Conf. dr. Mihai Craiu: Ce să-i oferi copilului înainte de a-l îndopa cu produse de imunitate

Steluța Indrei |
Data publicării:

Conf. dr. Mihai Craiu atrage atenția asupra faptului că depresia maternă influențează nu numai starea emoțională sau performanțele școlare ale copilului, ci și imunitatea acestuia. De aceea, înaintea a numeroase produse de imunitate, copiii au nevoie de afecțiunea părinților și o copilărie senină, spune medicul. 

Conf. dr. Mihai Craiu scrie pe pagina de facebook „Spitalul Virtual pentru Copii” despre efectele depresiei materne nu doar asupra statusului psiho-emoțional al copilului, ci și asupra imunității și activității endocrine. 

Un studiu crucial

„Recent au fost publicate rezultatele unui studiu care a urmărit efectul depresiei materne asupra caracteristicilor socio-comportamentale, imunologice și endocrine ale copiilor lor. Acest studiu este o realizare crucială, deoarece sunt urmăriți foarte mult timp (10 ani!) copiii unor mame cu depresie.

În urma acestui studiu a fost dovedit că expunerea zilnică a copiilor la critică, intruziune excesivă în universul intimității lor şi la aspecte de afect negative - rezultate din comportamentul obişnuit al unei mame depresive - are efect NU NUMAI asupra performanțelor școlare și emoționale (dominate de abandon, retragere, frustrare și nesiguranță), DAR ŞI asupra statusului imun şi endocrin al acelui copil.

Aceşti copii sunt stresați, având nivele mai înalte de cortizol circulant şi au afectare a imunității prin modificarea nivelelor de imunoglobulină A secretorie (s-IgA)”, explică dr. Mihai Craiu.

Depresia părintelui prăbușește imunitatea copilului

Mesajul medicului este clar: „Un părinte depresiv are nevoie de TOT suportul afectiv al familiei şi de intervenția unui expert (psiholog, psihiatru) pentru a nu produce efecte negative semnificative asupra propriului copil. Nu numai emoționale, ci şi direct asupra corpului acestuia, asupra imunității copilului şi asupra axei hipotalamo-hipofizo-suprarenaliene”.

Conf. dr. Mihai Craiu punctează de asemenea un fapt îngrijorător: „Viitorul nu sună încurajator, deoarece boala mileniului (depresia) se pare că va produce viitori adulți cu bariere emoționale, dar şi bolnavi fizic, cu imunitate proastă!”

Rețineți!

Însă recomandarea medicului Mihai Craiu este valabilă pentru toți părinții: „Înainte de a îndopa copilul cu diverse produse pentru "imunitate" ar fi bine să îi oferim afecțiunea noastră şi o copilărie senină!”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel