Cerealele și baconul, de evitat în hipertensiune. Afectează mai tare tensiunea arterială
Aceste două alimente trebuie evitate de persoanele cu hipertensiune arterială.
Experții au emis un avertisment privind alimentele populare de mic dejun care pot fi dăunătoare persoanelor cu hipertensiune arterială, o afecțiune gravă care poate pune viața în pericol.
Hipertensiunea arterială, ce este
Hipertensiunea arterială, cunoscută și sub numele de hipertensiune, apare atunci când inima trebuie să lucreze mai mult pentru a pompa sângele în întregul corp. În timp, această presiune suplimentară poate provoca daune semnificative organelor vitale, inclusiv inimii, și este asociată cu probleme de sănătate grave, cum ar fi bolile de inimă, accidentele vasculare cerebrale și demența.
Din fericire, ajustările dietetice pot ajuta la gestionarea și reducerea nivelurilor de tensiune arterială, potrivit NHS.
Hipertensiunea arterială și dieta
Deși consumul excesiv de sare este recunoscut pe scară largă ca un factor major care contribuie la hipertensiune, nu este singurul factor dietetic de luat în considerare. Experții de la Health Match au identificat două alimente comune de mic dejun care ar trebui evitate de cei care doresc să-și controleze tensiunea arterială.
Cerealele îndulcite
Multe cereale de mic dejun comercializate ca fiind "sănătoase" s-ar putea să nu fie cea mai bună alegere pentru a-ți începe ziua. Health Match subliniază că "cele mai multe ambalaje de cereale sunt înșelătoare", conținând adesea zaharuri adăugate, în ciuda afirmațiilor de beneficii pentru sănătate datorită cerealelor integrale și nutrienților, potrivit Express.
Cercetările arată că o singură cană de cereale poate conține niveluri de zahăr echivalente cu cele găsite în trei fursecuri cu chipsuri de ciocolată. Consumul ridicat de zahăr poate inhiba producția de oxid nitric, esențial pentru dilatarea arterelor, ceea ce poate duce la creșterea tensiunii arteriale. În plus, aportul excesiv de zahăr contribuie la creșterea în greutate, un factor de risc semnificativ pentru hipertensiune.

Bacon - FOTO: Freepik@zelenevskayadarya
Bacon
Un aliment de bază al mic dejunului, baconul este un alt aliment care poate crește nivelurile de tensiune arterială. Health Match avertizează că carnea procesată, cum ar fi baconul și șunca, prezintă riscuri pentru sănătate pentru persoanele cu hipertensiune din cauza conținutului său ridicat de sodiu.
Doar patru felii de bacon conțin aproximativ 660 mg de sodiu, aproape jumătate din limita zilnică recomandată de 1.500 mg. Consumul de carne procesată și grasă poate duce la obezitate și ateroscleroză, îngustând pereții arteriali și provocând hipertensiune.
Recomandări suplimentare
Pentru a preveni hipertensiunea arterială, NHS recomandă persoanelor cu hipertensiune să:
- Mențină o dietă sănătoasă și echilibrată
- Facă exerciții fizice regulate, vizând cel puțin 150 de minute pe săptămână
- Pierdă în greutate dacă sunt supraponderali
- Limiteze aportul de sare prin evitarea alimentelor sărate și prin a nu adăuga sare la mese
- Consume nu mai mult de 14 unități de alcool pe săptămână
- Reducă aportul de cafeină din cafea, ceai și băuturi îndulcite
- Evite fumatul
Prin aceste ajustări dietetice și schimbări de stil de viață, persoanele pot face pași proactivi spre gestionarea eficientă a tensiunii arteriale.
-
-
-
Cât de murdare sunt pernele tale. Descoperirea care te va șoca08.11.2025, 12:00
-
-
Cum faci renumita salată Coleslaw: rețeta cremoasă și irezistibilă07.11.2025, 21:59
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
