Ceaiul eficient pentru sistemul nervos. Lidia Fecioru: Se bea timp de două săptămâni

Sonia Baciu |
Data publicării:
ceaiul. FOTO: Freepik @user9858360
ceaiul. FOTO: Freepik @user9858360

Ceaiul din trei plante cu beneficii asupra sistemului nervos. Cura este de două săptămâni, câte un pahar pe seară.

Bioenergoterapeutul Lidia Fecioru a prezentat un ceai cu beneficii importante, inclusiv asupra sistemului nervos, care în vremurile actuale este destul de solicitat.

”Există un ceai foarte bun care ne-a ajuta să ne odihnim și care este foarte liniștitor pentru sistemul nostru nervos. 

Se pune câte o lingură de plante: una de sunătoare, una de melisă și una de valeriană.

Putem pune 10 linguri din fiecare, le amestecăm și le ținem într-un săculeț.

Punem câte o lingură de plante la un pahar de apă fierbinte. Îl acoperim 10 minute, apoi îl strecurăm și bem. Jumătate de pahar, pe la 7 seara, iar cealaltă jumătate când ne punem la somn”, a declarat bioenergoterapeutul Lidia Fecioru la Antena 3 CNN.

În ceea ce privește durata curei, aceasta a precizat că ”se bea timp de două săptămâni, cu o pauză de pauză de o lună, și apoi se reia pentru alte două săptămâni”.

Vezi și: 5 semne ale îmbătrânirii creierului. Când uitarea poate deveni periculoasă

Sunătoarea, alte beneficii

Sunătoarea sau pojarnița este o plantă utilizată în scopuri medicinale de mai bine de 2.000 de ani. În Antichitate i-au fost atribuite calități mistice, existând credința că poate alunga demonii și spiritele rele. 

Sub formă de infuzie, produsul vegetal are acțiune colerectică, colagogă și antidiareică, oferind beneficii terapeutice în tulburările dispeptice, afecțiuni hepatobiliare. colecistopatii, diaree, notează lucrarea Palnet medicinale de la A la Z.

Maceratul uleios, cu partea aeriană a plantei în ulei de măsline sua de floarea soarelui, are proprietăți cicatrizante și antiinflamatoare, fiind utilizat în tratamentul mialgiilor, arsurilor, plăgilor sau contuziilor.

Hiperforina din sunătoare prezintă o activitate antimicrobiană bună față de o serie de bacterii, la această acțiune participând în fapt atât taninurile, cât și hipercina și uliul volatil.

Hiperforina este un inhibator nespecific al repreluării sinaptosomale a serotoninei, nordrenalinei, dopaminei, GABA și L-glutamatului.

Influențarea, la nivelul sistemul nervos central, a diferitelor sisteme neurotransmițătoare implicate în aparișia depresiei de către principiile active din extractele standardizate de sunătoare se realizează prin:

- inhibarea monoaminoxidaza și a catecol-o-metiltransfaraza, enzime implciate în degradarea neurotransmițătorilor noradrenalină, adrenalină, serotonină.

- influențarea metabolismului serotonină - melatonină și creșterea nivelului nocturn de melatonină

-  creșterea producției de dopamină

- inducereea eliberării interleukinei-6 din monocite

- reducerea frecveței alfa și creșterea frecvențelor teta și beta ale somnului, cu prelungirea duratei fazei de somn profund.

În ceea ce privește contraindicațiile și precauțiile ceaiului de sunătoare, acesta este interzis femeilor însărcinate. De menționat că poate interfera cu o serie de medicamente, precum anticoagulantele, contraceptivele orale, ciclosporina, amprenavir, care se metabolizează în organism pr calea citocrom, pentru care sunătoarea este inductor enzimatic.

Melisa, alte beneficii

Ceaiul de melisă sau roiniță are multiple beneficii pentru sănătate, printre care:

 - are proprietăți antivirale și antiherpetice. Aplicarea de comprese de ceai de melisă poare accelera vindecarea leziunilor produse de virusul herpes simplex.

- cicatrizant. Este eficient pentru rănile minore, prurit sau înțepăturile de insecte. Datorită compoziție nutriționale, ceaiul de melisă ajută la cicatrizarea și vindecarea mai rapidă a rănilor.

- proprietăți carminative. Ceaiul de melisă favorizează ameliorarea spasmelor intestinale și eliminarea gazelor.

- proprietăți antibacteriene. Previne infecțiile, iar uleiurile volatile din compoziție ajută la menținerea unui microbiom intestinal optim.

Astfel, ceaiul de melisă poate contribui la diminuarea episoadelor de insomnie, poate fi un bun calmant și relaxant, având beneficii și asupra concentrării și memoriei.

De asemenea, este eficient în cazul stărilor de greață, a problemelor digestive, dar și ca remediu pentru ameliorarea durerilor menstruale sau de cap.

Ceaiul de melisă nu este indicat celor care suferă de hipotiroidie, se află la curele de slăbire,deoarece crește apetitul, sau au alergie la această plantă, arată Healthline.

Valeriana, alte beneficii

Cel mai larg recunoscut beneficiu al ceaiului de valeriană este reprezentat de proprietățile sale de îmbunătățire a somnului. Potrivit bazei de date Therapeutic Research Center Natural Medicine, unele dovezi arată că administrarea valeriană poate reduce timpul necesar pentru a adormi și poate îmbunătăți, de asemenea, calitatea somnului.

Dar majoritatea studiilor sunt realizate pe valeriana sub formă de pastile sau capsule, nu în mod specific pe ceai, care este probabil să ofere o concentrație mai mică de valeriană, notează Very Well Fit.

Unii cred că ceaiul de valeriană poate diminua anxietatea sau stresul psihologic, dar studiile științifice nu au furnizat dovezi consistente care să susțină acest beneficiu.

Studii de laborator limitate au arătat că valeriana poate ajuta la ameliorarea crampelor menstruale și două studii au arătat că valeriana poate îmbunătăți bufeurile și insomnia la femeile aflate la postmenopauză, potrivit Memorial Sloan Kettering Cancer Center.

Deoarece ceaiul de valeriană are proprietăți sedative, nu este indicat să combinați această băutură cu băuturi alcoolice sau cu alte pastile sau medicamente care promovează somnul sau relaxarea musculară.

De asemenea, nu ar trebui să beți ceai de valeriană sau să luați valeriană dacă luați un medicament folosit pentru tratarea anxietății, a insomniei, a convulsiilor sau a altor tulburări psihiatrice.

Vezi și: Menopauza și dieta, noul stil de viață al femeii de peste 45 de ani. Cori Grămescu: Au cele mai bune rezultate dacă se apucă de sport

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel