Colesterolul mărit? Vezi ce riscuri sunt

Adisa Codruț |
Data publicării:
Colesterolul LDL mărit aproape dublează riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare
Colesterolul LDL mărit aproape dublează riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare

Creșterea colesterolului presupune un risc mai mare de afecțiuni cardiovasculare. Totuși, se constată că foarte multe persoane care se știu cu valori mari ale colesterolului nu iau măsuri. 

Aproximativ patru din 1000 de adulți americani se nasc cu o stare genetică marcată de niveluri anormal de mari ale colesterolului, cunoscute sub numele de hipercolesterolemie familială (FH). Colesterolul LDL, cel considerat „rău”, poate fi de două până la trei ori mai mare decât valoarea considerată normală a LDL, de 100 (mg / dl) sau mai mic, pentru persoanele sănătoase.

Numai jumătate dintre persoanele cu FH primesc un tratament adecvat pentru această afecțiune, potrivit unui raport citat de Harvard Health Publishing.

Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat sondajele de sănătate făcute între 1999 și 2014, cu aproape 42.500 de adulți din Statele Unite.

Doar jumătate iau tratament

Deși mai mult de 80% dintre persoanele cu FH sau creșteri severe ale colesterolului au fost conștiente de starea lor, doar jumătate au luat statine, medicamente care scad colesterolul. Și printre cei care au luat, doar o treime au luat doze optime de medicamente.

Dacă nu este tratată, o persoană cu FH are cel puțin de 13 ori mai mare riscul unui atac de cord, comparativ cu cineva fără FH. Orice persoană cu un nivel al colesterolului LDL de 190 mg/dl sau mai mare ar trebui să fie testat pentru FH și tratat corespunzător. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel