Menopauza și dieta, noul stil de viață al femeii de peste 45 de ani. Cori Grămescu: Au cele mai bune rezultate dacă se apucă de sport

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
menopauza. FOTO: Freepik @YuriArcursPeoplei
menopauza. FOTO: Freepik @YuriArcursPeoplei

Menopauza vine cu provocări în privința siluetei, iar acest moment este unul în care ar trebui ca femeile să acorde o mai mare atenție alimentației. Acest lucru este benefic atât pentru obținerea unei stări de bine, cât și pentru protejarea de riscurile asociate cu anumite boli.

Menopauza este o etapă firească în viața fiecărei femei, însă provocările pe care le aduce ”la pachet” pot să fie destul de mari, mai ales dacă luăm în calcul câteva aspecte care țin de schimbările hormonale, cu impact atât asupra dispoziției, cât și a siluetei.

Un motiv în plus pentru care se recomandă menținerea unei greutăți normale, deoarece după această vârstă kilogramele nu doar că sunt greu de dat jos, dar se și pun cu o mai mare rapiditate.

 ”Când eram mult mai tânără aveam o concepție negativă despre etapa asta de viață, în realitate, acum consider că dacă o gestionăm corect poate să fie una dintre cele mai bune și mai frumoase etape din viața unei femei, pentru că suntem mai echilibrate, avem mai mult timp pentru noi, avem mai multă maturitate. Depinde foarte mult cum te poziționezi, însă imaginea asociată cu această etapă de vârstă, 40-50 de ani, este a unei femei care nu mai are strălucire. Este această concepție negativă și nu mai este chiar așa.

Dacă avem grijă de noi, dacă ne prioritizăm, dar într-o manieră foarte sănătoasă, căci nu este vorba doar de a slăbi, ci e mult mai important să gândim în termeni de cum ne menținem, de cum facem aceste schimbări permanente în viața noastră și cum prioritizăm comportamentele fundamentale pentru sănătate și pentru un aspect fizic frumos. Fluctuațiile acestea de greutate, în care tot slăbim, tot ne îngrășăm, din păcate ne strică organismul și nu ne ajută în niciun fel”, a declarat Cori Grămescu, coach de life-style și nutriție, la Vorbește lumea de la Pro Tv.

Vezi și: 5 semne ale îmbătrânirii creierului. Când uitarea poate deveni periculoasă

Dieta, importantă și în menopauză

Specialistul în life-style și nutriție a ținut să sublinieze că dieta este foarte importantă ”în orice perioadă”, nu doar în cea a menopauzei, mai mult, că este importantă indiferent că e vorba de femei sau bărbați, de tineri sau vârstnici.

De altfel, mulți consideră că dieta este ceva restrictiv, însă ea trebuie să fie ”un stil de viață”, deoarece o alimentație echilibrată ne ferește de multe dintre problemele de natură medicală.

”Pentru orice om, modul în care decidem să consumăm  alimentele și să avem grijă de corpul nostru este fundamental important pentru modul în care arătăm, ne simțim și prevenim riscurile asociate cu diferite boli. 

Sunt foarte multe boli cronice care sunt prevenibile prin aceste comportamente alimentare sănătoase.

Însă, revenind la menopauză, cu atât mai important pentru femei, în această perioadă, să aibă grijă la ceea ce mănâncă, pentru că acum plătim, într-un fel, și facturile ale curelor de slăbire dezechilibrate, ale înfometărilor, ale lipsei sportului.

E o frică de sport, se feresc să facă sport, nu le place și este una dintre intervențiile cele mai benefice și cele mai eficiente în perioada menopauzei. Femeile la menopauză au cele mai bune rezultate dacă se apucă de sport”, a mai spus Cori Grămescu.

În ceea ce privește dieta în sine, alimentele recomandate la menopauză sunt cele care au acțiune antiinflamatoare, adică cele neprocesate, naturale, legume, fructe, pește, carne, ouă, cereale integrale, semințe și nuci crude.

”Nu ar trebui să avem o alimentație restrictivă, în sensul eliminării grupelor întregi alimentare, dar este important să știm cum le asociem între ele. Consumul crescut de legume și fructe, de sezon, diversificate, gătite cât se poate de divers, și crude, și gătite, ca să nu ne dea disconfort digestiv.

Este important pentru că ne stabilizează glicemia, ne stabilizează pofta de dulce și ne ajută echilibrul digestiv.

La fiecare masă este bine să avem o porție de legume asortate, cât două mâini, pentru că în perioada menopauzei, din pricina schimbărilor hormonale digestia are de suferit.

Fibrele din legume și fructe ne ajută să digerăm și să avem o digestie sănătoasă.

În menopauză și premenopauză este foarte important să prioritizăm proteinele de calitate, iar aici este un element de luat în calcul. Cu cât înaintăm în vârstă pierdem din capacitatea de a digera multă carne și atunci este important să asigurăm acel minim necesar de proteine care să ne mențină tonusul muscular, să ne mențină hormonii în bună stare de funcționare, neurotransmițătorii, pentru că avem nevoie pentru echilibru emoțional și energie, dar, totodată, trebuie să avem grijă și la digestie.

În perioada premenopauzei, carne mai puțin, dar prioritizăm carnea albă, peștele în special. Ouăle sunt sursă de proteine complete, de foarte bună calitate.

Și totodată, trebuie să nu neglijăm echilibrul alimentar. Ne trebuie și un pic de proteină vegetală, ca să avem diversitate alimentară, care ne asigură confortul digestiv”, a mai spus  Cori Grămescu.

Menopauza, simptome

Debutul menopauzei poate să difere de la o femeie la alta, însă medicii dau ca ”normal” intervalul cuprins între 45-46 de ani și 54 de ani, existând însă și situații în care aceasta se instalează timpuriu, în jurul vârstei de 30 de ani.

Simptomele și semnele frecvente ale menopauzei sunt determinate de scăderea cantității de estrogen, cu efecte asupra întregului organism, și includ:

- modificări ale structurii și aspectului părului, pielii și unghiilor

- modificări la nivelul mucoaselor, caracterizate prin uscăciune vaginală, jenă la contactul sexual, pierderi involuntare de urină

- țesut adipos în exces, în special în zona abdominală

- ochi umflați dimineața, accentuarea pungilor și a cearcănelor

- creșterea tensiunii arteriale

- tulburări de somn, insomnie sau somn de proastă calitate

- schimbări de dispoziție, atitudine pesimistă, atacuri de panică

- bufeuri

- stare generală proastă, femeile acuză oboseală, crampe musculare sau amețeli.

Există viață după menopauză

Tocmai pentru că subiectul menopauzei, în România, este unul tabu și puține sunt vocile celor care încearcă să ajute alte femei să se vadă la adevărata lor valoare și după intrarea în această etapă a vieții, multe dintre femeile ajunse la menopauză capătă un soi de resemnare în ceea ce le privește.

Florina Badea, specialist în sănătate și nutriție, este una dintre susținătoarele ideii că ”există viață și după menopauză” și subliniază că, mai mult decât oricând, este nevoie de o colaborare între femeia ajunsă în această etapă și medicii specialiști, ginecologi, endocrinologi, mai ales având în vedere simptomatologia specifică menopauzei.

”Ar trebui să acceptăm că aceasta este perioada din viața noastră, în care am ajuns, și să nu ne resemnăm că este normal să nu ne simțim bine, că este normal să ducem după noi un număr mare de kilograme”, a declarat Florina Badea, la Antena 3 CNN.

Vezi și: Unghiile tehnice, indicații și contraindicații. Vera Varvara: Aceasta este una dintre marile greșeli

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel