la disconfort gastric, indigestie sau chiar arsuri la stomac.
Vezi și: Două remedii simple pentru scăderea colesterolului. Dr. Roxana Novac: E musai
Mâncare picantă - FOTO: Freepik@aleksrybalko
Mâncarea picantă exacerbează simptomele bolii hemoroidale
Hemoroizii sunt vene umflate în regiunea anală și rectală care pot provoca senzație de mâncărime, arsură și sângerare. Mâncarea picantă poate irita tractul digestiv și poate agrava aceste simptome în cazul persoanelor care suferă deja de hemoroizi.
"În plus, consumul excesiv de mâncare picantă poate agrava simptomele bolii hemoroidale, determinând inflamații ale zonei perianale. Capsaicina din mâncarea picantă poate provoca senzații de arsură și disconfort la nivelul zonei afectate de hemoroizi, amplificând astfel neplăcerile asociate acestei afecțiuni", a mai explicat dr. Ovidiu Calapod, medic specialist gastroenterologie, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Ce este capsaicina
Structural, capsaicina este un alcaloid care acționează ca un agonist al receptorilor de durere din organism, numiți receptorii vaniloid TRPV1. Acești receptori sunt implicați în transmiterea senzațiilor de durere și căldură către creier.
Atunci când mâncăm alimente care conțin capsaicină, aceasta interacționează cu receptorii TRPV1 de pe membranele celulelor nervoase din gură și alte părți ale corpului. Această interacțiune declanșează o reacție biochimică care trimite semnale către creier, interpretate ca senzația de arsură sau picioare.
Deși mulți oameni asociază capsaicina doar cu senzația de arsură din mâncare, acest compus chimic are și alte efecte asupra organismului. De exemplu, poate stimula eliberarea de endorfine, ceea ce poate contribui la senzația de euforie sau bunăstare numită "mândrie picantă". De asemenea, capsaicina poate avea proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, care au fost studiate pentru posibile beneficii asupra sănătății, cum ar fi reducerea riscului de boli de inimă și cancer.
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
Boala varicoasă, simptome și cauze. Semnul banal care trimite femeile la medic. Dr. Anca Chitic: Consecințele sunt grave
Totul despre cancerul colorectal. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), la DC Medical și DC News
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri
Leziunile premaligne, tratamente post-excizie. Dr. Beatrice Anghel: Se alarmează
Biopsia lichidă, tehnica ce poate salva mii de vieți în lupta cu cancerul
Prevenția cancerului de col, sub semnul întrebării. Conf. univ. dr. Michael Schenker: A fost un adevărat șoc
Cancerul care se poate moșteni. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), avertisment pentru părinți
Biopsia lichidă, rol în diagnosticul și supravegherea dinamică a cancerului
Ce nu ți-a spus nimeni despre biopsia clasică. Adevărul care te va surprinde.
Tratamentul care elimină cancerul în stadiile incipiente. Dr. Beatrice Anghel: Eficient, precis și localizat
Provocările diagnosticării oncologice în România. Prof. univ. dr. Ovidiu Pop: Stăm prost
Parteneriat real pentru sănătate. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb): Am adus milioane. Nu cerem cadouri, ci facilități fiscale
Chirurgia viitorului. Dr. Mugurel Bosînceanu, la Academia de Sănătate
Educația pentru sănătate în școli, esențială. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb): Este viitorul acestei țări. Semn de responsabilitate
Radioterapia stereotaxică și brahiterapia, decontate prin CNAS. Dr. Matei Bâră: Oferim pacienților un tratament personalizat și adaptat fiecărei formațiuni tumorale
Recent, radioterapia a beneficiat de progrese importante nu doar în plan tehnologic, ci și în ceea ce privește accesibilitatea financiară pentru pacienți.
Oxigenul: leac sau pericol? Cum devine, paradoxal, armă împotriva bolilor grave
Boala care afectează un milion de români. Prof. dr. Florin Mihălțan: Exacerbări severe. Capcane care ascund afecțiunea
Boala care afectează un milion de români. Poți suferi de aceasta și să nu îți dai seama încă de la început, iar consecințele sunt grave.
Cât de periculoși sunt polipii de pe colon. Dr. Gabriela Lamatic: Nu resimte durere
Vârsta la care este indicată colonoscopia. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Chiar dacă NU ai simptome
Psihoterapeutul Ioana Milea, la ”Dr.Psy”, live la DC Medical, DCNews și DCNewsTV
Dermatita atopică NU e o formă de alergie. Dr. Alin Nicolescu: Provoacă astm sau rinită
Sedentarismul, factor agravant pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: La fiecare două ore, o mică pauză de două minute
Medicina cu patru P-uri, aplicată în oncologie. Dr. Eduard Dănăilă (SANADOR): Personalizată, predictivă, preventivă și participativă
Acesta este tratamentul care elimină cancerul. Funcționează în cazul fiecărui pacient și este folosit și în România.