Cele două băuturi care îți provoacă anevrism cerebral. Avertisment: Consecințe devastatoare. Ajung la spital cu AVC sau hemoragii grave
Două băuturi sunt legate de formarea anevrismelor cerebrale. Le consumăm în fiecare zi.
Două băuturi populare consumate la scară largă sunt legate de formarea unor anevrisme cerebrale.Milioane de oameni umblă cu anevrisme nerezolvate în creier, ceea ce îi expune la riscul unei hemoragii.
Având grijă de stilul de viață al fiecăruia, se poate preveni formarea lor, dar mulți dintre factorii de risc sunt ignorați de populația generală.
”Definiția medicală pentru un anevrism cerebral care se dezvoltă în interiorul creierului este un anevrism intracranian sau cerebral”, explică NHS.
În esență, un anevrism cerebral descrie o umflătură care se formează în interiorul unuia dintre vasele de sânge din creier. Din nefericire, această afecțiune cauzează rareori simptome, astfel încât oamenii pot trece luni sau ani de zile fără să-și dea seama că sunt afectați.
Cu toate acestea, în cazul în care anevrismul se scurge sau se rupe, consecințele pot fi devastatoare, multe dintre ele ducând la deces.
”Uneori, un anevrism poate începe să scurgă o cantitate mică de sânge. Cunoscută sub numele de sângerare santinelă, această mică scurgere poate provoca o durere de cap bruscă și extremă”, explică Bon Secours, o organizație de sănătate fără scop lucrativ.
Anevrismele se pot dezvolta în orice vas de sânge din organism, dar cele două locuri cele mai frecvente sunt artera care transportă sângele de la inimă către restul corpului și creierul.
Care sunt băuturile care cresc riscul de anevrism
Pentru a preveni aceste tipuri de evenimente, trebuie evitate băuturile care interferează cu capacitatea de coagulare a sângelui sau care cresc tensiunea arterială. Două băuturi legate de creșterea semnificativă a tensiunii arteriale atunci când sunt consumate în exces sunt băuturile pe bază de cofeină și alcoolul.
Prin urmare, Everyday Health recomandă evitarea sau limitarea băuturilor îndulcite cu zahăr, inclusiv a băuturilor carbogazoase, a sucurilor de fructe și a băuturilor energizante.
”Băuturile energizante au megadoze de cofeină și, uneori, alte stimulente. Am constatat că unii dintre cei care le folosesc ajung la spital cu accidente vasculare cerebrale sau hemoragii cerebrale grave. Aceștia sunt, de obicei, tineri, alte persoane sănătoase de 30-40 de ani”, a ecplicat reumatologul Rula Hajj-Ali, MD, potrivit Express.
Consumul mare de alcool este un alt factor de risc major pentru anevrisme și alte evenimente vasculare mortale. Acesta interacționează cu organismul într-o serie de moduri dăunătoare, dar unul dintre principalele moduri în care afectează sănătatea este prin creșterea tensiunii arteriale.
În plus, afectează capacitatea de coagulare a sângelui, ceea ce poate crește șansele de accidente vasculare cerebrale hemoragice. Acest lucru se datorează faptului că alcoolul epuizează substanțele din sânge care permit coagularea acestuia.
Este important faptul că riscul de ruptură intracraniană poate fi mai semnificativ în cazul consumatorilor actuali de alcool, spre deosebire de foștii consumatori.
Unele cercetări timpurii efectuate de Asociația Americană a Inimii au constatat o creștere mai mare a tensiunii arteriale la băutorii de bere decât la cei de vin.
S-a constatat că consumul de bere creștea tensiunea arterială sistolică de trezire cu 2,9 milimetri de mercur (mmHg), în timp ce vinul creștea tensiunea sistolică în medie cu 1,9 mmHg.
Totuși, deoarece studiul a fost realizat pe bărbați sănătoși cu tensiune arterială normală, nu este clar dacă berea și vinul vor avea același efect asupra bărbaților cu tensiune arterială ridicată.
Anevrismul, ce este
Un anevrism este o umflătură sau o umflătură anormală în peretele unui vas de sânge. Un anevrism poate exploda (se poate rupe), provocând hemoragii interne și ducând adesea la deces. Anevrismele de obicei nu provoacă simptome, așa că este posibil să nu știți că aveți un anevrism chiar dacă acesta este mare.
Anevrismele se pot dezvolta în mai multe părți ale corpului dumneavoastră, inclusiv:
- Aorta - vasul de sânge principal care transportă sângele de la inimă la organele vitale (anevrism aortic)
- Secțiunea de aortă care trece prin abdomenul dumneavoastră (anevrism aortic abdominal)
- Secțiunea de aortă care trece prin piept (anevrism aortic toracic)
- Vasele de sânge care alimentează creierul cu sânge (anevrism cerebral)
- Vasele de sânge din alte părți ale corpului dumneavoastră, cum ar fi picioarele, inghinalul sau gâtul (anevrism periferic)
-
Nivelul ridicat de Fier, asociat cu diabetul17.12.2025, 22:02
-
Alimentele care cresc riscul de infarct cu 46%17.12.2025, 21:20
-
-
De ce să eviți purtarea zilnică a chiloților tanga. Medicii, avertisment17.12.2025, 19:50
-
Alimentele care îți distrug creierul17.12.2025, 18:53
Cum ne spune creierul că ne este foame sau suntem sătui
Cea mai cruntă boală despre care nu ți-a vorbit nimeni: Batten. Palatul Parlamentului se luminează turcoaz
Deficitul de colină la tineri, risc crescut de afectare cerebrală timpurie
Boala care paralizează mușchii poate fi depistată cu 10 ani înainte: testul care dă speranță
Lucrul care îți distruge creierul. Îl faci imediat ce deschizi ochii
Lucrul care îți distruge creierul. Îl faci imediat ce deschizi ochii. Și nu, nu este vorba de butonatul telefonului.
Claritate pentru minte: Când să investigăm semnalele neurologice
Medicamentele frecvent utilizate, asociate cu un risc mai mare de demență
Aceste medicamente extrem de frecvent utilizate sunt asociate cu un risc crescut de demență.
Activitatea care menține funcționarea creierului
Secretele percepțiilor comune. Ce se întâmplă în creier
"Curățarea creierului” în timpul somnului poate reduce riscul de demență. Cum faci asta
Semnele unui anevrism cerebral care nu trebuie ignorate, avertizează un medic
Persoanele cu sindromul picioarelor neliniștite, risc crescut de Parkinson
Grupa de sânge care ar putea crește riscul unui AVC înainte de 60 de ani
Probleme cu auzul? Simptomul banal al bolii Parkinson. Apare cu mulți ani înainte de apariția bolii
Noi descoperiri privind riscul de Parkinson prin pierderea auzului. Cu fiecare 10 decibeli pierduți, riscul de Parkinson crește cu 57%
