Ce se întâmplă în corp când mănânci mâncare rece sau caldă. Cum digeră stomacul mâncarea

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
mancare - FOTO: Freepik@DR07
mancare - FOTO: Freepik@DR07

Ce se întâmplă în corp când mănânci mâncare rece sau caldă. Care este mai potrivită pentru stomac.

Ce se întâmplă în corp când mănânci mâncare rece sau caldă. Când aveți poftă de o masă caldă, o salată de grădină sau un sandviș nu sunt suficiente. Dar, în ciuda poftei noastre intense de mâncare caldă, mulți lucrători americani încă se mulțumesc cu o masă rece, crezând că aceasta este singura lor opțiune pentru pauza de masă. Știați că există, de fapt, beneficii în a mânca mâncare caldă în locul celei reci - în afară de faptul că vă satură apetitul?

Corpul uman digeră diferit mesele reci și calde. Așadar, nu doar apetitul și starea de spirit beneficiază de pe urma unei cești aburinde de supă. Consumul unei mese calde, mai degrabă decât a uneia reci, este excelent pentru corpul tău în multe feluri.

Alimentele calde sunt mai ușor de digerat

După cum am menționat, alimentele calde sunt mai ușor de digerat. De ce? Cercetătorii care studiază cum să facă alimentele să se descompună mai repede au descoperit că sistemul nostru digestiv este sensibil la diferite temperaturi. Sistemul digestiv uman funcționează mai bine cu alimentele și lichidele care sunt la temperaturi mai ridicate, deoarece nu trebuie să lucreze atât de mult pentru a digera alimentele.

Alimentele reci șochează sistemul digestiv și fac ca intestinul să lucreze peste program pentru a descompune substanțele nutritive din alimente. Acest lucru poate duce la balonare sau sensibilitate digestivă. În schimb, în alimentele calde, substanțele nutritive sunt deja parțial descompuse. Gătitul la aburi, gătitul, coacerea sau prăjirea alimentelor declanșează procesul de descompunere a substanțelor chimice și nutrienților sănătoși înainte ca aceștia să intre în organism.

În plus, oamenii au tendința de a mânca mai lent alimentele fierbinți, ceea ce este, de asemenea, benefic pentru sistemul digestiv. Atunci când alimentele intră încet în sistem, există mai mult timp pentru a absorbi substanțele nutritive.

Mâncarea caldă are un gust mai bun

Există unele cercetări care arată că mâncarea are de fapt un gust mai bun atunci când este caldă. Pentru a explica acest lucru, studiile indică un receptor gustativ care captează gusturile dulci și amare. Atunci când mâncarea este caldă, acest receptor trimite adesea un semnal mai puternic către creier. Dincolo de cercetări, mâncarea caldă satisface uneori o poftă pe care mâncarea rece nu o poate satisface.

Alimentele calde oferă un conținut nutrițional mai mare

Deoarece mâncarea caldă face ca procesul de digestie să se desfășoare mai ușor, substanțele nutritive din mâncarea caldă sunt mai ușor de absorbit. Acest lucru face ca mai multe substanțe nutritive să fie disponibile pentru organism.

Cu toate acestea, unele alimente gătite au de fapt un conținut nutrițional mai mare decât atunci când sunt crude. De exemplu, atunci când roșiile sunt gătite, acestea au o cantitate mai mare de licopen antioxidant. Licopenul poate ajuta la scăderea riscului de cancer și de atac de cord. Gătitul descompune adesea pereții celulari ai plantelor și eliberează substanțele nutritive conținute, permițându-le să fie absorbite de organism.

Dar, unele alimente sunt mai sănătoase la rece

Citind aceste rânduri, poate vă întrebați: "Este rău să mănânci alimente reci?". Nu, deloc. Deși multe alimente cunosc o creștere a valorii nutritive atunci când sunt gătite, unele alimente pierd nutrienți. Vitaminele C și B, de exemplu, se pierd de obicei atunci când alimentele sunt gătite. Există alte câteva substanțe nutritive și vitamine care pot fi epuizate în timpul procesului de gătire.

Multe fructe și legume sunt mai bune pentru dumneavoastră atunci când sunt reci, dar asta nu înseamnă că trebuie să le mâncați întotdeauna proaspăt scoase din frigider, potrivit Lunch Eaze.

Mâncarea caldă, câte calorii are

După cum a arătat un studiu recent, există o concepție greșită conform căreia mâncarea caldă are mai multe calorii pentru că te umple mai repede. Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că persoanele care aleg mâncăruri reci în locul celor calde tind să consume mai multe calorii. Mai exact, aceștia consumă cel puțin 31% calorii, cel puțin 37% grăsimi și peste 22% carbohidrați. Această problemă a fost și mai vizibilă în cazul persoanelor care suferă de obezitate, iar o soluție propusă ar fi adăugarea unui fel de mâncare fierbinte alături de o salată rece.

Organismul nostru are mai multe probleme în a digera alimentele reci

Modul în care corpul nostru digeră alimentele este prin aducerea lor la temperatura noastră centrală. Acest lucru înseamnă că atunci când mâncăm ceva rece, corpul nostru trebuie să depună un efort dublu pentru a încălzi mai întâi alimentele și apoi pentru a le digera. De exemplu, o supă fierbinte are nevoie de doar 15 minute pentru a fi digerată de stomacul nostru. Pe de altă parte, lactatele, în special înghețata rece, vor dura între 30 de minute și 2 ore până să fie digerate de stomac.

Acest lucru nu înseamnă că ar trebui să nu mai mâncați alimente reci, deoarece fructele și legumele, în special, este mai bine să le consumați crude. Ceea ce puteți face cu alte mâncăruri reci este să le țineți în gură mai mult timp, astfel încât enzimele să poată începe să le descompună în timp ce se încălzesc.

Vezi și: Ucisă de cancer în două săptămâni. Drama femeii care a fost diagnosticată de două ori cu cancer

Mâncarea caldă tinde să fie mai nutritivă

Mâncarea caldă este într-adevăr mai ușor de digerat și, ca urmare, toate substanțele nutritive sunt absorbite mult mai repede de organism. Nu numai atât, dar atunci când unele legume, cum ar fi roșiile, sunt gătite, cantitatea de licopen este crescută. De asemenea, cerealele calde, precum ovăzul, sunt bogate în fibre și nu sunt acoperite cu zahăr, așa cum sunt în mod normal cerealele reci.

Cu toate acestea, un dezavantaj al gătitului fructelor și legumelor este că vitaminele se topesc. Așadar, cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să le gătiți cât mai puțin posibil. Indiferent de modul în care alegeți să le gătiți, rețineți că nu trebuie să fie ca o terci - doar să fie încă puțin crocante.

 Apa rece se absoarbe mai repede decât cea caldă

Se spune că apa rece este golită din stomacul nostru mult mai repede și, prin urmare, este absorbită mai bine decât atunci când este fierbinte. Un alt beneficiu este că apa rece ajută la creșterea rezistenței pentru cei care se antrenează zilnic sau foarte des. De asemenea, s-a constatat că apa caldă te va face să bei cantități mai mici, lucru care ar putea duce la deshidratare. Pe de altă parte, se spune că a bea apă relativ rece (16°C sau 60°F) este cea mai bună temperatură absolută.

Acest lucru se datorează faptului că s-a constatat că oamenii beau mai multă apă la această temperatură și transpiră mai puțin. Cu toate acestea, ar trebui să fiți foarte atenți la consumul de apă rece dacă suferiți de afecțiuni care afectează esofagul. În aceste cazuri, ar trebui să recurgi la apă caldă, astfel încât conducta alimentară să se simtă ușurată.

Vezi și: Cum să scăpăm de frica de dentist și când se face prima vizită la stomatolog. Anca Mantu: Contează foarte mult pentru a preveni cariile sau orice altă patologie

Mâncarea caldă oferă senzația de sațietate

Motivul pentru care se întâmplă acest lucru este că mâncarea caldă nu îți face apetitul să revină atât de repede. Acest lucru se datorează nutrienților care sunt eliberați în mâncare, ceea ce o face să aibă un gust mult mai bun. Astfel, sentimentul de satisfacție este foarte crescut și viteza cu care îți consumi mâncarea este diminuată. În timp ce mănânci încet, creierul tău primește semnale că începi să te saturi.

Așadar, mâncând încet îți permite să mănânci exact atât cât ai nevoie, iar creierul tău îți suprimă pofta de mâncare pentru mai mult timp după ce ai terminat de mâncat. Un exemplu excelent este supa, care nu numai că se mănâncă fierbinte, dar este aproape numai apă. Lichidul te ajută să o mănânci mult mai ușor și te umple mult mai repede decât mâncarea solidă și rece.

Vezi și: Bătăile anormale ale inimii, semnale mortale. Consecințe devastatoare. Risc crescut de accident vascular

Mâncarea caldă favorizează sănătatea intestinală

Atunci când gătești o masă la peste 65°C (149°F), este foarte greu pentru orice posibile microorganisme să supraviețuiască și să îți facă rău. Același lucru este valabil și pentru apa de a cărei calitate nu ești sigur. Pe de altă parte, băuturile carbogazoase reci, cum ar fi sifonul, îți pot provoca disconfort la stomac și chiar greață. Un alt lucru pe care îl poate provoca mâncarea rece este formarea de gaze în intestin, lucru care ar putea duce la balonare, potrivit Bright Side.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel