Combate rapid insomniile. Zece sfaturi care funcționează

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Combate rapid insomniile. Zece sfaturi care funcționează. Foto: Freepick @benzoix
Combate rapid insomniile. Zece sfaturi care funcționează. Foto: Freepick @benzoix

Un somn bun este foarte important pentru sănătate. Poți combate rapid insomniile cu aceste sfaturi care chiar funcționează.  

Pentru un somn perfect ai nevoie de aceste sfaturi. Combate rapid insomniile cu ele și îți vei îmbunătăți programul de somn.

Uneori, este dificil să adormi: ori nu sunt comode perna sau salteaua, ori e prea frig sau prea cald în dormitor. Și după o noapte în care ai adormit greu abia te poți trezi dimineața. 

Următoarele sfaturi te vor ajuta să ai un somn mai bun.

1.  Lumină puternică. Imediat după ce te-ai trezit, nu sta în întuneric, ci găsește rapid o sursă de lumină. De exemplu, ridică-te din pat și deschide draperiile sau ridică jaluzelele. Lumina soarelui este cea mai eficientă procedură de dimineață. În primele treizeci de minute după trezire, ieși pe balcon sau în curte și lasă-te mângâiat de lumina soarelui. Dacă afară este cald, ia micul dejun chiar pe balcon.

2. Fă-ți dormitorul confortabil. Nu lucra niciodată în dormitor sau în pat! Asigură-te că muncești în altă cameră sau chiar pe balcon. Nu lua nici măcar laptopul în patul în care dormi. Ai grijă să folosești lenjerii de bumbac, pernele să fie moi, iar plapuma ușoară și călduroasă. Aranjează-ți un pat comod, în care, după o zi lungă de muncă, te poți relaxa.

7 semne că lucrezi prea mult și că ești epuizat. Câte minute de pauză trebuie să ai după fiecare 52 de minute de muncă

3. Urmează ritualul de seară. Înainte de a merge la culcare, fă-ți un obicei de a te relaxa. Spre exemplu, fă o baie caldă, bea ceai verde, privește un film ușor sau citește o carte. Important este să ai un ritual plăcut pe care îl aștepți cu nerăbdare.  

4. În dormitor nu trebuie să fie prea cald. Oamenii de știință au demonstrat că dormim cel mai bine în locuri răcoroase. Așa că păstrează dormitorul răcoros pentru un somn moale și confortabil. Dar nu exagera: dacă dormitorul este prea rece, cu siguranță nu vei adormi.

5. Asigură-te că dormi 8 ore.  Un adult ar trebui să doarmă aproximativ 7-8 ore pe zi. Prin urmare, respectă această regulă și încearcă să nu dormi mai puține ore.

Lăcrimarea excesivă, cauze. Cum se poate trata și ce înseamnă

6. Renunță la gadgeturi în patDacă îți place să stai cu tableta sau cu telefonul în pat, nu ar trebui mai să faci asta. Nu utiliza gadgeturi cu treizeci de minute înainte de culcare.   

7. Scufundă camera în întuneric. Întunericul promovează eliberarea de melatonină, un hormon care semnalează creierului că este timpul să doarmă. Stinge toate luminile din dormitor înainte de culcare. O lumină de veghe este minunată, într-adevăr, dar nu o lăsa aprinsă.

8. Trezește-te la aceeași oră. Chira dacă îți este greu să adormi rapid și profund, setează o alarmă pentru o anumită oră, chiar și în weekend, și ridică-te imediat din pat. Nu contează dacă ai dormit suficient sau nu, doar trezește-te în fiecare zi la aceeași oră. Așa îți vei antrena corpul că este timpul să dormi la o anumită oră.  

Planta care ameliorează durerile de oase. Ce alte beneficii mai are

9. Fă mișcare. Vrei să dormi la prânz? Nu mai fă asta. Mai bine fă mișcare treizeci de minute sau dansează.

10. Mergi la culcare doar când îți este somn. Experții recomandă să nu te culci prea devreme. Mai bine așteaptă până când corpul începe să dea semnale despre nevoia de somn și abia după aceea mergi la culcare.

Căscatul excesiv, cauze. Poate fi semn al unor boli grave, inclusiv tumori

 

Căscatul excesiv poate indica anumite probleme grave de sănătate. Căscatul excesiv poate însemna că sunteți obosit sau somnoros. Cu toate acestea, căscatul excesiv poate fi semnul unei afecțiuni medicale. Dacă vă confruntați cu un căscat excesiv, cel mai bine ar fi să programați o întâlnire cu un medic pentru a determina cauza. În unele cazuri, căscatul excesiv se poate rezolva odată ce tratați cauza de bază.

Dacă te trezești căscând mult mai mult decât de obicei zilnic, s-ar putea să se întâmple mai mult decât să fii obosit sau somnoros.

Ce este căscatul

Căscatul este un proces în mare parte involuntar de deschidere a gurii, de respirație profundă și de umplere a plămânilor cu aer. Deși nu există o cauză precisă a căscării, este adesea privită ca un răspuns natural la oboseală. De fapt, căscatul este de obicei declanșat de somnolență sau oboseală. Însă, căscatul excesiv poate fi cauzat de alte condiții de sănătate, arată Healthline.

Vezi și: Jocul de cuvinte încrucișate, efect asupra memoriei. Te pot apăra de Alzheimer

Căscatul excesiv, cauze și bolile pe care le poate indica

În timp ce căscatul excesiv este adesea atribuit somnului și oboselii, acesta poate fi un simptom al unei afecțiuni medicale. Mai jos sunt unele dintre cele mai frecvente și mai puțin frecvente cauze de luat în considerare.

Căscatul excesiv, cauze comune: oboseală, somnolență

Cauza exactă a căscatului excesiv nu este cunoscută. Cu toate acestea, poate apărea ca urmare a următoarelor:

- somnolență sau oboseală

- privarea de somn, din cauza insomniei, stresului sau muncii în schimburi

- tulburări de somn, cum ar fi apneea de somn sau narcolepsie

- efectele secundare ale medicamentelor care sunt utilizate pentru a trata depresia sau anxietatea, cum ar fi inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei. Citește mai multe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel