EXCLUSIV Ce se întâmplă dacă mâncăm mâncare picantă. Dr. Ovidiu Calapod: Poate agrava simptomele
Aceste lucruri se întâmplă dacă mâncăm mâncare picantă. Care sunt bolile ale căror simptome pot fi agravate.
Ce se întâmplă dacă mâncăm mâncare picantă. În general, consumul moderat de mâncare picantă poate fi parte a unei diete sănătoase pentru majoritatea oamenilor. Mâncarea picantă poate avea diverse efecte asupra organismului, iar reacțiile pot varia de la persoană la persoană.
Ce se întâmplă dacă mâncăm mâncare picantă
Dr. Ovidiu Calapod, medic specialist gastroenterologie, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL, ce se întâmplă când mâncăm mâncare picantă. Ingredientele picante, cum ar fi ardeii iuți sau condimentele, pot provoca o senzație de arsură în gură și în gât. Acest lucru se datorează capsaicinei, un compus chimic care stimulează receptorii de căldură și durere din corp.
"Unul dintre riscurile asociate cu consumul excesiv de mâncare picantă este iritarea mucoasei gastro-esofagiene, ceea ce poate determina simptome precum senzatia de arsura la nivelul portiunii superioare a abdomenului sau reflux gastric.
De asemenea, mâncarea picantă poate agrava simptomele unor afecțiuni digestive preexistente, precum sindromul de intestin iritabil, determinând dureri abdominale, balonare sau tulburări de tranzit", a explicat dr. Ovidiu Calapod, medic specialist gastroenterologie, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Consumul de mâncare picantă poate stimula secreția de sucuri gastrice și poate accelera tranzitul intestinal. Pentru unele persoane, acest lucru poate duce la disconfort gastric, indigestie sau chiar arsuri la stomac.
Vezi și: Două remedii simple pentru scăderea colesterolului. Dr. Roxana Novac: E musai

Mâncare picantă - FOTO: Freepik@aleksrybalko
Mâncarea picantă exacerbează simptomele bolii hemoroidale
Hemoroizii sunt vene umflate în regiunea anală și rectală care pot provoca senzație de mâncărime, arsură și sângerare. Mâncarea picantă poate irita tractul digestiv și poate agrava aceste simptome în cazul persoanelor care suferă deja de hemoroizi.
"În plus, consumul excesiv de mâncare picantă poate agrava simptomele bolii hemoroidale, determinând inflamații ale zonei perianale. Capsaicina din mâncarea picantă poate provoca senzații de arsură și disconfort la nivelul zonei afectate de hemoroizi, amplificând astfel neplăcerile asociate acestei afecțiuni", a mai explicat dr. Ovidiu Calapod, medic specialist gastroenterologie, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Ce este capsaicina
Structural, capsaicina este un alcaloid care acționează ca un agonist al receptorilor de durere din organism, numiți receptorii vaniloid TRPV1. Acești receptori sunt implicați în transmiterea senzațiilor de durere și căldură către creier.
Atunci când mâncăm alimente care conțin capsaicină, aceasta interacționează cu receptorii TRPV1 de pe membranele celulelor nervoase din gură și alte părți ale corpului. Această interacțiune declanșează o reacție biochimică care trimite semnale către creier, interpretate ca senzația de arsură sau picioare.
Deși mulți oameni asociază capsaicina doar cu senzația de arsură din mâncare, acest compus chimic are și alte efecte asupra organismului. De exemplu, poate stimula eliberarea de endorfine, ceea ce poate contribui la senzația de euforie sau bunăstare numită "mândrie picantă". De asemenea, capsaicina poate avea proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, care au fost studiate pentru posibile beneficii asupra sănătății, cum ar fi reducerea riscului de boli de inimă și cancer.
-
-
Buze crăpate: ce vitamină îți lipsește din organism?27.12.2025, 17:05
-
De ce să bei apă imediat după ce te trezești27.12.2025, 14:22
-
7 sfaturi să te pui pe primul loc27.12.2025, 12:58
-
Cât de des trebuie să schimbi lenjeria de pat?27.12.2025, 11:52
CNAS: Nu există date exacte despre numărul persoanelor asigurate după 1 septembrie 2025
EXCLUSIV Prevenția, investiția esențială pentru viitorul sănătății în România. Iulian Trandafir: Este o chestiune de educare a oamenilor
EXCLUSIV Provocările diagnosticării oncologice în România. Prof. univ. dr. Ovidiu Pop: Stăm prost
EXCLUSIV Testul care îți arată dacă faci cancer. Prof. univ. dr. Ovidiu Pop: Cifre impresionante
EXCLUSIV Cum apar monturile și cum le tratezi corect. Dr. Codrin Huszar (SANADOR): Generează complicații
EXCLUSIV Medicina cu patru P-uri, aplicată în oncologie. Dr. Eduard Dănăilă (SANADOR): Personalizată, predictivă, preventivă și participativă
Acesta este tratamentul care elimină cancerul. Funcționează în cazul fiecărui pacient și este folosit și în România.
EXCLUSIV Cum afectează hormonii sănătatea inimii. Boala cardiacă carcinoidă: complicația silențioasă care atacă valvele inimii
EXCLUSIV Metode terapeutice pentru cancer, explicate de dr. Lucia Stănculeanu. Opțiuni în funcție de stadiul bolii
EXCLUSIV Echinocțiu de toamnă 2025. Vlad Ciurea explică cum ne afectează micșorarea zilei starea și sănătatea
EXCLUSIV 4 din 5 cazuri de cancer de sân în România sunt depistate în stadii avansate
EXCLUSIV Biopsia lichidă, rol în diagnosticul și supravegherea dinamică a cancerului
Ce nu ți-a spus nimeni despre biopsia clasică. Adevărul care te va surprinde.
Oxigenul: leac sau pericol? Cum devine, paradoxal, armă împotriva bolilor grave
EXCLUSIV Semnele de alarmă din sarcină care trebuie să te trimită la medic. Dr. Ingrid Gheorghe (SANADOR): Necesită prezentare imediată
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy
EXCLUSIV HPV, vaccinul care salvează vieți. Asociația Mame pentru Mame cere drepturi sporite pentru adolescenți. Ana Măiță: Previi 6 tipuri de cancere
EXCLUSIV Violența în cuplu, o realitate complexă și adesea ascunsă. Bogdana Fati: Acestea sunt semnele
EXCLUSIV Terapia care regenerează celulele. Dr. Mihai Băican: E medicament
Medicina regenerativă revoluționează tratamentele moderne prin puterea oxigenului, de la vindecarea celulelor la reducerea inflamațiilor.
