CNAS, decizie: Medicamentele pentru diabet, posttransplant și unele boli rare, prin farmacii cu circuit deschis

Dana Lascu |
Data publicării:
Ordin
Ordin

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a decis ca medicamentele pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor cu diabet, în posttransplant și unele boli rare să fie eliberat prin farmacii cu circuit deschis. De asemenea, Ordinul prevede și includerea unor noi boli rare în programele naționale, dar și noul model de Chestionar de evaluare pentru includerea în tratamentul acestora. 

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a publicat un Ordin pentru modificarea și completarea Normelor tehnice de realizare a programelor naționale de sănătate curative. Acesta aduce câteva midificări. 

În primul rând, ordinul prevede că „medicamentele specifice pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavoilor cu diabet zaharat, pentru tratamentul stării posttransplant al pacienților transplantați, cu excepția tratamentului recidivei hepatitei cronice la pacienții cu transplant hepatic, pentru pacienții cu unele boli rare (mocoviscidoză, scleroză laterală amiotrofică, angiodemul ereditar, fibroza pulmonară idiopatică, maladia Duchenne, sindromul Prader Willi, neuropatie optică ereditară Leber și limfangioleiomiomatoză) se eliberează prin farmaciile cu circuit deschis”. 

De asemenea, medicamentele specifice care se acordă pe perioada spitalizării bolnavilor incluși în Programul național de oncologie precum și a bolnavilor cu unele boli rare incluși în Programul național de tratament pentru boli rare „se eliberează prin farmaciile cu circuit închis ale unităților sanitare; achiziționarea acestora se realizează de către unitatea sanitară, cu respectarea legislației în domeniul achizițiilor publice, la prețul de achiziție, care în cazul medicamentelor nu poate depăși prețul de decontare aprobat în condițiile legii”. 

Ordinul aprobă și „Creditele bugetare de angajament aferente programelor naționale de sănătate curative pentru anul 2020”, având atașat lista cu sumele alocate pe fiecare program curativ. 

La „programul național pentru boli rare” se fac mai modificări: se adaugă, la secțiunea Activități și mucopolizaharidoza Tip IV A (Sindromul Morquio) - bolnavi de orice vârstă cu diagnostic confirmat. 

De asemenea, se adaugă la capitolul boli rare - medicamente incluse condiționat utilizate în tratametul spitalicesc: bolnavii adulți cu boala Crohn luminală non-activă / ușor activă, cu fistule perianale complexe atunci când fistulele prezintă un răspuns inadecvat la cel puțin un tratament convențional sau biologic;  bolnavi cu alfa - manozidoză ușoară până la moderată cu manifestări non-neurologice; bolnavi cu deficit de tripeptidil peptidază-1 (TPP1); limfangioleiomiomatoză - bolnavi cu limfangioleiomiomatoză sporadică, cu boală pulmonară moderată sau funcție pulmonară în declin. 

De asemenea, prin acest ordin se modifică o parte dintre indicatorii de evaluare și costul mediu per bolnav la câteva boli rare. Nu în ultimul rând, Ordinul are anexat noul Chestionar de Evaluare pentru includerea în Programul național de boli rare - tratament medicamentos pentru boala Fabry, boala Pompe, tirozinemia, mucopolizaharidoza tip I (sindromul Hurler), mucopolizaharidoza tip II (sindromul Hunter), afibrinogenemie congenitală, sindromul de imunodeficiență primară, mucopolizaharidoza tip IV A (sindromul Murquio) și boala Castelman. 

Ordinul și chestionarul le găsiți AICI. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel