Postul intermitent și contraindicațiile sale. Cine trebuie să îl evite

Sonia Baciu |
Data publicării:
postul intermitent si contraindicatiile sale. FOTO Pexels @ Ella Olsson
postul intermitent si contraindicatiile sale. FOTO Pexels @ Ella Olsson

Postul intemitent este bun, dar nu pentru toată lumea. Vezi cui nu îi este recomandat și de ce. 

Postul parțial, Intermittent Fasting, se definește prin mese mai rare, adică renunțarea fie la micul dejun, fie la cină, fiind alternate perioadele de post negru cu cele de alimentație normală.

Însă oricât pare de accesibil postul intermitent, sunt persoane cărora nu le este indicat, printre acestea numărându-se diabeticii sau femeile însărcinate ori care alăptează.

”Postul intermitent face ca nivelul de glucoză din sânge să scadă și lipoliza (oxidarea acizilor grași) să crească semnificativ în primele 24 de ore, ceea ce ajută organismul să descompună grăsimile stocate”, susține nutriționistul Patricia Bannan, citat de EatThis.

De altfel, acesta este și motivul pentru care postul intermitent are o serie de contraindicații

Probleme cu somnul

Un somn bun în fiecare noapte este esențial pentru recuperarea în urma unor exerciții fizice, pentru susținerea funcției cerebrale și chiar pentru o stare de bine, din punct de vedere emoțional. Astfel, adormitul flămând se poate transpune în adevărare provocări pentru organism în a-și găsi relaxarea și starea de somnolență, deoarece acest lucru face creierul să fie în alertă, deci corpul se simte neliniștit.

Tulburări de alimentație

Potrivit Academiei de Nutriție și Dietetică, ”tulburările alimentare sunt folosite pentru a descrie o serie de comportamente alimentare neregulate care pot sau nu să justifice un diagnostic de tulburare alimentară specifică”, iar postul intermitent înseamnă exact alternarea între perioadele de post și cele de alimentație normală, deci o presiune asupra persoanei respective.

Antrenamentele pentru creșterea masei musculare

O altă categorie de persoane pentru care postul intermitent are contraindicații este cea a persoanelor care se antrenează intens pentru creșterea masei musculare. Combinația dintre cele două nefiind cea mai sănătoasă sau sigură.

Probleme cu digestia

Ca și cum problemele de digestie nu ar fi fost destul de dificil de rezolvat, adăugarea unui program de alimentație ciudat nu poate cauza decât mai multă suferință gastrointestinală. "Dacă aveți deja probleme cu digestia, sindromul colonului iritabil,  postul intermitent vă poate înrăutăți simptomele”, spune expertul în alimentație Cedrina Calder, pentru sursa citată.

Serviciu care necesită concentrare și atenție intensă

Postul intermitent vă poate lăsa fără energie, iar în cazul în care serviciul vă este unul solicitant, ce necesită concentrare și atenție intensă nu este recomandată apelarea la acesta pentru a slăbi.

”Deși unele persoane raportează creșteri ale energiei în cazul postului intermitent, altele pot experimenta oboseală, concentrare redusă și niveluri scăzute de energie”, spune Calder.

Persoanele cu diabet

Persoanele care sunt diagnosticate cu diabet deja trec prin creșteri și scăderi frecvente ale nivelului de zahăr din sânge, pe parcursul unei zile, așa că postul nu ar face decât să le intensifice aceste ”vârfuri”.

”Dacă sunteți diabetic și luați în prezent medicamente pentru diabet, în special insulină, nu ar trebui să faceți niciodată post intermitent fără să vă consultați mai întâi cu un medic și să fiți monitorizat îndeaproape”, spune Calder. ”Postul intermitent combinat cu medicamentele pentru diabet poate face ca glicemia să scadă periculos de mult.”

Postul intermitent în timpul sarcinii

Adoptarea postului intermitent în timp ce sunteți însărcinată sau alăptați poate reprezenta o amenințare pentru dezvoltarea copilului. Calder spune: ”Sarcina și alăptarea necesită un aport adecvat de calorii pentru dezvoltarea adecvată a copilului și pentru producția de lapte. Perioadele de post vor interfera cu aportul caloric, așa că femeile însărcinate și cele care alăptează nu ar trebui să facă post intermitent.”

Vezi și: Postul și beneficiile sale. Bilic: Să mâncăm mai puțin și mai rar este sănătos

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel