Consum alcool. Pentru cine este, cu adevărat, benefic

Consumul unei cantităţi mici de alcool nu ar fi benefic pentru toate persoanele, sugerează un nou studiu.
Persoanele care consumă zilnic o cantitate mică de băuturi alcoolice prezintă un risc mai mare de deces prematur în comparaţie cu cele care nu au acest obicei, relevă un studiu publicat miercuri, citat de UPI. ''Indiferent de vârstă, un consum zilnic de alcool - chiar şi una sau două porţii - duce la o creştere cu 20% a riscului de deces în comparaţie cu o persoană care bea aceeaşi cantitate de două până la trei ori pe săptămână'', a declarat autoarea studiului, dr. Sarah Hartz, profesor asistent la Facultatea de medicină a Universităţii Washington.
''Nu trebuie să se mai susţină că este sănătos să bei. Este un viciu care nu face bine'', a adăugat ea. Cât de semnificativă este creşterea cu 20% a riscului de deces prematur depinde de vârstă, a notat Hartz în studiul publicat în jurnalul Alcoholism: Clinical and Experimental Research. Din moment ce riscul de deces este mai mic în jurul vârstei de 20 de ani, această creştere cu 20% este mai puţin semnificativă la această vârstă în comparaţie cu persoanele de 70 de ani.
Deşi a identificat o asociere, studiul nu dovedeşte în mod direct faptul că un consum al unei cantităţi mici de alcool provoacă o creştere a riscului de deces prematur, notează UPI. Hartz a explicat că, în mare parte, riscul mai mare de deces prematur este determinat de apariţia unor tipuri de cancer. În opinia sa, faptul că oamenii subestimează deseori cât de mult beau poate creşte posibilitatea de dezvoltare a unor tumori, cum ar fi cancerul de sân.
De asemenea, consumul de alcool de peste patru ori pe săptămână poate spori riscul de infarct şi de accident vascular cerebral. Hartz a amintit că anul acesta au fost publicate mai multe studii care au relevat că băuturile alcoolice nu prezintă, în general, beneficii pentru sănătate. De asemenea, ea a notat că grupurile care au participat la aceste cercetări şi la cea recentă sunt mai mari decât cele utilizate în cadrul studiilor care au concluzionat că un consum moderat de alcool este benefic. În plus, Hartz a subliniat că noile cercetări au luat în considerare în cadrul analizelor chiar şi cele mai mici cantităţi de alcool consumate.
'Am avut acces la informaţii pe care nu le-am accesat anterior'', a explicat cercetătoarea.
Studiul a fost bazat pe informaţii prelevate de la peste 400.000 de persoane. Peste 340.000 dintre acestea (cu vârste între 18 şi 85 de ani) participaseră la un sondaj naţional privind starea de sănătate. Circa 94.000 de voluntari din alt grup, cu vârste cuprinse între 40 şi 60 de ani, au primit îngrijiri medicale în sistem ambulatoriu la clinicile pentru probleme ale veteranilor.
''Grupul cu cel mai mic risc identificat a fost cel alcătuit din persoane care consumau una sau două (porţii de) băuturi alcoolice doar de două sau de trei ori pe săptămână'', a explicat Hartz. Totuşi, nu toată lumea este convinsă că această cercetare are ultimul cuvânt în ceea ce priveşte efectele consumului de alcool asupra sănătăţii.
Potrivit dr. Guy Mintz din cadrul Spitalului Universitar North Shore din Manhasset, New York, 'frecvenţa şi cantitatea' se află încă sub tirul dezbaterilor. ''Este un studiu interesant. Una până la două băuturi de patru ori pe săptămână se pare că ar proteja contra bolilor cardiovasculare, însă consumul zilnic de alcool ar elimina aceste beneficii'', a notat Mintz.
Guy Mintz a subliniat că ''una dintre concluziile studiului condus de Hartz este aceea că, pe măsură ce medicina devine din ce în mai personalizată, unii pacienţi care au în istoric afecţiuni cardiovasculare pot câştiga de pe urma consumului de băuturi alcoolice de două până la trei ori pe săptămână, însă cei care prezintă un risc ridicat de cancer nu ar avea de beneficiat''.
Ceaiul care îți curăță ficatul și colonul. E cel mai bun detoxifiant de iarnă. De ce multe femei îl adoră
Ghimbirul, turmericul și scorțișoară pot interfera cu medicamentele
Sucul de soc, beneficii pentru diabetici. Scade nivelul de zahăr din sânge și arde grăsimile
Acest suc delicios scade glicemia și topește grăsimea. Previne și alte boli.
Menstruații dureroase? Acest remediu naturist poate înlocui calmantele
Cafeaua și longevitatea: mai mult decât o băutură energizantă. Îți poate prelungi viața cu până la 2 ani
5 legume care te hidratează mai bine decât un pahar cu apă
Sucul de merișoare, aliat al arterelor. Le redă flexibilitatea și stimulează circulația sanguină
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
Te doare capul? Acest ingredient banal din bucătărie face minuni! E mai puternic decât o pastilă
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
Ceaiul aromat care reduce inflamația din organism, previne infecțiile și te calmează. Este ideal în perioadele cu vreme rece
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Băutura delicioasă care poate reduce colesterolul rău datorită proprietăților sale
Planta medicinală care te ajută să slăbești. Arde grăsimile rapid
Această plantă medicinală veche de 2.000 de ani ar putea fi cheia pierderii în greutate. Arde grăsimile rapid și fără efort.
Planta de "100 de ani" care curăţă vasele de sânge. Lidia Fecioru: Câte cinci picături, dimineaţa
6 beneficii ale ceaiului de lemn dulce. O alegere naturală pentru digestie și imunitate
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
Roșiile și cartofii pot inhiba creșterea celulelor canceroase
De ce să bei ceai de turmeric: 6 motive pentru a-l adăuga în rutina ta zilnică
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.