Compusul din măsline care poate controla glicemia și susține pierderea în greutate. Sursa unui nou tratament natural pentru diabetul de tip 2

Cercetătorii au descoperit un compus natural din măsline care ar putea îmbunătăți controlul glicemiei, oferind o speranță pentru dezvoltarea de noi tratamente pentru obezitate și diabetul de tip...
Cercetătorii de la Virginia Tech au descoperit în măsline și în uleiul de măsline un compus natural care ar putea îmbunătăți controlul glicemiei și favoriza pierderea în greutate. Acest lucru ar putea contribui la dezvoltarea de produse naturale pentru gestionarea obezității și a diabetului de tip 2.
Începând cu 2022, una din opt persoane din întreaga lume suferă de obezitate, care este un factor patogen principal pentru dezvoltarea diabetului de tip 2 și un obstacol major pentru controlul metabolic eficient la mulți pacienți.
Cu toate acestea, modificările stilului de viață și măsurile de sănătate publică au un impact limitat asupra prevalenței în creștere a obezității, iar tratamentele existente pot să nu fie eficiente pe termen lung, să fie dificil de menținut pierderea în greutate, să fie costisitoare sau să prezinte riscuri de siguranță pe termen lung.
Dongmin Liu, profesor în cadrul Departamentului de Nutriție Umană, Alimente și Exerciții Fizice la Virginia Tech, consideră că dezvoltarea unor tratamente noi și mai ieftine, în special prin utilizarea produselor naturale ca tratamente adjuvante primare sau secundare, ar putea oferi mai multe opțiuni și ar putea îmbunătăți rezultatele pentru o gamă mai largă de pacienți.
Acidul elenolic din măsline
Cercetătorii au identificat un compus găsit în măsline, acidul elenolic, care poate determina eliberarea hormonilor metabolici PYY și GLP-1 în intestin. Acești hormoni sunt eliberați în timpul mesei și ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge. Compusul, găsit în măsline și în uleiul de măsline, face parte dintr-un grup mai mare de polifenoli.
Cercetătorii au studiat acidul elenolic deoarece nu a fost niciodată investigat dacă acesta exercită acțiuni benefice legate de sănătate sau de stări de boală precum diabetul. Studiul a fost realizat folosind un model de șoarece și a urmărit să înțeleagă rolul său potențial în controlul nivelului de zahăr din sânge.
Cercetătorii au constatat că șoarecii obezi cu diabet care au primit acid elenolic oral au prezentat o reducere cu 10,7% a obezității după patru până la cinci săptămâni. Acest lucru s-a datorat creșterii greutății musculare, inversării bolii ficatului gras indusă de dietă și îmbunătățirii funcției hepatice.
Aportul oral de acid elenolic a crescut, de asemenea, secreția de hormoni metabolici din intestin, cum ar fi GLP-1, PYY și GIP, care pot lucra împreună pentru a restricționa aportul de calorii în timpul hrănirii.
Foto: Freepik
Îmbunătățește nivelul zahărului din sânge și sensibilitatea la insulină
Cercetătorii au descoperit că acidul elenolic, un compus care îmbunătățește nivelul zahărului din sânge și sensibilitatea la insulină la șoarecii obezi, ar putea fi dezvoltat într-un tratament pentru oamenii cu obezitate, rezistență la insulină și diabet. Studiul, condus de Liu, a constatat că compusul a îmbunătățit aceste niveluri și sensibilitatea la insulină până la punctul în care acestea au devenit similare cu cele ale șoarecilor slabi sănătoși în termen de patru până la cinci săptămâni de tratament.
Cercetătorii intenționează să investigheze în continuare modul în care acidul elenolic gestionează eficient controlul zahărului din sânge și obezitatea, precum și modul în care controlează aportul alimentar. Ei intenționează, de asemenea, să testeze terapia combinată cu metformin, un medicament antidiabetic de primă linie, deoarece administrarea ambilor agenți funcționează mai bine decât oricare dintre ei separat. Cercetătorii au primit un grant NIH pe patru ani pentru a susține aceste studii.
Un studiu realizat de Mir Ali, chirurg bariatric certificat de consiliu și director medical al Centrului chirurgical de pierdere în greutate MemorialCare, arată că anumiți compuși din alimente sunt benefici pentru afecțiuni precum diabetul, obezitatea și hipertensiunea arterială.
Cercetarea, care a fost efectuată pe șoareci selectați genetic pentru a avea aceste afecțiuni, sugerează că următorul pas este aplicarea acestor descoperiri la oameni. Mir Ali subliniază importanța ca cercetătorii să găsească noi modalități de a trata obezitatea și diabetul, deoarece nu există o modalitate perfectă de a trata fiecare pacient.
Ali crede că, într-o zi, cercetătorii ar putea găsi o cheie care ar putea face aceste tratamente aplicabile unui număr mai mare de persoane și cu cât sunt mai multe opțiuni disponibile, cu atât mai bine, deoarece fiecare răspunde diferit la medicamente și la structura genetică.
Cum să adaugi măslinele în dieta ta
Un studiu realizat de Nutrition-In-Sight a arătat că măslinele, bogate în acizi grași saturați, mononesaturați și polinesaturați, oferă un profil nutrițional unic. Acești acizi grași sunt sățioși datorită conținutului lor ridicat de grăsimi, și a aromei savuroase. Interacțiunea acestor componente ale acizilor grași în celule și, prin urmare, interacțiunea cu apetitul și receptorii de insulină, a fost identificată anterior cu extractul din frunze de măslin la om.
Pentru a adăuga mai multe măsline în alimentație, Monique Richard, nutriționist dietetician înregistrat, recomandă adăugarea unei porții de măsline (3-8 în funcție de mărime/varietăți) la diferite feluri de mâncare, cum ar fi cremă din crudități de legume, pizza de casă sau garnitură pentru paste, omletă, fasole, cuscus sau salate de tip mediteranean, tocate și folosite ca sos, gustare sau aperitiv umplut cu ardei, usturoi, brânză sau nuci și mâncare cu degetele.
Atunci când alegeți ulei de măsline, este important să folosiți ulei de calitate, cum ar fi sticlele din sticlă colorată, "extra virgin", presat la rece, organic sau importat din Spania/Italia/Grecia. Uleiul de măsline de calitate poate fi folosit ca bază pentru rumenit sau prăjit și pentru a prepara dressing pentru salate.
Măslinele sunt pline de nutrienți benefici, dar sunt preparate și ambalate în saramură, care este absorbită de măsline. Dacă urmați o dietă cu restricție de sodiu, poate fi necesar să limitați cantitatea sau frecvența consumului de măsline.
Concentrația de acid elenolic numai din măsline nu va fi egală cu cantitatea utilizată în studiu. Cercetătorii lucrează acum pentru a determina siguranța acidului elenolic concentrat pentru studii clinice pe oameni în viitor.
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
Algele marine, rol în alimentația viitorului. Conținut ridicat de proteine
Băutura care spală ficatul gras
Cea mai bună băutură care spală și curăță ficatul gras.
Ceaiul banal care poate scădea tensiunea arterială fără pastile
Ingredientul puternic care îți curăță organele de grăsime și toxine. Multe femei îl adoră. Așa cureți stomacul, ficatul și colonul
Planta care scade glicemia și ajută digestia
Alum pentru piele: utilizări, beneficii și riscuri. Ce este alumul, de fapt
Planta aromatică ce îți menține funcționarea creierului și reduce stresul
5 legume care te hidratează mai bine decât un pahar cu apă
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Te doare capul? Acest ingredient banal din bucătărie face minuni! E mai puternic decât o pastilă
Triptofanul, compusul cheie pentru un somn odihnitor. Sfaturi de la medicii specialiști
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.
Cătina, planta cu peste 200 de compuși benefici. Protejează ficatul, creierul și pielea
Planta care îți dă putere. Te scapă de stres și te ajută să dormi. Efectele ei sunt incredibile
Alimentul care te protejază de cancer. Conține "antioxidantul suprem". Atacă celulele canceroase fără să le afecteze pe cele sănătoase
Cartofii dulci, superalimentul care stabilizează glicemia. Mențin și sănătatea inimii
Acest aliment banal reglează glicemia și tensiunea arterială. Reduce și riscul de cancer.
Cel mai bun antioxidant natural. Curăță vasele de sânge. E de 10 ori mai puternic decât orice supliment
Ceaiul și ciocolata, efect asupra hipertensiunii arteriale
Ce efect are ceaiul asupra tensiunii arteriale. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Ceaiul de țelină, detoxifiant natural. Promovează pierderea în greutate și previne inflamația. Cum trebuie preparat pentru a-i păstra calitățile
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.