Colangita biliară primitivă, Radu Gănescu: Cel mai important este să înțelegem diagnosticul

Radu Gănescu, președinte COPAC
Radu Gănescu, președinte COPAC

Radu Gănescu, președintele COPAC, a explicat, la dezbaterea despre colangita biliară primitivă, că cel mai important pentru un pacient este să înțeleagă diagnosticul, să se informeze cu privire la afecțiunea pe care o are și să fie conștient de faptul că medicina evoluează, astfel încât, prin tratament, poate câștiga lupta cu boala.

"Cel mai important este să înțelegem diagnosticul pe care îl avem.
De multe ori un cetățean care devine pacient este pus în fața faptului împlinit, iar această veste pentru el devine o povară, crezând că nu se va mai vindeca, va ajunge o povară pentru familie și pentru societate.
Realitatea nu este așa și de aici și rolul nostru, a asociațiilor de pacienți, a medicilor care vin alături de noi să ne informeze, și să spună, că până la urmă, indiferent de boala pe care o avem, important este cum o gestionăm, cum o tratăm, cum o luăm ca pe un partener al nostru pentru că vom fi cu această boală pe un parcurs foarte lung, și să ne gândim că este o luptă pe care oricare dintre noi o poate duce până la capăt", a declarat Radu Ganescu. 

Președintele COPAC subliniază faptul că medicina evoluează accelerat, astfel că multe afecțiuni care eral fatale în trecut, astăzi sunt tratabile.

"Mulți dintre pacienții cu probleme hepatice acum zece ani, dacă discutam despre vindecarea de hepatita C spuneau că nu este posibil sau spuneau că singura opțiune este decesul. Astăzi vorbim despre pacienți tratați, de pacienți care s-au vindecat, ceea ce înseamnă că nlucrurile nu mai sunt la fel. Trebuie să ne gândim că medicina evoluează, apar inovații. Ca exemplu, un pacient care în anii 80 era diagnosticat cu HIV Sida, era un om care avea deja cumpărăturile pentru ultimul drum făcute. Azi vorbim de pacienți care ajung la 80, 90 de ani, sunt bunici, sunt străbunici, și ăți duc boala fără să aibă nicio părere de rău pentru că parcursul lor s-a schimbat", A adăugat acesta. 

Acesta mai spune că în ultimii 30 de ani în România s-au schimbat multe lucruri în bine la capitolul sănătate, însă ar mai fi totuți câteva de pus la punct.

"În momentul în care este diagnosticat, pacientul vrea să aibă acces la cel mai bun medic, la cel mai bun tratament și în condiții cât mai bune. Lucrurile acestea nu se întâmplă și cu toții vedem că sistemul de Sănătate nu poate să aducă toate lucrurile astea. Nu cred că se întâmplă nicăieri în lume o astfel de performanță, dar noi încercăm să îmbiunătățim: să ai un tratament, să rămână medicii în România și să avem condiții mai bune în spitale. Evident, aceste lucruri nu se schimbă peste noapte și e normal să apară nemulțumiri", a completat acesta. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel