Ceaiul care reduce riscul unui ucigaș tăcut. O cană pe zi poate prelungi viața

Ceaiul care reduce riscul unui ucigaș tăcut prelungește viața. În plus, reduce riscul bolilor cardiovasculare.
Ceaiul care reduce riscul unui ucigaș tăcut reduce riscul de diabet și prelungește viața. Ceaiul negru, cunoscut și sub denumirea de ”ceai roșu” în unele regiuni, este una dintre cele mai consumate băuturi din lume și aduce numeroase beneficii pentru sănătate. Rezultatele celor mai recente studii prezentate la reuniunea anuală a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului din Hamburg, Germania, arată care sunt beneficiile ceaiului negru.
Ceaiul negru reduce riscul de diabet
O ceașcă zilnică de ceai reduce riscul unei boli comune, denumită ”ucigaș tăcut”, susține un studiu. Riscul de diabet, care afectează peste 3,8 milioane de persoane în Marea Britanie, este redus semnificativ dacă se bea o ceașcă de ceai - tradițional sau nu - în fiecare zi. O ceașcă zilnică de ceai ar putea reduce riscul de a dezvolta cea mai frecventă formă de diabet, potrivit unui studiu.
Băutorii de ceai și-au redus șansele de a dezvolta tipul 2 cu cel puțin 28% și au redus riscul de a dezvolta prediabet cu 15%. Se spune că băutura fierbinte crește excreția de glucoză din urină, îmbunătățind rezistența la insulină și, prin urmare, controlul glicemiei.
Cu toate acestea, echipa de cercetare crede că beneficii similare pot proveni din ambele. Liderul studiului, profesorul asociat Tongzhi Wu de la Universitatea din Adelaide, a declarat că ceaiul negru are efecte protectoare.
”Constatările noastre sugerează efectele protectoare ale consumului obișnuit de ceai asupra gestionării zahărului din sânge. Beneficiile semnificative ale ceaiului pentru sănătate, inclusiv un risc redus de boli cardiovasculare și de diabet de tip 2, au fost raportate în mai multe studii din ultimii ani, dar mecanismele care stau la baza acestor beneficii au fost neclare.
Descoperirile noastre sugerează efectele protectoare ale consumului obișnuit de ceai asupra gestionării zahărului din sânge prin creșterea excreției de glucoză în urină, îmbunătățirea rezistenței la insulină și, prin urmare, un control mai bun al zahărului din sânge.
Aceste beneficii au fost mai pronunțate în rândul băutorilor zilnici de ceai negru”, a subliniat Tongzhi Wu, liderul studiului.
Ceaiul negru, beneficii
De-a lungul anilor, s-au efectuat numeroase cercetări asupra proprietăților de sănătate ale ceaiului negru. Din fericire, există multe aspecte pozitive de luat în considerare.
Bogat în polifenoli: Ceaiul negru este o sursă bogată de diferiți polifenoli, inclusiv flavanoli, flavonoli și acizi fenolici. Dintre aceste grupuri de polifenoli, ceaiul negru conține în special cantități ridicate de catechine, teaflavine, kaempferol, quercetin și acid galic. Acești polifenoli sunt responsabili direct de gustul amar și astringent al ceaiului și se crede că contribuie la stimularea sistemelor interne de antioxidanți, potrivit Nutrition Advance.
Poate ajuta la reglarea nivelului de glucoză din sânge: Nivelurile ridicate de zahăr din sânge sunt dăunătoare, indiferent dacă cineva suferă de diabet sau nu. De exemplu, nivelurile cronice ridicate de glucoză din sânge sunt asociate cu numeroase boli cronice.
Diverse studii asociază nivelul ridicat de zahăr din sânge cu diabetul de tip 2, cancerul, bolile vasculare și demența, printre altele. Prin urmare, menținerea nivelului de glucoză din sânge în limite sănătoase este un obiectiv pe care toată lumea ar trebui să îl aibă în vedere. În acest sens, ceaiul negru poate oferi o mână de ajutor.
Vezi și: Ce este sindromul de tunel carpian. Cum se tratează și ce poți face să protejezi nervul median
Poate reduce riscul de cancer: Mai multe revizuiri sistematice și meta-analize sugerează că consumul de ceai negru poate reduce incidența cancerului oral și a cancerului de vezică. Utilizând 87 de seturi de date, cercetătorii au constatat că riscul acestor tipuri de cancer a scăzut constant cu o creștere de o ceașcă de ceai negru pe zi.
Cu toate acestea, trebuie să ne amintim că corelația nu înseamnă cauzalitate, și nu au fost efecte statistic semnificative asupra altor forme comune de cancer. Cu toate acestea, studiile ulterioare arată că polifenolii din ceaiul negru pot juca un rol anti-cancer în organism. În mod specific, polifenolii din ceaiul negru activează factorul de transcripție Nrf2, proteine cheie care reglează în sus enzimele interne antioxidante.
Proprietăți antibacteriene: Ceaiul negru are și proprietăți antibacteriene. Aceste proprietăți înseamnă că, în anumite situații, ceaiul negru poate ucide sau încetini creșterea anumitor tipuri de bacterii. Bacteriile pot cauza o serie de afecțiuni, de la probleme minore, cum ar fi coșuri și iritații ale pielii, până la afecțiuni potențial letale, cum ar fi meningita.
În mod specific, ceaiul negru prezintă un efect protector și inhibă creșterea bacteriilor M. luteus și B. Cereus, care sunt infecții bacteriene comune la oameni. Cu toate acestea, extractele de ceai negru au un efect protector minim împotriva altor bacterii, cum ar fi salmonela, E. coli și Staphylococcus aureus.
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Planta care vindecă inflamația colonului. Mătură deșeurile intestinale
O plantă banală din grădină ar putea vindeca inflamațiile intestinale.
Ciuperca lui Dumnezeu sau "ciuperca nemuririi": secret pentru glicemie și imunitate
Ciuperca lui Dumnezeu - ciuperca miraculoasă care te ajută să trăiești mai mult și mai bine.
Ceaiul care te ajută să slăbești rapid și natural. Arde multe grăsimi
Acest ceai te-ar putea ajuta să slăbești rapid, în mod natural. Reglează apetitul și provoacă arderea mai mare a grăsimilor.
Cătina, planta cu peste 200 de compuși benefici. Protejează ficatul, creierul și pielea
Planta care îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!
Buze crăpate: soluția care le repară în câteva minute. Ai ingredientul chiar în bucătărie
Ceaiul care îți curăță ficatul și colonul. E cel mai bun detoxifiant de iarnă. De ce multe femei îl adoră
Alimentele care îți cresc imunitatea instant. Mit sau realitate? Numărul 9 te va uimi
Băutura care arde grăsimea și elimină metalele grele din corp. E minune pentru ficat
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
Ingredientul puternic care îți curăță organele de grăsime și toxine. Multe femei îl adoră. Așa cureți stomacul, ficatul și colonul
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
Compusul natural care previne degradarea creierului. Îi oferă un scut protector
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.
Ceaiul medicament pentru gripă. Îți încălzește corpul, scoate toxinele și te calmează
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.
Ceaiul care protejează inima și creierul. Este consumat și de cei care vor să slăbească
Acest ceai protejează inima și creierul și este consumat și de cei care vor să slăbească.
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Cea mai subestimată legumă din bucătărie. Ajută inima, sistemul osos și scade riscul de boli
Planta aromatică ce îți menține funcționarea creierului și reduce stresul
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.