Colesterolul, sfaturi cum să îl ții în frâu
 Farfurie cu mâncare
        Farfurie cu mâncare    
Colesterolul, mai ales dacă e mărit, poate fi extrem de periculos pentru sănătate. Vă crește automat riscul de a face boli cronice sau grave. Iată cum puteți să îl scădeți și să îl controlați:...
Dacă aveți colesterolul ridicat, aveți automat un risc mai mare de a dezvolta o serie de probleme de sănătate, cum ar fi bolile de inimă și accidentul vascular cerebral, spun specialiștii de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA.
Colesterolul ridicat nu dă adesea simptome, astfel încât valoarea lui ar trebui verificată la copiii cu vârste cuprinse între 9 și 12 ani, apoi la adolescență, între 17 și 19 ani și cel puțin o dată la cinci ani la vârsta adultă.
Ce măsuri poți să iei acum
Experții CDC sugerează și câteva măsuri care pot fi luate pentru a controla colesterolul:
- Mâncați alimente sănătoase care sunt bogate în fibre. Limitați cantitățile din cele care sunt bogate în grăsimi saturate sau grăsimi trans, zahăr și sare.
- Faceți cel puțin două ore și jumătate de exerciții fizice moderate în fiecare săptămână.
- Nu fumați!
- Luați medicamentele prescrise de doctor exact când și în ce cantitate vi le-a recomandat acesta și respectați cu strictețe și celelalte indicații ale medicului pentru a manageria acest factor de risc.
Alimente care vă ajută să micșorați colesterolul
- Ovăzul. E perfect sub formă de cereale integrale la micul dejun, conține 1 - 2 grame de fibre solubile și dacă adaugi și banană tăiată rondele sau câteva căpșuni, aveți un aport de încă o jumătate de gram de fibre solubile.
- Fasolea – este cea mai valoroasa sursă de proteine vegetale. Ea conține calciu, fier și fibre solubile care scad colesterolul din sânge, plus că, întrucât se digeră mai greu, vă face să vă simțiți plini mai mult timp.
- Legumele verzi și nu numai – toate verdețurile și cruditățile sunt bune și reduc colesterolul din sânge. Iată câteva exemple: spanac, salată, ștevie, lobodă, urzici. Adăugați în listă și usturoiul, prazul și ceapa verde, care au proprietăți antifungice, antibacteriene și antivirale, au efect antioxidant și cresc imunitatea. Adăugăm și sfecla roșie, strugurii și anghinarea.
- 
                        
- 
                        
- 
                        
- 
                        
- 
                        Fructul care ar putea trata diabetul. Reglează glicemia în mod natural31.10.2025, 10:19
Trucul genial cu tableta pentru mașina de spălat vase. Cum să cureți ușor plita ceramică
Obiectul care nu are ce căuta în baie. Nici măcar nu te gândești despre ce e vorba
Băile de gheață: miracol pentru sănătate sau risc ascuns? Iată ce spune știința
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Cum să folosești eficient aerul condiționat în zilele caniculare
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
Cum să tai ceapa fără lacrimi, ca Gordon Ramsay
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
Ce înseamnă când apar păianjeni în casă
"Singurul meu regret în viață este că nu am băut destulă șampanie". Șampania poate reduce riscul de stop cardiac brusc
Foaia de dafin, soluția ieftină care elimină mirosurile neplăcute din casă peste noapte
Trucul cu folie de aluminiu pe calorifer. Ce efect are și de ce merită încercat
Ai fiert greșit ouăle. Cum se fierb, de fapt, pentru a le curăța ușor
Ce pastile nu trebuie luate niciodată cu cafeaua de dimineață
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
Spitalul Sfântul Sava, liderul recuperării medicale complete din România
Cum să faci o cafea mai intensă acasă. Sfaturile surprinzătoare ale experților
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.

 
                                                             
                                                             
                                                             
                                                             
                                                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                            