Ceaiul care scade riscul de accident vascular cerebral. Scade colesterolul și îți dă energie. Cum te poate ajuta o singură ceașcă de ceai
Ceaiul care reduce riscul accidentului vascular. Este cel mai popular tip de ceai din întreaga lume.
Ceaiul negru este una dintre cele mai iubite și consumate băuturi din lume, apreciat pentru aroma sa distinctă și pentru beneficiile aduse sănătății.
Ceaiul negru a fost un campion fidel al sănătății de-a lungul secolelor, oferind o alternativă mai blândă a cafelei datorită conținutului său moderat de cafeină.
Denumirea de "ceai negru" vine de la culoarea intensă a frunzelor uscate și a infuziei obținute.
Procesul de producție este esențial pentru caracteristicile sale unice: frunzele sunt mai întâi uscate, apoi rulate pentru a elibera enzimele care inițiază oxidarea.
Acest proces de oxidare este ceea ce conferă ceaiului negru aromele sale complexe și culoarea închisă.
Ce face ceaiul negru special?
Ceaiul negru se distinge de celelalte tipuri de ceai, precum cel verde, oolong și alb, prin gradul său de oxidare.
Spre deosebire de ceaiul verde, care nu este oxidat, și ceaiurile oolong și alb, care sunt doar parțial oxidate, frunzele de ceai negru sunt complet oxidate.
Această oxidare nu doar că intensifică aroma, dar dezvoltă și un grup de polifenoli specifici, numiți teaflavine, care oferă beneficii unice pentru sănătate.
Ce beneficii impresionante are?
Ceaiul negru este bogat în antioxidanți, în special polifenoli, care ajută la protejarea organismului împotriva bolilor cronice.
Un studiu NCI arată că un consum mai mare de ceai a fost asociat cu un risc mai mic de deces. Studiul, condus de cercetători ai Institutelor Naționale de Sănătate, este o analiză amplă și detaliată a beneficiilor potențiale pentru mortalitate ale consumului de ceai negru, care este cel mai comun tip de ceai consumat în Marea Britanie.
Cercetătorii au constat că persoanele care consumau două sau mai multe cești de ceai pe zi aveau un risc cu 9% până la 13% mai mic de deces din orice cauză decât persoanele care nu consumau ceai.
Consumul mai mare de ceai a fost, de asemenea, asociat cu un risc mai mic de deces din cauza bolilor cardiovasculare, bolii ischemice a inimii și a accidentului vascular cerebral.
Teaflavinele, specifice ceaiului negru, constituie 3 - 6% din polifenolii săi și contribuie la sănătatea cardiovasculară prin scăderea colesterolului și reducerea riscului de boli de inimă.
Flavonoizii prezenți în ceaiul negru sunt similari cu cei din vinul roșu, ciocolata neagră și nuci, contribuind la reducerea riscului de evenimente cardiovasculare majore.
Studiile indică faptul că un consum regulat de ceai negru poate îmbunătăți sănătatea inimii.
Teaflavinele ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge, în timp ce flavonoizii pot reduce riscul de boli de inimă cu până la 8%.
Fiecare ceașcă de ceai consumată zilnic poate contribui la scăderea tensiunii arteriale și la reducerea riscului de atac de cord și accident vascular cerebral.
Accidentul vascular cerebral, cauzat de blocarea vaselor de sânge către creier, este a doua cauză principală de deces la nivel global. Consumul de ceai negru poate reduce riscul de accident vascular cerebral cu până la 16% pentru cei care consumă cel puțin două cești pe zi, conform studiilor.
O ceașcă de 240 ml de ceai negru conține aproximativ 47 mg de cafeină, suficient pentru a oferi un impuls de energie fără efectele secundare ale unui consum excesiv de cafeină.
De asemenea, ceaul negru poate fi o alternativă bună la cafea pentru cei care încearcă să își reducă aportul de cafeină, având doar jumătate din cantitatea de cafeină dintr-o ceașcă de cafea.
Pentru a obține cele mai bune beneficii din ceaiul negru, este recomandat să folosiți frunze întregi de ceai în locul pliculețelor și să evitați adăugarea de lapte și zahăr, care pot diminua efectele benefice.
Este important să moderați consumul de cafeină, recomandare dată în special femeilor însărcinate.
Ei bine, ceaiul negru nu este doar o băutură delicioasă, ci și un aliat al sănătății, oferind numeroase beneficii datorită compușilor săi unici.
Indiferent dacă îl preferați simplu sau aromatizat, ceaiul negru este o alegere excelentă pentru a începe ziua cu energie și vitalitate.
Concluziile, publicate în Annals of Internal Medicine, sugerează că ceaiul negru, chiar și la niveluri mai mari de consum, poate face parte dintr-o dietă sănătoasă.
-
Ce se întâmplă în corp dacă ai deficit de calciu: simptome și riscuri17.12.2025, 08:56
-
-
Un nou vaccin Moderna, recomandat în UE16.12.2025, 20:26
-
Cele mai bune 6 ceaiuri pentru crampele menstruale16.12.2025, 19:13
-
Uleiul esențial de scorțișoară: 5 motive să îl folosești. Luptă împotriva îmbătrânirii și bolilor cronice
Sardinele, superalimentul la conservă. Conținut ridicat de Omega-3
Peștele care conține o cantitate importantă de Omega-3. Susține sănătatea oaselor și a inimii.
Planta care vindecă inflamația colonului. Mătură deșeurile intestinale
O plantă banală din grădină ar putea vindeca inflamațiile intestinale.
Ceaiul care te ajută să slăbești rapid și natural. Arde multe grăsimi
Acest ceai te-ar putea ajuta să slăbești rapid, în mod natural. Reglează apetitul și provoacă arderea mai mare a grăsimilor.
Plante medicinale uitate, cu beneficii puternice pentru rinichi, sânge sau tuse
Ginkgo biloba poate accelera recuperarea creierului în primele săptămâni după AVC
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Cea mai subestimată legumă din bucătărie. Ajută inima, sistemul osos și scade riscul de boli
Lapte auriu, băutura minune care combate stresul și insomnia. Te scapă de balonare. Rețeta asta e virală
EXCLUSIV Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
Oregano, planta simplă care reduce stresul, întărește imunitatea și luptă cu infecțiile
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
Planta de "100 de ani" care curăţă vasele de sânge. Lidia Fecioru: Câte cinci picături, dimineaţa
Planta aromatică ce îți menține funcționarea creierului și reduce stresul
Ghimbirul, turmericul și scorțișoară pot interfera cu medicamentele
Cum transformi ceaiul în medicament pentru răceală
Cum transformi ceaiul obișnuit în medicament pentru răceală. Iată câteva trucuri simple cu efecte uimitoare.
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.
Ceaiul aromat care reduce inflamația din organism, previne infecțiile și te calmează. Este ideal în perioadele cu vreme rece
Compusul natural care previne degradarea creierului. Îi oferă un scut protector
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.
Ciuperca lui Dumnezeu sau "ciuperca nemuririi": secret pentru glicemie și imunitate
Ciuperca lui Dumnezeu - ciuperca miraculoasă care te ajută să trăiești mai mult și mai bine.
Planta care scade glicemia și ajută digestia
Sucul de soc, beneficii pentru diabetici. Scade nivelul de zahăr din sânge și arde grăsimile
Acest suc delicios scade glicemia și topește grăsimea. Previne și alte boli.
