Cum se poate reduce consumul de sare. Ce soluție au găsit americanii. Bilic: Sarea ne învață și porția corectă

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cum se poate reduce consumul de sare. FOTO: Freepik @azerbaijan_stocker
cum se poate reduce consumul de sare. FOTO: Freepik @azerbaijan_stocker

Specialiștii recomandă limitarea consumului de sare la maximum 5 grame pe zi. Conștientizarea cantității de sare pe care o aducem în organism ne poate ajuta și să învățăm care este porția corectă de mâncare.

Sarea este unul dintre mineralele esențiale ale organismului și împreună cu potasiul ajută la reglarea nivelului de apă din corp, prin menținerea fluidelor în celulele sanguine, având rol electrolitic.

De partea cealaltă, un consum prea mare de sare, peste limitele recomandate de OMS, adică de maximum 5 grame pe zi, în care este inclusă sarea adăugată la gătit, cea din legume și carne, dar și cea din produsele ultraprocesate, despre care se știe că sunt pline de sare,  poate duce la probleme cu hipertensiunea, care la rândul său este factor de risc pentru apariția bolilor cardiovasculare.

”La consumul de sare, recomandările sunt limitate și noi ne-am dori mai mult. Șa capitolul sare, tot ce este sărat ne place și avem tendința, mă uit la oamenii din jurul meu, pun mâna pe solniță și pun sare în mâncare înainte să o guste.

Este un obicei, un automatism. Din cauza asta americanii, cum sunt ei mai extremiști, au hotărât ca în restaurante să nu mai existe solnițe pe masă, ca să nu le mai dea voie oamenilor să pună, nejustificat, sare în mâncare”, a declarat nutriționistul Mihaela Bilic, la Vorbește lumea de la Pro TV.

Vezi și: Soția, oglinda soacrei. Cum provoacă BAIA scandalul în cuplu. Leca: El nu știe să facă nimic, așa că se căsătorește cu femeia care seamănă cu mama lui

Riscurile consumului exagerat de sare

Potrivit medicului, recomandarea cu privire la sare este dată de faptul că aceasta reține apa, ”dar pe lângă asta, biata inimă trebuie să compenseze cu lichid și să scoată prin intermediul rinichilor excesul de sare, deci îi dă de muncă foarte mult, și cam 30% din populație are hipertensiune din cauza excesului de sare din alimentație”, a mai spus nutriționistul.

De altfel, Mihaela Bilic a exemplificat mai multe alimente care conțin sare, tocmai pentru a conștientiza populația care este este cantitatea de sare pe care o putem avea pe masă, în afara celei dn solniță.

”Nici nu ne gândim câtă sare este în anumite produse, pentru că este ca la zahăr, cu cât ne învățăm papilele gustative cu un gust mai sărat, cu atât avem tendința să creștem cantitatea de sare.

Toată lumea știe că toate ronțăielile, covrigei, semințe, sticksuri, chipsuri,  sunt foarte bogate în sare.

Aici avem echivalentul unui gram de sare”, a precizat nutriționistul.

Astfel, la capitolul brânzeturi, un gram de sare este cuprins în 45 de grame de cașcaval sau telemea, respectiv 30 de grame de brânză cu mucegai.

”Am mâncat două feliuțe de pastramă, un gram de sare, la două feliuțe de somon afumat, un gram de sare, în 8-9 măsline avem un gram de sare”, spune Mihaela Bilic, care adaugă că ”veștile sunt bune, pentru că sarea ne învață și porția corectă.

Toate aceste produse eu le consider un fel de superfood, adică în brânză avem concentrate proteinele și grăsimile din lapte și avem sare și atunci brânza nu se consumă cu sutele de grame, iar cantitatea corectă de brânză este de 50 de grame, nu numai pentru siluetă, dar și din cauza conținutului de sare.

Ne învață și porția de pâine, în două felii mai mari, avem un gram de sare, la fel, toate afumăturile, produsele crud-uscate, la capitolul carne, conțin multă sare, pentru că este un agent de conservare și atunci când este sărat, iată că ține mai mult.

Mezelurile nu se mănâncă cu sutele de grame, ci cu zecile.

Natura a pus sare și în alimentele proaspete, avem sare și în lapte, în legume, însă tot ce înseamă mezeluri, brânzeturi, sosuri, afumături, murături, acestea sunt alimente care deja au sarea la pachet, așa că putem să le consumăm ca pe niște condimente”, a mai spus nutriționistul.

Vezi și: Galantamina, un compus prezent în ghiocei, benefică în ameliorarea bolii Alzheimer. Ce alte proprietăți mai are, dar și care sunt efectele adverse

4 condimente benefice pentru tensiunea arterială. Dietetician: Un adaos excelent la multe feluri de mâncare sărate

Condimentele sunt parte integrată din viața și alimentația noastră, de sute de ani. Mai multe, unele dintre ele sunt folosite și în medicină, pentru proprietățile benefice pe care le au pentru sănătate. În vremurile actuale, popularitatea condimentelor este atât de extinsă, încă multe dintre bucătăriile din lume au condimente ce demult se găseau doar în anumite regiuni de pe glob.

De altfel, unele dintre condimente pot să înlocuiască cu succes sarea, în cazul persoanelor care au predispoziție spre hipertensiune (tensiune mărită), ce ar putea duce la boli de inimă sau boli metabolice.

Pentru a gestiona tensiunea arterială crescută, ținând cont de dietă, opțiunile alimentare precum somonul și avocado (cu un conținut bogat în acizi grași Omega 3) și legumele cu frunze verzi pot ajuta la scăderea nivelului tensiunii arteriale. Așa cum este deja cunoscută corelația dintre sare și hipertensiunea arterială, evitarea alimentelor care sunt bogate în sodiu este o modalitate de avă menține în mod eficient valorile tensiunii în limitele normale.

Potrivit Asociației Americane a Inimii, regula generală este de a nu depăși 2.300 de mg de sodiu pe zi, iar în cazul hipertensivilor, aceasta nu trebuie să depășească 1.500 mg de sodiu pe zi, în timp ce OMS recomandă un consum de maximum 5 grame de sare pe zi, cantitate în care este inclusă și cea care se găsește în alimente, deși mare parte din populație consumă chiar dublul recomandat. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Apa cu clorofilă, remediu pentru anemia prin deficit de fier. La ce trebuie să fiți atenți înainte de a lua suplimente de clorofilă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel