Ce spune un studiu despre bolnavii cu cancer de gât provocat de HPV

Adisa Codruț |
Data publicării:
Cancer
Cancer

Persoanele care au cancer de gât provocat de papilomavirus uman (HPV) ar avea mai multe şanse de supravieţuire față de cei care suferă de alte tumori, conform unui studiu.

Cancer de gât, tumori. Autorii cercetării, publicată luni în jurnalul Cancer, au notat că persoanele al căror cancer orofaringian nu a fost provocat de HPV au un risc de trei ori mai mare de deces din cauza bolii. Cancerul orofaringian, localizat în zona amigdalelor sau la baza limbii, este unul dintre cele mai comune tipuri de cancer din regiunea capului şi gâtului şi a fost asociat cu fumatul.

''Studiul este cu adevărat revelator în privinţa riscului ridicat de deces în rândul pacienţilor cu cancer orofaringian HPV-negativ", a explicat într-un comunicat coautoarea Danielle N. Margalit de la centrul de tratament al cancerului Dana-Farber/Brigham and Women's Cancer Center. Se estimează că în Statele Unite circa 50.000 de persoane sunt diagnosticate anual cu cancer orofaringian, iar incidenţa acestuia este în creştere. Potrivit lui Margalit, cercetarea recentă sugerează că aproximativ 75 de procente dintre aceste cancere sunt cauzate de infecţia cu HPV, un virus cu transmitere sexuală care, în general, poate fi prevenit prin vaccinare, conform Agerpres.

Potrivit Centrului de Prevenire şi Control a Bolilor din Statele Unite, infecţiile HPV pot cauza cancere localizate în zona colului uterin, vaginului, vulvei sau penisului. Totodată, atât bărbaţii cât şi femeile cu HPV prezintă un risc mai mare de cancer orofaringian. Agenţia guvernamentală notează că de multe ori durează câţiva ani până ce cancerul se dezvoltă după ce o persoană a fost infectată cu HPV şi recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de 11-12 ani. Pentru acest studiu, Margalit şi colegii săi au analizat informaţii prelevate de la 4.930 de pacienţi din Statele Unite care au fost diagnosticaţi cu cancer orofaringian non-metastatic în 2013 şi 2014 - 3.560 cu cancere HPV-pozitive şi 1.370 cu cancere HPV-negative. Pacienţii au fost monitorizaţi o perioadă medie de 11 luni.

Cercetătorii au descoperit că persoanele ale căror cancere erau HPV-pozitive aveau un risc redus de deces din orice cauză în doi ani - 10,4 procente faţă de 33,3 procente - şi un risc redus de deces în urma unui cancer la nivelul capului şi gâtului - 4,8 procente faţă de 16,2 procente. Participanţii la studiu care erau HPV-pozitivi prezentau totodată şi un risc redus de deces în urma altor cancere în afara celor localizate la cap şi gât.

''Informaţiile pot fi utilizate de medicii care consultă pacienţii după tratament", a spus Margalit. ''Ei trebuie să fie vigilenţi nu doar cu privire la recurenţa cancerului la nivelul capului şi gâtului, ci şi la screeningul pentru alte tipuri de cancer şi comorbidităţi non-canceroase, ce pot influenţa riscul de deces precoce al pacienţilor şi ar trebui să sfătuiască pacienţii să îşi îndrepte atenţia asupra factorilor de risc ce pot fi modificaţi'', a precizat coautoarea studiului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel