Consumul de cafea te protejează de Alzheimer și Parkinson

Consumul de cafea poate reduce șansele de a dezvolta Alzheimer și Parkinson, este concluzia unui studiu recent, care a găsit corelații între riscul scăzut al celor două boli și efectele cafelei. Oamenii de...
Dr. Mancini, conducătorul studiului, a identificat un grup de compuși cunoscuți sub numele de fenilindan, care apar ca urmare a procesului de prăjire a boabelor de cafea. Fenilindanii investigați în studiu împiedică - sau mai degrabă – inhibă amiloidul beta.
"Fenilindan este un inhibitor dual, foarte interesant, nu ne așteptam la asta, pe măsură ce cafeaua e mai prăjită, conține cantități mai mari de fenilindan și pare să fie mai protectoare decât cafeaua prăjită mai puțin. Este prima dată când cineva investighează modul în care fenilindan interacționează cu proteinele responsabile de Alzheimer și Parkinsons", a declarat dr. Mancini.
Echipa a ales să investigheze trei tipuri diferite de cafea: cafea neagră intens prăjită, cafea decofeinizată și cafea mai puțin prăjită. Cafeaua neagră intens prăjită și cea decofeinizată au avut valori identice în testele experimentale inițiale, după cum a precizat dr. Mancini, care a concluzionat că eficacitatea protectoare a cafelei nu se poate datora cofeinei, potrivit Medicalxpress.com.
Consumul de cafea se corelează cu un risc scăzut de apariție a bolii Alzheimer și a bolii Parkinson, motiv pentru care cercetătorii au vrut să investigheze care sunt compușii implicați și modul în care pot afecta oamenii în funcție de vârsta și de declinul cognitiv.
"Ceea ce face acest studiu este să ia dovezile epidemiologice și să încerce să le rafineze și să demonstreze că există într-adevăr componente din cafea care sunt benefice pentru a preveni declinul cognitiv", a mai precizat omul de știință care recunoaște că sunt necesare mult mai multe cercetări înainte de a putea transpune cafeaua în opțiuni terapeutice potențiale.
Următorul pas ar fi de a investiga cât de benefici sunt acei compuși și dacă au abilitatea de a intra în sânge sau de-a traversa bariera hemato-encefalică. Anual aproximativ 500 de miliarde de căni de cafea sunt consumate în întreaga lume.
Studiu integral îl puteți consulta aici
-
Criză de sânge A+. Apel urgent pentru donatori04.09.2025, 20:50
-
Un algoritm AI descoperă grăsimea ascunsă în corp04.09.2025, 20:15
-
-
De ce să faci un duș rece: 5 motive care te vor surprinde04.09.2025, 17:28
-
De ce cancerul la inimă este extrem de rar04.09.2025, 15:50
De ce să bei ceai de turmeric: 6 motive pentru a-l adăuga în rutina ta zilnică
Planta care scade glicemia și ajută digestia
Alimentele care îți cresc imunitatea instant. Mit sau realitate? Numărul 9 te va uimi
Ce se întâmplă dacă mănânci corcodușe verzi. Nu ți-a spus nimeni ASTA! Sunt cianură în stomac
Ceaiul de țelină, detoxifiant natural. Promovează pierderea în greutate și previne inflamația. Cum trebuie preparat pentru a-i păstra calitățile
Efectele ascunse ale cofeinei. Cât de multă cofeină îți atacă creierul
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
Alum pentru piele: utilizări, beneficii și riscuri. Ce este alumul, de fapt
Compusul natural care previne degradarea creierului. Îi oferă un scut protector
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.
Cătina, planta cu peste 200 de compuși benefici. Protejează ficatul, creierul și pielea
Ceaiul banal care poate scădea tensiunea arterială fără pastile
6 ingrediente care să nu-ți lipsească din ceai iarna asta. Rețeta pentru un ceai de iarnă perfect
Ceaiul medicament pentru gripă. Îți încălzește corpul, scoate toxinele și te calmează
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
6 beneficii ale ceaiului de lemn dulce. O alegere naturală pentru digestie și imunitate
7 ceaiuri care te scapă de răgușeală și tuse. Vindecă gâtul instant
Motivele pentru care să bei ceai de ceapă. Cu ce plantă aromatică se combină
Acest ceai scade hipertensiunea și glicemia. Are efect semnificativ.
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
Ceaiul care îți curăță ficatul și colonul. E cel mai bun detoxifiant de iarnă. De ce multe femei îl adoră
Planta pe care o ai în grădină și nu știai că vindecă ficatul
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.