OMAD, dieta care promite că vă scapă de kilogramele nedorite într-un timp scurt. Ce este și cum funcționează. Care sunt avantajele, dar și dezavantajele

Monika Baciu |
Data publicării:
omad - FOTO: Freepik@Billion Photos
omad - FOTO: Freepik@Billion Photos

OMAD este dieta care promite că vă scapă de kilogramele nedorite într-un timp scurt. Dar cum funcționează aceasta și care sunt dezavantajele ei.

OMAD este o dietă care presupune o singură masă pe zi. Un expert explică ce trebuie să știți despre dieta OMAD. Dieta OMAD (One Meal A Day) este ultima tendință de pierdere în greutate care atrage atenția. Susținătorii pretind că duce la succesul rapid și pe termen lung în pierderea în greutate și la îmbunătățirea sănătății, inclusiv la amânarea procesului de îmbătrânire.

Ca majoritatea programelor de pierdere în greutate, dieta OMAD face promisiuni mari și îndrăznețe. Iată ce trebuie să știți despre a mânca o singură masă pe zi și ce înseamnă pentru pierderea în greutate.

Dieta OMAD, explicată

În esență, dieta OMAD este un tip de post intermitent, în care postiți timp de 23 de ore și consumați toate caloriile zilnice într-o singură masă consumată într-o oră.

Regulile dietei OMAD sunt prezentate ca simple și ușor de urmat:

- Puteți mânca orice doriți, cu condiția să încapă pe o farfurie obișnuită de cină, fără restricții calorice sau directive nutriționale de urmat.

- Puteți bea băuturi fără calorii pe tot parcursul zilei (apă, ceai negru și cafea).

- Trebuie să urmați un program de masă constant, mâncând o singură masă în jurul aceleiași ore în fiecare zi.

- Pe lângă crearea unui deficit caloric, ceea ce duce la pierderea în greutate, susținătorii cred că perioada prelungită de post a dietei OMAD duce la schimbări fiziologice în corp care promovează o sănătate mai bună, inclusiv stimularea metabolismului prin declanșarea procesului numit cetoza, în care corpul tău arde grăsimile stocate pentru energie în loc de glucoză, potrivit Science Alert.

Vezi și: De ce pacienții spitalelor mici sunt trimiși în marile centre. Adrian Pană: Se supracodifică un diagnostic pentru a primi o sumă de bani. Mimăm o întreagă patologie

Dieta OMAD, ce spun datele de cercetare

Din păcate, cercetarea asupra dietei OMAD este limitată. Cele mai multe studii au examinat impactul său asupra animalelor, iar studiul principal cu oameni a implicat doar 11 tineri slabi care au urmat dieta OMAD timp de doar 11 zile.

Afirmațiile despre dieta OMAD se bazează în general pe cercetarea privind postul intermitent, nu pe dieta OMAD în sine. Există dovezi care susțin eficacitatea postului intermitent pentru a obține pierderea în greutate. Cu toate acestea, cele mai multe studii s-au concentrat doar pe rezultatele pe termen scurt, luând în considerare în mod obișnuit rezultatele obținute într-un interval de 12 săptămâni sau mai puțin.

Un singur studiu pe termen lung din 2022 a asignat aleator 139 de pacienți obezi fie unei diete cu restricție de calorii și alimentație restricționată în intervalul 8 dimineața - 4 după-amiaza zilnic, fie unei diete cu restricție de calorii zilnică timp de 12 luni.

După 12 luni, ambele grupuri pierduseră în greutate în jur de aceeași cantitate și experimentaseră schimbări similare în grăsimea corporală, zahărul din sânge, colesterol și tensiunea arterială. Acest lucru indică faptul că pierderea în greutate pe termen lung realizată cu ajutorul postului intermitent nu este superioară și este la fel cu cea obținută prin abordările tradiționale de dietă (restricție zilnică de calorii).

Vezi și: Sfaturi de menținere a sănătății mintale. Cum să gestionezi stresul și fricile din viața ta

Care sunt problemele cu dieta OMAD

- Poate cauza deficiențe nutriționale și probleme de sănătate.

- Lipsa de îndrumare nutrițională a dietei OMAD cu privire la ceea ce trebuie să mâncați în acea singură masă pe zi ridica numeroase semne de întrebare.

- Mesele pe care le mâncăm în fiecare zi ar trebui să includă o sursă de proteine echilibrată cu carbohidrați integrali, legume, fructe, proteine și grăsimi bune pentru a susține sănătatea optimă, prevenirea bolilor și gestionarea greutății.

- Neconsumarea unei diete echilibrate poate duce la deficiențe nutriționale care pot duce la o funcție imunitară proastă, oboseală și o scădere a densității osoase, ceea ce poate duce la osteoporoză.

- Postul timp de 23 de ore pe zi este, de asemenea, susceptibil să ducă la sentimente extreme de foame și poftă incontrolabilă, ceea ce poate însemna că mâncați în mod constant alimente care nu sunt bune pentru dvs. atunci când este momentul să mâncați.

Vezi și: Ce este sindromul de tunel carpian. Cum se tratează și ce poți face să protejezi nervul median

Este puțin probabil să fie sustenabilă

Este posibil să puteți respecta dieta OMAD inițial, dar aceasta va deveni tot mai dificilă pe parcurs.

”Dietele extreme, în special cele care prescriu perioade prelungite de post, nu sunt plăcute, ducând la sentimente de privare și izolare socială în timpul meselor. Este destul de greu să refuzați o felie de tort de ziua de naștere la birou chiar și în cele mai bune momente, imaginați-vă cum s-ar simți acest lucru atunci când nu ați mâncat timp de 23 de ore!

Mâncatul restrictiv poate, de asemenea, să ducă la o relație nesănătoasă cu alimentația, ceea ce face și mai dificil să atingeți și să mențineți o greutate sănătoasă.

Soluțiile rapide nu funcționează. La fel ca și alte metode populare de post intermitent, dieta OMAD atrage pentru că este ușor de înțeles și rezultatele apar rapid.

Dar dieta OMAD este doar o altă modalitate sofisticată de a tăia caloriile pentru a obține o scădere rapidă pe cântar. Pe măsură ce greutatea dumneavoastră scade, lucrurile vor merge rapid în jos atunci când corpul dumneavoastră activează mecanismele sale de apărare pentru a-și apăra pierderea în greutate.

De fapt, veți câștiga din nou în greutate - o reacție care provine din nevoia strămoșilor noștri vânători-culegători de a supraviețui în perioade de lipsă a hranei”, spune Nick Fuller, Lider de Program de Cercetare al Centrului de Cercetare Charles Perkins, Universitatea din Sydney.

În ciuda tuturor zvonurilor, dieta OMAD nu este sustenabilă și nu duce la rezultate mai bune în pierderea în greutate decât predecesoarele sale. Obiceiurile noastre vechi se întorc și ne găsim luptându-ne cu o serie de schimbări fiziologice pentru a ne asigura că ne recâștigăm greutatea pierdută.

Pierderea în greutate cu succes pe termen lung se reduce la:

- Pierderea în greutate în mici etape gestionabile, pe care le puteți menține, în special perioade de pierdere în greutate, urmate de perioade de menținere a greutății și așa mai departe, până când atingeți greutatea dorită.

- Realizarea de schimbări treptate în stilul de viață pentru a vă asigura că formați obiceiuri care durează o viață întreagă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel