Ce se întâmplă dacă renunți la brânzeturi. Semnele sunt vizibile pe piele, dar și pe cântar

Sonia Baciu |
Data publicării:
ce se intampla daca renunti la branzeturi. FOTO: Freepik @xamtiw
ce se intampla daca renunti la branzeturi. FOTO: Freepik @xamtiw

Reducerea consumului de brânzeturi vă ajută să scăpați de câteva kilograme, dar și are beneficii pentru inimă sau în lupta împotriva cancerului.

Brânzeturile sunt o sursă importantă de calciu, grăsimi și proteine, mai mult, au și un conținut crescut de vitamina A, vitamina B12, precum și zinc sau fosfor. Un motiv în plus ca lumea să îndrăgească acest tip de produs lactat, mai ales că este unul fermentat, deci prieten cu sistemul digestiv.

Însă aceste vitamine și minerale vin împreună cu un număr ridicat de calorii, multe grăsimi saturate și sare, dar puține fibre, astfel, că dacă vreți să urmați o dietă, de slăbire sau de menținere a greutății este nevoie să vă ajustați cantitatea de brânzeturi pe care o consumați, chiar dacă aceasta este bogată în nutrienți.

Brânzeturile, versatile, dar și cu impact asupra inimii

De altfel, brânza este una dintre cele mai versatile dintre produsele lactate, fiind consumată ca atare, alături de roșii sau alte legume, în budinca de macaroane ori pusă peste un hamburger.

Indiferent de modul în care consumați brânzeturile, la fel ca alte alimente preferate, moderația trebuie să fie cheia unei diete echilibrate. De altfel, conținutul de sare care există în brânzeturi, precum și cel de grăsimi, pot duce la boli metabolice, precum diabetul de tip 2, dar și la cele cardiovasculare și de inimă.

Un motiv în plus ca specialiștii în nutriție să recomande limitarea consumului de brânzeturi.

”Dacă vreți să reduceți aportul de sodiu, evitați brânza feta și brânzeturile tari.

Puteți face un pas mai departe, înlocuind brânzeturile din lapte integral cu opțiuni cu conținut scăzut de grăsimi și cu conținut redus de grăsimi”, afirmă dr. Akua Woolbright, nutriționist, arată EatThis.

Vezi și: Boala Alzheimer, nou factor determinant. Ce fel de mâncare poate duce la declanșarea bolii: Devorează creierul

7 efecte secundare incredibile ale renunțării la brânză

Deși poate părea dificil să renunțați complet la brânzeturile preferate, o limitare a consumului poate să aibă efecte beneficie asupra sănătății dvs.

Iar perioada care urmează, intrarea în postul Paștelui, este numai bună pentru a experimenta ce se întâmplă în organism ca urmare a renunțării la brânzeturi.

Tonusul și textura pielii se pot îmbunătății

Reducerea consumului de lactate, inclusiv de brânzeturi poate avea efecte pozitive asupra pielii.

Cercetările arată că produsele lactate sunt legate de producția excesivă de ulei, ceea ce poate crește apariția unor imperfecțiuni inestetice pe piele.

”Studiile arată că lactatele pot crește nivelul de insulină, ceea ce crește producția de hormoni care produc sebum, ceea ce poate influența acneea”, spune Isabel Smith, potrivit sursei menționate.

Reduce balonarea

Pentru multe persoane consumul de lactate, ca urmare a intoleranței la lactoză, poate duce la o serie de efecte mai puțin plăcute, precum balonarea sau sindromul diareic.

Astfel, prin eliminarea lactatelor sau prin limitarea brânzeturilor se poate reduce și balonarea.

Reduceți durerile de cap și migrenele

Dieta bogată în brânzeturi și lactate poate să ducă la dureri de cap sau migrene, iar acest lucru este cauzat de conținutul ridicat de tiramină, un aminoacid care apare în mod natural în plante și în produsele de origine animală.

Astfel, reducerea consumul de brânzeturi va duce eliminarea factorului declanșator al migrenelor și durerilor de cap.

Reduce colesterolul și riscul de boli de inimă

Prin conținutul ridicat de grăsimi din brânzeturi, persoanele care consumă aceste produse au un risc mai crescut de colesterol mărit sau de boli cardiovasculare.

”Brânza este foarte bogată în grăsimi saturate care contribuie la bolile de inimă prin creșterea nivelului colesterolului din sânge.

S-a demonstrat că grăsimile saturate cresc colesterolul rău sau lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL), deoarece determină ficatul să producă mai mult colesterol”, afirmă nutriționistul Trista Best.

Vezi și: Până la ce vârstă poți să bei lapte și ce este, de fapt, laptele fără lactoză. Care e cea mai bună brânză pentru adulți: Este perfectă!

Scădere în greutate

Reducerea greutății corporale este un al efect secundar al reducerii sau eliminării consumului de brânzeturi, iar acest lucru se întâmplă prin reducerea aportului de calorii, de exemplu, o porție de 30 grame de brânză cheddar conține 120 de calorii și 30 mg de colesterol.

Puteți reduce riscul de cancer

Reducerea consumului de brânză și, în general, de produse lactate, poate contribui la scăderea riscului de cancer.

Acest lucru se datorează faptului că, mâncând mai puțină brânză, ingerați mai puțină cazeină, o proteină care se găsește în lapte și care poate fi legată de boală.

Reduceți inflamațiile

Consumul de brânzeturi și lactate cu un conținut de aditivi, conservanți au hormoni poate duce la instalarea bolilor inflamatorii, precum sindromul ovarelor polichistice (SOP), în cazul femeilor.

”În calitate de dietetician SOP, văd femei care elimină lactatele și raportează că durerile de cap și alte răspunsuri inflamatorii se calmează”, afirmă Bess Berger.

De altfel, aceasta îi îndreptă pe cei care doresc să consume produse lactate sau brânzeturi să le procure din surse sigure, cel mai indicat de la fermele mici.

Vezi și: Postul negru, cu beneficii, dar și cu restricții. Țincu: Trebuie să fie individualizat. Toată activitatea cotidiană poate fi afectată

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel