De ce e un medic în industria tutunului. Bundoi: E ca o masă cu trei picioare, dar România are doar două. Mi se pare grav că avem peste 5 milioane de fumători în țară

EXCLUSIV
De ce e un medic în industria tutunului - Foto: Freepick @minervastudio
De ce e un medic în industria tutunului - Foto: Freepick @minervastudio

De ce este un medic în industria tutunului. Cifre alarmante pentru România în ceea ce privește fumatul.

"Din păcate, în România, în momentul de față sunt peste 5 milioane de fumători, ceea ce mie mi se pare destul de grav", a sps Mihai Bundoi. 

Probabil este o poziție inedită, pentru că, în general, medicii se află pe partea cealaltă a baricadei și spun lasă-te de fumat! tocmai pentru că fumatul are un impact negativ asupra sănătății, în schimb, lumea nu se lasă de fumat, în ciuda luptei medicilor împotriva fumatului.

Pe de altă parte, industria farma nu înseamnă doar logistică, marketing, ci și cercetare, studii, un efort științific deosebit. Mai mult, astăzi vorbim de tratamente inovative pentru cancer, pentru SIDA și pentru multe alte boli, la fel cum vorbim și despre soluții în cazul fumătorilor. Dar, toate aceste descoperiri nu ar fi fost posibile fără efortul logistic și managementul industriei farma, de la livrarea de medicamente, până la studiile clinice care fundamentează cercetarea și schimbă perspectivele.

VEZI ȘI: Sunt 6.000 de substanțe în fumul de țigară, iar peste 100 sunt asociate cu cancerul. Ce înseamnă un viitor fără fum? Bundoi: Arderea este problema

Philip Morris International și-a propus să construiască un viitor fără fum în care țigările să fie înlocuite cu alternative mai puțin dăunătoare, validate științific. Pentru a-și îndeplini acest obiectiv, PMI desfășoară vaste programe de cercetare și evaluare a produselor sale fără fum, se află în dialog permanent cu comunitatea științifică și încurajează experții independenți să verifice rezultatele acestor cercetări.

Întrebat de ce este un medic în industria tutunului, Mihai Bundoi, Head of Scientific and Medical Affairs la Philip Morris România a explicat că: "România, ca toate celelalte țări, are politici de sănătate în ceea ce înseamnă controlul fumatului și al tutunului, are o legislație cât se poate de clară și cu toate acestea are peste 5 milioane de fumători și numărul crește cu 1 - 2% la un an sau chiar doi".

"Ceea ce putem observat din aceste cifre este că e clar că aceste politici de sănătate au o eficiență până într-un anumit punct. După acest punct, eficiența ar putea fi optimizată. Hai să vedem situația asta ca o masă cu trei picioare. O masă cu trei picioare probabil e cea mai stabile structuri fizice care ne înconjoară, nu se clatină niciodată. Această masă cu trei picioare, pentru noi, are doua două picioare:

- prevenția fumatului

- toate campaniile de renunțare la fumat.

Lipsește cel de-al treilea picior: ce facem cu cei care continuă să fumeze. Cei 5 milioane care nici nu scad, dar continuă să crească", a declarat Mihai Bundoi, în exclusivitate pentru DC Medical.

"Întotdeauna trebuie să încercăm să adaptăm și să ne axăm la realitățile care ne înconjoară și să încercăm să învățăm permanent din insuccesele noastre. Este foarte clar că cel puțin măsurile destinate strict adulților care fumează poate nu sunt cele care trebuie să fie.

Atunci, corporațiile, cum e și Philip Morris Internațional, și-au asumat dorința și rolul de a investi în inovație, în cercetare, preluând experiența din industria farmaceutică în ceea ce înseamnă experiența bună de laborator, de studiu clinic, se fac cercetări, se dezvoltă noi produse, studiate din punct de vedere toxicologic, din punct de vedere al influenței asupra celulei vii, din punct de vedere al influenței pe țesuturile animale și se merge până în stadiile de post-marketing, când se fac studii de evaluare, de piață, de percepție a clienților și așa mai departe", a mai spus medicul Mihai Bundoi.

În ultimii doi ani, Mihai Bundoi a ocupat poziția de Director Executiv al asociației care reunește companiile farmaceutice americane prezente pe piața românească. Este absolvent al UMF Carol Davila București, cu dublă specializare, medic și  fiziokinetoterapeut. De asemenea, are un MBA al The Open University, UK, precum și un Masterat în Administrarea Sistemelor de Sănătate în cadrul Universității București.

 

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel