Consumul mare de zahăr, chiar și pe termen scurt, afectează imunitatea

Consumul mare de zahăr, chiar și pe termen scurt, duce la un risc mai mare de boli intestinale și scăderea imunității. Cercetătorii explică și cum se întâmplă asta.
Creșterea pe termen scurt a consumului de zahăr ar putea crește riscul de boli inflamatorii intestinale și poate avea un impact semnificativ asupra sănătății, sugerează un nou studiu al University of Alberta.
Într-un studiu publicat în Scientific Reports, cercetătorii University of Alberta au descoperit că șoarecii aveau o susceptibilitate crescută la colita indusă chimic și simptome mai severe după numai două zile de o dietă bogată în zahăr, comparativ cu cei care consumă o dietă echilibrată.
Karen Madsen, care este specializată în dietă și efectele sale asupra bolilor inflamatorii intestinale, a declarat că rezultatele reies din ceea ce mulți pacienți cu colită spuneau de multă vreme: mici modificări ale dietei lor pot face să se declanșeze simptomele.
„S-a arătat anterior că tipul de dietă pe care o urmați vă poate schimba susceptibilitatea la boală”, a spus Madsen, care a condus noul studiu. "Am vrut să știm cât timp durează înainte ca o modificare a dietei să aibă un impact asupra sănătății. În cazul zahărului și al colitei, a durat doar două zile, ceea ce a fost cu adevărat surprinzător pentru noi. Nu credeam că se va întâmpla asa repede", citează sciencedaily.com
Ce ar putea determina o schimbare atât de semnificativă într-un timp atât de scurt? Se dovedește că este vorba despre bacteriile intestinale și impactul pe care alimentele îl au asupra lor.
Alimentele bogate în fibre acționează ca un combustibil pentru bacteriile „bune” care trăiesc în intestin și produc acizi grași cu lanț scurt, care sunt esențiali pentru un răspuns imun eficient. Consumul dietelor cu conținut ridicat de zahăr și aport scăzut de fibre alimentează microbi „răi”, cum ar fi E. coli, care sunt asociați cu inflamația și un răspuns imun defect.
Imunitatea, afectată de consumul de zahăr
Studiul lui Madsen a arătat că șoarecii din dieta cu conținut ridicat de zahăr aveau o afectare mai mare a țesutului intestinal și un răspuns imun defect. Aceste probleme au fost atenuate atunci când dieta lor a fost completată cu acizi grași cu lanț scurt produse în mod normal de bacterii bune.
„În mod surprinzător, studiul nostru arată că un consum de zahăr pe termen scurt poate avea cu adevărat un impact dăunător și, astfel, această idee - că este în regulă să mănânci bine toată săptămâna și să te bucuri de junk food în weekend - este greșită”, a explicat Madsen.
Studiile ulterioare ar putea deschide calea către utilizarea acizilor grași cu lanț scurt ca suplimente alimentare, a menționat ea.
„Schimbarea dietei cuiva este unul dintre cele mai dificile lucruri de făcut, chiar dacă le spui că le va rezolva problemele de sănătate”, a spus ea. „Oamenii doresc să mănânce ceea ce vor să mănânce, astfel încât acizii grași cu lanț scurt ar putea fi folosiți ca suplimente pentru a proteja oamenii împotriva efectelor dăunătoare ale zahărului asupra bolilor inflamatorii ale intestinului”.
Madsen și colegii săi au arătat, de asemenea, că doar două zile de dietă cu conținut ridicat de zahăr și absența acizilor grași cu lanț scurt au provocat o creștere a permeabilității intestinale, deschizând căi interesante de cercetare cu privire la modul în care dieta poate afecta bacteriile din tractul gastro-intestinal și creier sănătatea creierului.
„Există din ce în ce mai multe dovezi care sugerează că există o legătură între bacteriile prezente în intestinul nostru și bolile neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer și Parkinson”, a explicat Madsen. "Deoarece studiul nostru a arătat că permeabilitatea intestinului a crescut destul de dramatic la șoarecii din dieta cu conținut ridicat de zahăr - ceea ce înseamnă că produsele bacteriene sunt libere să se deplaseze din intestin, unde stau în mod normal, în restul corpului - crește posibilitatea ca acest fenomen să conducă la aceste boli, dar trebuie analizat acest lucru. "
Helicobacter pylori poate grăbi apariția cancerului gastric
Alimentele care ar putea preveni cancerul. Carnea, în prim-plan
Mișcarea, esențială pentru prevenirea cancerului colorectal. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Efect benefic
Așa poți să previi unul din cele mai mortale tipuri de cancer.
Boala ascunsă în carnea de porc. Primul semn că ai trichineloză. INSP: Carnea conţine larve de viermi paraziţi
Infecția comună care duce la cancer. Milioane de oameni, în pericol
Vitamina B12, asociată cu prevenția pancreatitei acute
Această vitamină regenerează pancreasul în profunzime. Combate și o afecțiune digestivă gravă și frecvent întâlnită.
5 alimente care te balonează cel mai tare
Combinația letală care îți distruge ficatul
Trei semne care pot indica boala ficatului gras. Fii atent la piele
Aceste trei semen care apar pe piele pot indica boala ficatului gras.
De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. Ce se întâmplă, de fapt, cu alimentele când ajung în stomac
De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. De ce este un semn bun când gazele intestinale au un miros puternic.
Un simptom frecvent după masă poate semnala risc crescut de cancer mortal
Ficatul gras, boala care te macină în tăcere. Duce la ciroză, cancer hepatic. Se extinde în tot organismul
UDCA, suplimentul dietetic în tratamentul cancerului hepatic. Modifică mediul imun
Cancerul de stomac formează circuite electrice. Stimulează creșterea celulelor canceroase
Circuitul mortal prin care tumorile își alimentează creșterea. Duce la extinderea necontrolată a celulelor.
Suplimentele alimentare, asociate cu riscuri hepatice. Pot duce la mari probleme de sănătate
Suplimentele alimentare sunt asociate cu riscuri hepatice.
Alcoolul oprește regenerarea ficatului, chiar și după renunțare. Risc major de insuficiență hepatică
Tulpina emergentă de E.coli non-O157, posibil factor declanșator al cancerului colorectal la adulții tineri
Acest aliment sănătos duce la CANCER. Medicii au constatat o explozie a cazurilor de cancer, iar acest aliment este incriminat.
Testul neinvaziv al hemoragiilor oculte, ce este. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Poate fi influențat
Cancerul colorectal, număr semnificativ de decese în rândul tinerilor
Ulcerul gastric: primele simptome și pericolele pe care nu trebuie să le ignori
Ulcerul gastric este o afecțiune comună care afectează mucoasa stomacului, dar cu un tratament adecvat poate fi prevenit și vindecat eficient.
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Chisturile pancreatice, preocupare în gastroenterologie. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Se malignizează. Nu toate trebuie operate
Aceste chisturi se pot transforma în cancer. Sunt o amenințare reală.