Ce trebuie să știi dacă ții post. Cum arată o farfurie echilibrată. Nadia Eperjessy: Proteinele vegetale nu conțin toți cei 9 aminoacizi esențiali

Ana-Maria Bugiu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
proteine vegetale foto:freepik
proteine vegetale foto:freepik

Cum arată o farfurie echilibrată, de post. ”Proteinele trebuie să le luăm din sursele vegetale”.

În Postul Paștelui, fără prea multe dezlegări la pește, poate fi greu pentru persoanele care țin post, iar în restul anului consumă majoritar alimente din surse animale, să îl țină până la sfârșit. Există, totuși, o regulă care poate ajuta aceste persoane să se mențină sănătoase și să își creeze un profil alimentar complet. 

Nadia Eperjessy, nutriționist și coautor, ne-a vorbit despre lucrurile de care ar trebui să ținem cont în Post pentru a ne susține sănătatea.

foto: Freepik@artfulstocksolutions

De ce trebuie să ții cont, dacă ții post

Nadia Eperjessy ne spune că în această perioadă, proteinele trebuie să fie luate din surse vegetale. Faptul că acestea nu conțin toți cei 9 aminoacizi esențiali nu este un impediment în crearea unui profil complet al unei alimentații sănătoase. Pentru acesta, este necesar să combinăm mai multe surse de proteine vegetale, iar exemplele sunt numeroase. 

”În general, persoanele care țin post sau persoanele vegane, ar trebui să țină cont de faptul că proteinele (care lipsesc, acum, din sursele animale) trebuie să le luăm din sursele vegetale. Proteinele vegetale nu conțin toți cei 9 aminoacizi esențiali, deci, nu formează un profil complet. Atunci, trebuie să alegem mai multe surse de proteine vegetale, să le combinăm pentru a forma un profil complet de aminoacizi.

Proteine găsim în foarte multe surse vegetale, important este să le combinăm și să mergem pe principiul farfuriei echilibrate, în care să avem și cereale integrale, și fibre, multe legume. Putem să alegem și surse de proteine complete vegetale, cum ar fi quinoa”, ne-a spus Nadia Eperjessy, în exclusivitate pentru DC Medical. 

Cum arată o combinație reușită de proteine vegetale

Printre cele mai importante surse vegetale de proteine se numără quinoa, amaranth, hrișca, spirulina, chia, năutul, fasolea. O combinație interesantă este prezentată chiar de Nadia Eperjessy: ”Putem să folosim pâine integrală sau o lipie integrală (care vine la pachet cu proteine vegetale), un humus și putem adăuga și câteva linguri de fasole neagră”. Pe lângă acestea, este necesar să adăugăm și sursele de fibre necesare pentru o funcționare optimă a sistemului digestiv, cum ar fi diferite fructe și legume care ne plac în această combinație. 

Dacă veți ține cont de această regulă, perioada Postului vă va fi mai facilă decât de obicei, iar organismul vă va mulțumi, pentru că l-ați hrănit corect și complet. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel