Cocoașa, cifoza, cauze și tratament. Ilie: Nu trebuie să stai drept ca o coloană de bambus. O înclinare mai mare devine deficit postural

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cocoasa - FOTO: Freepik@kjpargeter
cocoasa - FOTO: Freepik@kjpargeter

Cocoașa, denumită medical cifoză, este o rotunjire exagerată, în față, a părții superioare a spatelui.

Cocoașa la persoanele în vârstă apare din cauza unei slăbiciuni a oaselor coloanei vertebrale care le face să se comprime sau să se fisureze. Alte tipuri de cifoză pot apărea la sugari sau adolescenți din cauza malformațiilor coloanei vertebrale sau a blocării oaselor coloanei vertebrale în timp.

Cifoza ușoară cauzează puține probleme. Cifoza severă poate provoca dureri și poate fi desfigurantă. Tratamentul pentru cifoză depinde de vârsta dumneavoastră, precum și de cauza și efectele curburii.

În plus, în zilele noastre, cocoașa poate să apară și din cauza posturii incorecte pe care o adoptăm atunci când stăm pe scaun. 

Cocoașa, cauze

Oasele (vertebrele) care alcătuiesc o coloană vertebrală sănătoasă arată ca niște cilindri stivuiți într-o coloană. Cifoza apare atunci când vertebrele din spate devin mai mult în formă de pană.

”Postura este un efect. Cauza care stă în spatele unui posturi deficitare și inclusiv observarea acestui pattern postural, cunoscut sub numele de cifoză toracală, este, de fapt, o deficiență musculară, adică slăbiciune musculară. Nu avem suficienți mușchi pentru a ne păstra un aliniament vertebral optim. 

Vezi și: Cum se poate reduce consumul de sare. Ce soluție au găsit americanii. Bilic: Sarea ne învață și porția corectă

Noi suntem o ființă dinamică, prin urmare, nu există o singură poziție în care să stăm. De aceea, nici statul pe scaun prelungit nu este atât de corect, însă avem niște repere.

Când vorbim despre cocoașă, majoritatea se referă la etajul toracal. Cocoașa efectiv ne duce spre înainte, umerii se rotunjesc și apare o rotunjire exagerată a spatelui. 

Femeile au un reper foarte clar: la nivelul benzii sutienului. Dacă lucrurile nu sunt corectate și nu avem parte de exerciții fizice, pot apărea și fenomene de tasare vertebrală, deci distrugerea structurii osoase, dar şi apariţia fenomenului de hernie de disc, mult mai rar întâlnit la nivelul etajului toracal, dar totuși trebuie menționat”, a explicat Alexandru Ilie, fizioterapeut, la Antena 3 CNN.

Forma vertebrelor poate fi modificată prin:

- fracturi. Vertebrele rupte pot duce la curbarea coloanei vertebrale. Fracturile de compresie, care pot apărea în cazul unui os slăbit, sunt cele mai frecvente. Fracturile de compresie ușoare adesea nu produc semne sau simptome vizibile.

- osteoporoză. Oasele slabe pot provoca curbura coloanei vertebrale, mai ales dacă vertebrele slăbite dezvoltă fracturi de compresie. Osteoporoza este mai frecventă la femeile în vârstă și la persoanele care au luat corticosteroizi pentru perioade lungi de timp.

- degenerarea discurilor. Discurile moi, circulare, acționează ca perne între vertebrele vertebrale. Odată cu vârsta, aceste discuri se aplatizează și se micșorează, ceea ce agravează adesea cifoza.

- Boala Scheuermann. Numită și cifoza lui Scheuermann, această boală începe de obicei în timpul creșterii care are loc înainte de pubertate.

- Alte probleme. Oasele coloanei vertebrale care nu se dezvoltă corespunzător înainte de naștere pot provoca cifoză. Cifoza la copii poate fi asociată și cu anumite afecțiuni medicale, cum ar fi sindromul Ehlers-Danlos, notează Mayo Clinic.

Vezi și: Apa cu clorofilă, remediu pentru anemia prin deficit de fier. La ce trebuie să fiți atenți înainte de a lua suplimente de clorofilă

Cocoașa, cum să scapi de ea

”Hamul este o orteză.  Acestea trebuie recomandate de către ortoped. Niciodată nu cumpăr de pe internet ceva care să îmi fixeze spatele, pentru că îmi scot din funcţie musculatura. Îmi slăbesc şi mai mult musculatura fixându-mi scheletul cu ajutorul unui sistem de fixare. 

Creierul sesizează că am o îmbunătățire posturală, dar fără un efort muscular. Prin urmare dezactivează resursa musculară. Din acest motiv, nu recomand niciodată hamurile posturale să fie utilizate ca și echipamente de îmbunătățire a posturii. E o mare păcăleală.

Ele sunt extrem de utile în urma operațiilor, a intervențiilor chirurgicale, atunci când neurochirurgul sau ortopedul ne oferă această indicație de a utiliza un corset pe care să îl avem, astfel încât să ne securizeze vertebrele care au fost intervenite chirurgical. 

Gadgeturile de astăzi sunt foarte inteligente. Eu o numesc terapie posturală inteligentă. Se așează pe sub haine și este un senzor care în momentul în care este înclinat mai mult de 15 grade, acesta vibrează.

El îți oferă practic o monitorizare a deficitului postural, adică îți arată de câte ori ai stat prost pe parcursul zilei, cât și o progresie prin comparație. Te lasă să te duci în această mișcare de flexie blândă, dar nu mai mult de 15 grade care deja devine un deficit postural. Nu trebuie să stai drept ca o coloană de bambus, dar nu mai mult de 15 grade, care devine un deficit postural”, a mai spus fizioterapeutul.

Vezi și: Galantamina, un compus prezent în ghiocei, benefică în ameliorarea bolii Alzheimer. Ce alte proprietăți mai are, dar și care sunt efectele adverse

Cocoașa, diagnostic

În general, furnizorul dumneavoastră de servicii medicale va efectua o examinare fizică amănunțită, inclusiv verificarea înălțimii dumneavoastră. Este posibil să vi se ceară să vă aplecați în față de la talie în timp ce furnizorul vă examinează coloana vertebrală din lateral. De asemenea, este posibil să vă supuneți unui examen neurologic pentru a vă verifica reflexele și forța musculară.

”Se fac teste în care se stabilește dacă cifoza este una la nivel de atitudine, adică dacă ai mobilitate în extensie și îți permite să anticipezi un răspuns de corecție posturală sau ai o atitudine la nivel de postură, deci este o structură cifotică, nu mai ai această structură și singurul obiectiv pe care îl stabilești este frânarea evoluției în cifoză”, a mai explicat fizioterapeutul Alexandru Ilie.

Adică peste 5 ani vei rămâne la fel. În ambele situații, exercițiile fizice prin programe personalizate sunt cele care te pot ajuta să îmbunătățești patternul postural, atât din punct de vedere cantitativ. În acest sens, asemenea dispozitive ne ajută foarte mult, pentru că creierul se obișnuiește cu o postură greșită, pe care o consideră ca fiind corectă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel