Ceai foarte fierbinte, risc dublu de cancer esofagian

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Un ceai băut foarte fierbinte îți crește riscul de cancer esofagian
Un ceai băut foarte fierbinte îți crește riscul de cancer esofagian

Studii anterioare au dezvăluit o legătură între consumul de ceai foarte fierbinte și un risc de apariție a cancerului esofagian, dar până acum nu se știa exact cât de mare și ce temperatură e periculoasă.

Studii anterioare au dezvăluit o legătură între consumul de ceai fierbinte și riscul de apariție a cancerului esofagian, dar până în prezent, niciun studiu nu examinase această asociere utilizând temperatura prospectivă și măsurată obiectiv în ceea ce privește consumul de ceai.

Un nou studiu publicat în International Journal of Cancer (Jurnalul Internațional al Cancerului) a realizat acest lucru urmând 50.045 de persoane cu vârsta cuprinsă între 40 și 75 de ani, pe o perioadă medie de 10 ani.

Risc aproape de două ori mai mare

În timpul monitorizării, au fost identificate 317 de cazuri noi de cancer esofagian. În comparație cu consumul a mai puțin de 700 ml de ceai pe zi la mai puțin de 60°C, consumul a 700 ml pe zi sau mai mult la o temperatură mai ridicată (60°C sau mai mare) a fost asociată cu un risc de cancer esofagian cu 90% mai mare.

„Multor oameni le place să bea ceai, cafea sau alte băuturi calde. Cu toate acestea, conform raportului nostru, consumul de ceai foarte fierbinte poate crește riscul de apariție a cancerului esofagian și, prin urmare, este recomandabil să așteptați până când băuturile calde se răcesc înainte de a le bea”, a spus autorul principal dr. Farhad Islami, de la Societatea Americană pentru Cancer.

Ceaiul trebuie lăsat să se răcească un pic

Georgina Hill, purtător de cuvânt al Cancer Research UK, a declarat, pentru Mirror că „Acest studiu adaugă dovezilor că băuturile mai calde decât 60 de grade Celsius pot crește riscul de cancer esofagian, dar majoritatea oamenilor din Marea Britanie nu beau ceaiul la o temperatură așa de ridicată".

„Atâta timp cât îți lași ceaiul să se răcească puțin înainte să-l bei sau adaugi lapte rece, este puțin probabil să-ți ridici riscul de cancer – să nu fumezi, menținerea unei greutăți sănătoase și reducerea consumului de alcool va face mult mai mult pentru pentru sănătatea ta".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel