Ceapa, beneficii unice pentru sănătate. Reduce inflamațiile și reglează zahărul din sânge

Monika Baciu |
Data publicării:
Ceapa – FOTO: Pexels@Miguel Á. Padriñán
Ceapa – FOTO: Pexels@Miguel Á. Padriñán

Ceapa are beneficii nebănuite asupra sănătății.

Ceapa oferă beneficii unice pentru organism. Ceapa este membră a genului Allium de plante cu flori, care include, de asemenea, usturoi praz și arpagic.

Aceste legume conțin diverse vitamine, minerale și compuși puternici ai plantelor care s-au dovedit a promova sănătatea în multe feluri.

De fapt, proprietățile medicinale ale cepei au fost recunoscute din cele mai vechi timpuri, când au fost folosite pentru a trata afecțiuni precum durerile de cap, bolile de inimă și rănile bucale.

Săracă în calorii, bogată în nutrienți

Ceapa este densă în nutrienți, ceea ce înseamnă că este săracă în calorii, dar bogată în vitamine și minerale. O ceapă medie are doar 44 de calorii, dar oferă o doză considerabilă de vitamine, minerale și fibre, potrivit Healthline.

Această legumă este deosebit de bogată în vitamina C, un nutrient implicat în reglarea sănătății imune, producția de colagen, repararea țesuturilor și absorbția fierului.

Vitamina C acționează, de asemenea, ca un antioxidant puternic în corpul tău, protejând celulele împotriva daunelor cauzate de molecule instabile numite radicali liberi.

Ceapa este, de asemenea, bogată în vitamine B, inclusiv acid folic (B9) și piridoxină (B6) - care joacă roluri cheie în metabolism, producția de celule roșii din sânge și funcția nervoasă.

În cele din urmă ceapa este o sursă bună de potasiu.

Vezi și: Radiațiile ultraviolete, generatoare de cancer. Simionescu: Omul nu trebuie să se ardă. Arsura solară este grevată de riscuri în viitor

Ceapa reduce inflamațiile

Ceapa conține antioxidanți și compuși care luptă împotriva inflamației, scade trigliceridele și reduce nivelul colesterolului - toate acestea putând reduce riscul de boli de inimă.

Proprietățile lor antiinflamatorii puternice pot ajuta, de asemenea, la reducerea hipertensiunii arteriale și la protejarea împotriva cheagurilor de sânge.

Quercetina este un antioxidant flavonoid care este foarte concentrat în ceapă. Deoarece este un antiinflamator puternic, poate ajuta la scăderea factorilor de risc ai bolilor de inimă, cum ar fi hipertensiunea arterială.

Un studiu efectuat pe 70 de persoane supraponderale cu hipertensiune arterială a constatat că o doză de 162 mg pe zi de extract de ceapă bogată în quercetină a redus semnificativ tensiunea arterială sistolică cu 3-6 mmHg în comparație cu un placebo.

Antioxidanții sunt compuși care inhibă oxidarea, un proces care duce la deteriorarea celulară și contribuie la boli precum cancerul, diabetul și bolile de inimă.

Vezi și: Șansele de supraviețuire ale pacienților cu cancer. Achimaș Cadariu: Trebuie să ai resursa umană bine pregătită dar și infrastructura

Sursă de antioxidanți

Ceapa este o sursa excelenta de antioxidanți. De fapt, ceapa conține peste 25 de soiuri diferite de antioxidanți flavoizi.

Mai multe studii asupra populației au descoperit că persoanele care consumă mai multe alimente bogate în antocianine au un risc redus de boli de inimă.

De exemplu, un studiu efectuat pe 43.880 de bărbați a arătat că aportul obișnuit de până la 613 mg pe zi de antocianine a fost corelat cu un risc cu 14% mai mic de atacuri de cord nonfatale, mai notează Healthline.

Consumul de legume din genul Allium, cum ar fi usturoiul și ceapa, a fost legat de un risc mai mic de anumite tipuri de cancer, inclusiv stomac și colorectal.

”O revizuire a 26 de studii a arătat că persoanele care au consumat cea mai mare cantitate de legume allium au fost cu 22% mai puțin susceptibile de a fi diagnosticate cu cancer de stomac decât cei care au consumat cea mai mică cantitate.

Mai mult, o analiză a 16 studii la 13.333 de persoane a demonstrat că participanții cu cel mai mare aport de ceapă au avut un risc redus de cancer colorectal cu 15% în comparație cu cei cu cel mai mic aport”, mai notează Healthline.

Aceste proprietăți de combatere a cancerului au fost legate de compuși de sulf și antioxidanți flavonoide găsite în legume allium.

Vezi și: Teama de întuneric sau NICTOFOBIA. Cum se tratează

Reglează zahărul din sânge

Consumul de ceapă poate ajuta la controlul zahărului din sânge, care este deosebit de important pentru persoanele cu diabet zaharat sau prediabet.

Un studiu efectuat pe 42 de persoane cu diabet zaharat de tip 2 a demonstrat că consumul a 3,5 uncii (100 de grame) de ceapă roșie proaspătă a redus nivelul zahărului din sânge de post cu aproximativ 40 mg/dl după patru ore

În plus, mai multe studii pe animale au arătat că consumul de ceapă poate beneficia de controlul glicemiei.

Ceapa poate lupta împotriva bacteriilor potențial periculoase, cum ar fi Escherichia coli.

Ceapa este o sursă bogată de fibre și prebiotice, care sunt necesare pentru o sănătate optimă a intestinului.

Prebioticele sunt tipuri nedigerabile de fibre care sunt defalcate de bacterii intestinale benefice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Știrile zilei în sănătate

16 apr 2024, 16:50
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel