Centru de Transfuzie Teleorman: un deficit mai mare se înregistrează la grupele cu Rh negativ

Adisa Codruț |
Data publicării:
Sânge
Sânge

În Teleorman, cererea de sânge venită din partea spitalelor nu poate fi acoperită, în condiţiile în care numărul persoanelor care se prezintă zilnic la Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) din judeţ este, în medie, mai mic de zece.

Transfuzie, deficit. "Cererea de sânge este mare şi nu facem faţă. Putem să acoperim până la 50% din cererea spitalului şi mă refer la pacienţii care au nevoie cronică de transfuzii de sânge, gen oncologie. În situaţia în care sunt cazuri acute, fie intervenţii chirurgicale, fie accidente, atunci, din rezerva de sânge a centrului, onorăm solicitările respective. Şi au de aşteptat pacienţii care necesită cronic transfuzii", a declarat, luni, pentru AGERPRES, directorul CTS Teleorman, dr. Daniela Ciobanu.

În ceea ce priveşte numărul de donatori, la centru se prezintă, în medie, între 8 şi 10 persoane pe zi, iar pentru a asigura necesarul de sânge din spitale este nevoie de 15-20 de donatori pe zi. "Cerere de sânge este pentru toate grupele, însă un deficit mai mare se înregistrează la grupele cu Rh negativ, fiind vorba de un număr limitat de donatori", a precizat directorul CTS Teleorman.

Campaniile de donare reprezintă o soluţie temporară pentru refacerea stocului de sânge, iar scopul lor nu este acela de a avea un număr de potenţiali donatori, ci de a fideliza donatorii. "În acest an am avut o campanie de donare (...). Numai că acea campanie s-a limitat la prezentarea la donare o singură dată a personalului angajat, cu toată insistenţa noastră de a reveni la donare. Din păcate, din numărul de donatori prezentaţi, nu am avut nici măcar 5% care să revină. Campanii s-au mai organizat (...), dar nu am avut aşa succes cu donarea, în sensul că vin atunci, de exemplu, 20 de persoane şi atât (...), punctual. Însă scopul donării nu este să avem un număr de donatori, ci să fidelizăm donatorii", a explicat Daniela Ciobanu.

Sângele donat este trimis către spitalele din judeţ, însă CTS trebuie să onoreze şi cererile venite din partea altor spitale din ţară, mai ales din Bucureşti, acolo unde sunt internaţi pacienţi din judeţul Teleorman. Persoanele care donează sânge beneficiază de un set de analize gratuite, de o zi liberă de la serviciu şi de bonuri valorice. În plus, cei care donează constant sunt feriţi de accidente vasculare cerebrale sau infarct. "Sângele recoltat se reface cantitativ în câteva ore, iar calitativ, în câteva zile, dacă persoana care a donat se hidratează corespunzător şi consumă alimente sănătoase", a adăugat directorul CTS Teleorman.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel