Ciocolata, efect nesperat asupra unui organ vital. Cum o consumi, studiu
Ciocolata are un efect nesperat benefic asupra unui organ vital din organismul uman, arată un nou studiu.
Consumul de ciocolată cel puțin o dată pe săptămână este legat de un risc redus de boli de inimă, potrivit unei cercetări publicate astăzi în European Journal of Preventive Cardiology (link), un jurnal al Societății Europene de Cardiologie (ESC).
„Studiul nostru sugerează că ciocolata ajută la menținerea sănătății vaselor de sânge ale inimii”, a declarat autorul studiului, Dr. Chayakrit Krittanawong, de la Baylor College of Medicine, Houston, Texas.
„În trecut, studiile clinice au arătat că ciocolata este benefică atât pentru tensiunea arterială, cât și pentru mucoasa vaselor de sânge”, a continuat el. „Am vrut să văd dacă afectează vasele de sânge care furnizează sânge inimii (arterele coronare) sau nu. Și dacă o face, este benefic sau dăunător?” a explicat cercetătorul.
Cercetătorii au efectuat o analiză combinată a studiilor din ultimele cinci decenii care examinează asocierea dintre consumul de ciocolată și boala coronariană (blocarea arterelor coronare). Analiza a cuprins șase studii cu un număr total de 336.289 de participanți care au raportat consumul de ciocolată.
În timpul unei urmăriri mediane de aproape nouă ani, 14.043 de participanți au dezvoltat boală coronariană și 4.667 au avut un atac de cord (când boala coronariană progresează și fluxul de sânge către inimă este brusc blocat).
Reduce riscul cu 8%
În comparație cu consumul de ciocolată mai puțin de o dată pe săptămână, consumul de ciocolată mai mult de o dată pe săptămână a fost asociat cu un risc scăzut cu 8% de boală coronariană.
Dr. Krittanawong spune că „ciocolata conține nutrienți sănătoși pentru inimă, cum ar fi flavonoide, metilxantine, polifenoli și acid stearic, care pot reduce inflamația și pot crește colesterolul bun (lipoproteină de înaltă densitate sau colesterol HDL).”
El a menționat că studiul nu a examinat dacă un anumit tip de ciocolată este mai benefic și dacă există o dimensiune ideală a porției. „Ciocolata pare promițătoare pentru prevenirea bolii coronariene, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a stabili cât de multă și ce tip de ciocolată ar putea fi recomandate”, a spus el.
Cu toate că nu este clar cât de multă ciocolată este cantitatea optimă, dr. Krittanawong a avertizat împotriva supraalimentării. El a spus: „Cantitățile moderate de ciocolată par să protejeze arterele coronare, dar este posibil ca asta să nu se întâmple în cazul cantităților mai mari. Caloriile, zahărul, laptele și grăsimile din produsele disponibile în comerț trebuie luate în considerare, în special la diabeticii și la persoanele obeze”.
-
-
Noile ghiduri pentru tensiunea arterială extind criteriile de diagnostic15.12.2025, 21:02
-
Manichiura cu gel, pericol pentru unghii. Semnul banal adesea ignorat15.12.2025, 19:55
-
Jumătate dintre pacienții cu COVID-19 dezvoltă long-COVID15.12.2025, 19:11
-
Inima ta e în pericol și nici nu știi! Care este cea mai mare greșeală pe care o faci
Un test simplu poate prezice mai bine riscul de boli cardiovasculare decât cel standard
Bolile de inimă, diagnosticate diferit. Testul privind valoarea colesterolului nu mai este de actualitate.
Testul care îți arată din timp dacă inima ta e în pericol înainte de apariția simptomelor
Care este tensiunea arterială normală?
Tratamentele naturiste, desființate de medici: Inima nu e tigaie murdară. Arterele nu sunt țevi de bucătărie
Ce se întâmplă când tensiunea arterială scade sub 120 mm Hg
Inima, afectată iremediabil. Lucrul inevitabil care o devastează
Inima, afectată iremediabil. Lucrul inevitabil care o devastează. Nu scăpăm niciunul.
Simptome care arată o problemă de inimă
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare
Noile valori la care se consideră că ai hipertensiune
Colesterol mare: 4 metode să-l scazi rapid
Antidotul care reduce semnificativ colesterolul ridicat. Are efect major
Antidotul care reduce semnificativ colesterolul ridicat. Are efect major.
Un aditiv din plastic, asociat cu peste 356.000 de decese cauzate de bolile de inimă
Aditivul găsit la orice pas, asociat cu decesele din cauze cardiovasculare. Crește dramatic inflamația din organism.
Alimentele care afectează creierul și cresc tensiunea arterială
Cum să oprești colesterolul rău înainte să-ți distrugă inima
Oscilațiile de calciu din rinichi pot preveni hipertensiunea
Valoarea pulsului care trebuie să te alarmeze. Medicii cardiologi avertizează: Suni la 112
EXCLUSIV Metode pentru tratarea inimii și a vaselor mari fără operație. Prof. dr. Horațiu Moldovan: Orice complicație, rezolvată imediat
Schimbări radicale în tratarea colesterolului și riscului cardiovascular
EXCLUSIV TAVI, umbrela care salvează vieți. Prof. dr. Horațiu Moldovan: Intră în inimă ca o umbrelă în tocul ei. Se deschide acolo unde e nevoie
Exces de decese cardiace post-COVID. Situația nu revine la normal
Val de decese după pandemia de COVID. Epidemia invizibilă care te omoară după pandemie.
