Cele două băuturi care îți provoacă anevrism cerebral. Avertisment: Consecințe devastatoare. Ajung la spital cu AVC sau hemoragii grave

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cele doua bauturi care iti provoaca anevrism cerebral - FOTO: Freepik@kjpargeter
cele doua bauturi care iti provoaca anevrism cerebral - FOTO: Freepik@kjpargeter

Două băuturi sunt legate de formarea anevrismelor cerebrale. Le consumăm în fiecare zi.

Două băuturi populare consumate la scară largă sunt legate de formarea unor anevrisme cerebrale.Milioane de oameni umblă cu anevrisme nerezolvate în creier, ceea ce îi expune la riscul unei hemoragii.

Având grijă de stilul de viață al fiecăruia, se poate preveni formarea lor, dar mulți dintre factorii de risc sunt ignorați de populația generală.

”Definiția medicală pentru un anevrism cerebral care se dezvoltă în interiorul creierului este un anevrism intracranian sau cerebral”, explică NHS.

În esență, un anevrism cerebral descrie o umflătură care se formează în interiorul unuia dintre vasele de sânge din creier. Din nefericire, această afecțiune cauzează rareori simptome, astfel încât oamenii pot trece luni sau ani de zile fără să-și dea seama că sunt afectați.

Vezi și: De ce e un medic în industria tutunului. Bundoi: E ca o masă cu trei picioare, dar România are doar două. Mi se pare grav că avem peste 5 milioane de fumători în țară

Cu toate acestea, în cazul în care anevrismul se scurge sau se rupe, consecințele pot fi devastatoare, multe dintre ele ducând la deces.

”Uneori, un anevrism poate începe să scurgă o cantitate mică de sânge. Cunoscută sub numele de sângerare santinelă, această mică scurgere poate provoca o durere de cap bruscă și extremă”, explică Bon Secours, o organizație de sănătate fără scop lucrativ.

Anevrismele se pot dezvolta în orice vas de sânge din organism, dar cele două locuri cele mai frecvente sunt artera care transportă sângele de la inimă către restul corpului și creierul.

Care sunt băuturile care cresc riscul de anevrism

Pentru a preveni aceste tipuri de evenimente, trebuie evitate băuturile care interferează cu capacitatea de coagulare a sângelui sau care cresc tensiunea arterială. Două băuturi legate de creșterea semnificativă a tensiunii arteriale atunci când sunt consumate în exces sunt băuturile pe bază de cofeină și alcoolul.

Prin urmare, Everyday Health recomandă evitarea sau limitarea băuturilor îndulcite cu zahăr, inclusiv a băuturilor carbogazoase, a sucurilor de fructe și a băuturilor energizante.

Vezi și: Sunt 6.000 de substanțe în fumul de țigară, iar peste 100 sunt asociate cu cancerul. Ce înseamnă un viitor fără fum? Bundoi: Arderea este problema

”Băuturile energizante au megadoze de cofeină și, uneori, alte stimulente. Am constatat că unii dintre cei care le folosesc ajung la spital cu accidente vasculare cerebrale sau hemoragii cerebrale grave. Aceștia sunt, de obicei, tineri, alte persoane sănătoase de 30-40 de ani”, a ecplicat reumatologul Rula Hajj-Ali, MD, potrivit Express.

Consumul mare de alcool este un alt factor de risc major pentru anevrisme și alte evenimente vasculare mortale. Acesta interacționează cu organismul într-o serie de moduri dăunătoare, dar unul dintre principalele moduri în care afectează sănătatea este prin creșterea tensiunii arteriale.

În plus, afectează capacitatea de coagulare a sângelui, ceea ce poate crește șansele de accidente vasculare cerebrale hemoragice. Acest lucru se datorează faptului că alcoolul epuizează substanțele din sânge care permit coagularea acestuia.

Vezi și: Ce greșeală faci când folosești săpunul. Cum te poți îmbolnăvi din cauza acestuia. De care ar trebui să alegi

Este important faptul că riscul de ruptură intracraniană poate fi mai semnificativ în cazul consumatorilor actuali de alcool, spre deosebire de foștii consumatori.

Unele cercetări timpurii efectuate de Asociația Americană a Inimii au constatat o creștere mai mare a tensiunii arteriale la băutorii de bere decât la cei de vin.

S-a constatat că consumul de bere creștea tensiunea arterială sistolică de trezire cu 2,9 milimetri de mercur (mmHg), în timp ce vinul creștea tensiunea sistolică în medie cu 1,9 mmHg.

Totuși, deoarece studiul a fost realizat pe bărbați sănătoși cu tensiune arterială normală, nu este clar dacă berea și vinul vor avea același efect asupra bărbaților cu tensiune arterială ridicată.

Vezi și: Cocoașa, cifoza, cauze și tratament. Ilie: Nu trebuie să stai drept ca o coloană de bambus. O înclinare mai mare devine deficit postural

Anevrismul, ce este

Un anevrism este o umflătură sau o umflătură anormală în peretele unui vas de sânge. Un anevrism poate exploda (se poate rupe), provocând hemoragii interne și ducând adesea la deces. Anevrismele de obicei nu provoacă simptome, așa că este posibil să nu știți că aveți un anevrism chiar dacă acesta este mare.

Anevrismele se pot dezvolta în mai multe părți ale corpului dumneavoastră, inclusiv:

- Aorta - vasul de sânge principal care transportă sângele de la inimă la organele vitale (anevrism aortic)

- Secțiunea de aortă care trece prin abdomenul dumneavoastră (anevrism aortic abdominal)

- Secțiunea de aortă care trece prin piept (anevrism aortic toracic)

- Vasele de sânge care alimentează creierul cu sânge (anevrism cerebral)

- Vasele de sânge din alte părți ale corpului dumneavoastră, cum ar fi picioarele, inghinalul sau gâtul (anevrism periferic)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel